Fengslet tyrkisk redaktør fordømmer EUs avtale med Erdoğans «fascistiske regjering»

0

Sjefredaktøren for den tyrkiske avisa Cumhuriyet, Can Dündar, sitter i fengsel i Istanbul med trusselen om dobbelt livstidsfengsel for «forræderi» hengende over seg. Han sitter inne ganske enkelt fordi han har avslørt sannheten om hvordan Tyrkia og president Recep Erdoğan støtter Den islamske staten med våpen og utstyr.

Han har sittet inne i 45 dager, ifølge ham sjøl under forhold som om han var en seriemorder, og det uten at det foreligger en titale. Avisa The Guardian har fått til et intervju med ham i fengselet og han er ikke nådig mot EU-politikernes støtte til Erdoğan:

We always looked at the European Union as an anchor, a model to raise the standard of democracy in Turkey to universal levels, not as leverage to dictatorships,” he said. “Now, if the EU, in order to stop the influx of refugees by turning our lands into a big concentration camp, agrees to turn a blind eye while Erdoğan spurns democracy, human rights, freedom of press and rule of law, it means that the EU is discarding its founding principles in order to protect its short-term interests.

Fjorten journalister ble fengslet i Tyrkia i 2015. Det plasserer landet som det femte verste i verden når det gjelder å undertrykke pressefriheten, skriver Committee to Protect Journalists.

Tyrkia fører krig mot sine egne innbyggere i de kurdiske områdene, er aktiv støttespiller for terroristene i Den islamske staten og har hjulpet den med trening, tilførsel av rekrutter, illegal oljeeksport og våpen, inklusive smugling av kjemiske våpen. Og landet driver massiv undertrykking av pressa. Men det forhindrer ikke fredsprisvinner EU fra å rulle ut den røde løperen for sultan Erdoğan, gi ham tre milliarder euro i støtte og love ham framtidig medlemskap. «Europeiske verdier»? Hvilke europeiske verdier?

Utenriksminister Børge Brende var i Tyrkia 12. januar 2016, og han uttalte etterpå: «Norge står sammen med Tyrkia i kampen mot ekstremisme og radikalisering.»

Og man kan føye til at dette partnerskapet også består i at Norge, og det gjelder både den sittende regjeringa og den såkalte opposisjonen, holder fullstendig kjeft om Tyrkias overgrep mot pressefriheten, samt alle de andre forbrytelsene Erdoğan holder på med.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTransocean: Økokrim nærmest sjanseløs mot mektige selskaper
Neste artikkelDen globale stagnasjonen – hva skjer?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).