Fengslet tyrkisk redaktør fordømmer EUs avtale med Erdoğans «fascistiske regjering»

3

Sjefredaktøren for den tyrkiske avisa Cumhuriyet, Can Dündar, sitter i fengsel i Istanbul med trusselen om dobbelt livstidsfengsel for «forræderi» hengende over seg. Han sitter inne ganske enkelt fordi han har avslørt sannheten om hvordan Tyrkia og president Recep Erdoğan støtter Den islamske staten med våpen og utstyr.

Han har sittet inne i 45 dager, ifølge ham sjøl under forhold som om han var en seriemorder, og det uten at det foreligger en titale. Avisa The Guardian har fått til et intervju med ham i fengselet og han er ikke nådig mot EU-politikernes støtte til Erdoğan:

We always looked at the European Union as an anchor, a model to raise the standard of democracy in Turkey to universal levels, not as leverage to dictatorships,” he said. “Now, if the EU, in order to stop the influx of refugees by turning our lands into a big concentration camp, agrees to turn a blind eye while Erdoğan spurns democracy, human rights, freedom of press and rule of law, it means that the EU is discarding its founding principles in order to protect its short-term interests.

Fjorten journalister ble fengslet i Tyrkia i 2015. Det plasserer landet som det femte verste i verden når det gjelder å undertrykke pressefriheten, skriver Committee to Protect Journalists.

Tyrkia fører krig mot sine egne innbyggere i de kurdiske områdene, er aktiv støttespiller for terroristene i Den islamske staten og har hjulpet den med trening, tilførsel av rekrutter, illegal oljeeksport og våpen, inklusive smugling av kjemiske våpen. Og landet driver massiv undertrykking av pressa. Men det forhindrer ikke fredsprisvinner EU fra å rulle ut den røde løperen for sultan Erdoğan, gi ham tre milliarder euro i støtte og love ham framtidig medlemskap. «Europeiske verdier»? Hvilke europeiske verdier?

Utenriksminister Børge Brende var i Tyrkia 12. januar 2016, og han uttalte etterpå: «Norge står sammen med Tyrkia i kampen mot ekstremisme og radikalisering.»

Og man kan føye til at dette partnerskapet også består i at Norge, og det gjelder både den sittende regjeringa og den såkalte opposisjonen, holder fullstendig kjeft om Tyrkias overgrep mot pressefriheten, samt alle de andre forbrytelsene Erdoğan holder på med.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. Dette er en jobb for Egenæs og Nordby i Amnesty Internasjonal Norge. Samvittighetsfanger er jo et begrep Amnesty selv har skapt og er utvilsomt et brudd på menneskerettighetene. Da er det bare å ringe journalistene og få debatten frem i norsk presse, eller er dette et problem?

  HYLLEST TIL TAHIR ELCI
  Det siste som er rapportert fra Tyrkia på Amnesty.no er skrevet 3.des 2015 kl. 13.08.

  «Advokat og menneskerettighetsforkjemper Tahir Elci ble skutt den 28. november. (Utdrag fra Amnesty.no) – Han dedikerte sitt liv til å avdekke sannheten, men etterforskningen av drapet på Tahir Elci framstår allerede som en dekkoperasjon. Advokatene som ledsaget riksadvokaten under granskingen av mordstedet lørdag, rapporterte at de hørte lyden av skudd straks de ankom det sperrede området der han ble drept. Åstedsranskningen er allerede avsluttet, kulen som drepte Tahir Elci er ennå ikke funnet, og med dette synes muligheten for å kunne fastslå fakta omkring drapet og hvem som drepte han svært fjern».

  Regjeringen ga her PKK skylda og stemplet mappa «case solved&closed». Et par dager før drapet på Tahir Elci ble Can Dündar arrestert – og treff på norske medier i denne saken er så laber at det at det atter en gang ble Steigan som tok tak i forpliktelsene organisasjoner og presse «subsidiert» er pålagt av subsidentene/vi.

  Utenriksminister Børge Brende var altså i Tyrkia 12. januar 2016 og uttalte: «Norge står sammen med Tyrkia i kampen mot ekstremisme og radikalisering». Nå er det god grunn til å fremme mistillit til visse personer, for hvem vil være bekjent av dette foruten Børge Brende?

 2. Nato og Jens Stoltenberg er ikke stort bedre enn Norges utenriksminister, Nato sjefen klapper Erdogan på skuldra og sier at Nato står samlet hva angår Tyrkias «kamp» mot fiender. Han utalte seg omtrent slik da det russiske flyet ble skutt ned, og hva annet kan en forvente av en mann som har kommet seg til posisjoner grunnet politisk korrupsjon? Den tyrkike befolkning er egentlig vennlige, men det er presidenten som mener at kvinnenens plass er ved kjøkkenbenken som fører an i kampen for en islamsk stat med en form for sharia, selv om hans mål er ett tyrkisk storrike der Syria er innlemmet, og da blir kurderne ett problem og skal utryddes. Det er dessverre slik at Norge sammen med USA er i den situasjon at vi støtter spesiellt to land i regionen som er representanter for noe av det mest menneskefiendtlige som finnes, Saudi- Arabia og Tyrkia.Her har vi to land som bryter menneskerettighetene systematisk, begge støtter terrororganisasjonen ISIS, og er da imot Assad. Begge land er egentlig de som er grunnen til krisen i Midtøsten og som berører Europa som en pest, Tyrkia sender flyktinger som best de kan til Europa for at kontinentet skal ødelegges, mens S/A eksporterer radikal islam, som de har gjort til den øvrige arabiske verden. For det er Saudi Arabia som har medført at arabiske land som tidligere var moderne og noe demokratiske og kvinnenen kunnje gå i miniskjørt i fred fra plagsomme menn og myndigheter og føle seg frie som fuglen, idag er blitt ett gissel av Saudi Arabias radikale islam.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.