Bankkrakk i Italia – massivt aksjefall

2

Det moderne bankvesenet startet i Italia på 1400-tallet, derfor er svært mange bankfaglige ord italienske, slik som bank, konto, kreditt – og ikke minst bankerott. Jeg har lest et sted at det heter bank, fordi pengevekslerne drev forretningene fra en marmorbenk (banca) på piazzaen. Og klarte de ikke å betale for seg, kom kontrollørene og slo benken i stykker – banca rotta (benk i stykker). Jeg vet ikke om denne etymologien holder vann, men den er i det minste en god illustrasjon på dagens situasjon i det italienske bankvesenet.

Italienske banker opplever nemlig et krakk, nå! Verdens eldste bank, som nettopp er fra bankvesenets barndom i 1472, Monte dei Paschi di Siena, er blant de bankene som de facto er konkurs. De største bankene i Italia sitter på råtne kreditter til den nette sum av 200 milliarder euro, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Samtidig falt Milano-børsen med 5%, skriver Il Messaggero.

Også andre banker faller som steiner: Banco Popolare (-10,8%), Unicredit (-7,7%) og Intesa Sanpaolo (-5,5%) skriver Corriere della Sera.

Statsminister Matteo Renzi har sittet i krisemøter med Banca d’Italia, uten at det foreløpig er kommet noe særlig ut av det. Børsene falt over hele Europa, og La Repubblica melder at papirverdier for 233 milliarder euro har gått opp i røyk i løpet av dagen. Også New York-børsen følger oljeprisen nedover. Et fat råolje (Brent) selges nå for 27$ per fat, eller mindre enn prisen på det metallfatet som den eventuelt skulle ha fylt opp.

Siden nyttår 2016 har det internasjonale aksjemarkedet tapt mer enn 4 trillioner dollar (amerikansk tellemåte), det vil si 4.000 milliarder dollar, eller rundt regnet fem norske oljefond. Og som Financial Times skriver: 4 trillioner her og 4 trillioner der, det blir straks penger av det.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Tja får vi en kollaps i det italienske banksystemet, og påfølgende statskonkurs, i en økonomi som er sammenlignbar med den russiske, har vi et problem som neppe er analysert av de ulike tenketankene. De harde «tredveårene» vil fortone seg som en lett bris!
    Stygg innledning, men forsvinner tilliten til det «skjøre» finanssystemet vi har i dag, stopper det hele opp, og vi er tilbake til «bytteøkonomien» i beste fall. Spørsmålet er hva vi skal bytte, når ferdighetene til byttehandelen er forvitret i mellomtiden. Hvem kan pløye jorden med plog, og hvem som kan fiske fisken med garn eller line som ingen kan tilvirke. (Steigan, du får bare slett dersom det ble for brutalt)

  2. Problemet er at man har en kvasikapitalisme der det er manglende økonomisk ansvar for drift av virksomhet. Når det gjelder banknæringen så er det ikke investorene som går konk først, men regningen overlates til skattebetalerne. Hvilket kapitalistisk iniativ har en investor til å sikre sine investeringer eller sjekke at driften er økonomisk fundert når man vet at i ytterste konsekvens så vil man bli reddet av staten eller internasjonale institusjoner (les skattebetalere i flere land)? Dette så vi i USA ved siste krise, og som vi delvis ser i Europa da stater eller internasjonale lånefond går inn å sikrer driften. Samme destruktive kvasikapitalisme ser vi innenfor miljøområdet der en forurenser ikke står ansvarlig økonomisk for de negative påvirkningene man har på miljøet, og det er kun storsamfunnet som tar regningen. F.eks. hvis oppdrettsnæringen måtte prise inn miljøforurensning og risiko for å utrydde marine arter så ville nok en ren kapitalistisk modell vist at mange anlegg ville blitt lagt ned eller man måtte drive på en annen måte. Det er ikke kapitalismen som er problemet, men manglende fokus på at ALLE elementer og risiki må prises. En kapitalistisk modell prøver egentlig bare å forklare hva som er mest mulig effektiv ressursbruk uten å tenke på etikk eller moral.Så må man vurdere om dette er noe som er moralsk riktig eller ikke, men dagens «kapitalisme» mange tror vi har er ikke kapitalisme i sin rene form da alle parametrene ikke er med, og faktisk med store mangler.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.