Bankkrakk i Italia – massivt aksjefall

0

Det moderne bankvesenet startet i Italia på 1400-tallet, derfor er svært mange bankfaglige ord italienske, slik som bank, konto, kreditt – og ikke minst bankerott. Jeg har lest et sted at det heter bank, fordi pengevekslerne drev forretningene fra en marmorbenk (banca) på piazzaen. Og klarte de ikke å betale for seg, kom kontrollørene og slo benken i stykker – banca rotta (benk i stykker). Jeg vet ikke om denne etymologien holder vann, men den er i det minste en god illustrasjon på dagens situasjon i det italienske bankvesenet.

Italienske banker opplever nemlig et krakk, nå! Verdens eldste bank, som nettopp er fra bankvesenets barndom i 1472, Monte dei Paschi di Siena, er blant de bankene som de facto er konkurs. De største bankene i Italia sitter på råtne kreditter til den nette sum av 200 milliarder euro, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Samtidig falt Milano-børsen med 5%, skriver Il Messaggero.

Også andre banker faller som steiner: Banco Popolare (-10,8%), Unicredit (-7,7%) og Intesa Sanpaolo (-5,5%) skriver Corriere della Sera.

Statsminister Matteo Renzi har sittet i krisemøter med Banca d’Italia, uten at det foreløpig er kommet noe særlig ut av det. Børsene falt over hele Europa, og La Repubblica melder at papirverdier for 233 milliarder euro har gått opp i røyk i løpet av dagen. Også New York-børsen følger oljeprisen nedover. Et fat råolje (Brent) selges nå for 27$ per fat, eller mindre enn prisen på det metallfatet som den eventuelt skulle ha fylt opp.

Siden nyttår 2016 har det internasjonale aksjemarkedet tapt mer enn 4 trillioner dollar (amerikansk tellemåte), det vil si 4.000 milliarder dollar, eller rundt regnet fem norske oljefond. Og som Financial Times skriver: 4 trillioner her og 4 trillioner der, det blir straks penger av det.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.