Iran kommer til oljemarkedet med ytterligere én million fat. Og kanskje også Libya.

0
Peter M. Johansen

Allerede velfylte oljelagre og flere måneder med relativ mild vinter i Nord-Amerika, Europa og den nordlige delen av Asia gjør at overforsyning av olje kommer til å vare ved ut året, spår Det internasjonale energibyrået (IEA) i årsrapporten som ble lagt fram i går.

Samme dag skrudde Det internasjonale pengefondet (IMF) ned forventningene til verdensøkonomien og spår vekst på 3,4 prosent i år og 3,6 prosent neste år.

– Det kan bli turbulens i år, spesielt i framvoksende økonomier, sa IMFs sjeføkonom Maurice Obstfeld da han la fram tallene i London.

olje i solnedgang pris

Iran og Libya

I tillegg kommer to nye faktorer: Iran har varslet at landet vil øke oljeproduksjonen med inntil én million fat om dagen i to omganger, en halv million når sanksjonene mot landet blir hevet, en halv million i løpet av seks til sju måneder. Dermed vil Iran være tilbake på 3,4 millioner fat i løpet av ett år.

I 2011 var produksjonen på over tre millioner fat, den nest største av Opec-landene (Organisasjonen for oljeproduserende land), men falt til rundt en million fat på grunn av sanksjonene.

– Vi har ingen planer om å moderere produksjonsplanene våre når sanksjonene oppheves, sa den iranske Opec-ambassadøren Mehdi Asali lørdag, ifølge Reuters.

Oljeanalytikere mener at de iranske anslagene er for ambisiøse. Uansett er situasjonen slik at «Iran nå fritt kan selge så mye olje de vil til hvem de vil til den prisen som de kan få», sier Richard Nephew til Financial Times, programdirektør for energispørsmål ved tankesmia Center on Global Energy Policy og Iran-ansvarlig i president Barack Obamas sikkerhetsråd fra mai 2011 til januar 2013.

Mandag ble partene i Libya-konflikten enige om å danne en samlingsregjering med 32 ministre som ble presentert i Tripoli i går. Om det gir mer stabilitet i landet, hvilket slett ikke er sikkert, vil det kunne føre til at oljeproduksjonen tar seg opp og dermed tilføre enda mer olje til det allerede stinne markedet.

Opec-landene produserer allerede 1,5 millioner fat over produksjonstaket på 30 millioner fat om dagen som ble vedtatt i 2011.

Lavest på tolv år

Den varme vinteren, og smekkfulle lagre, har allerede redusert global etterspørsel etter olje til laveste nivå på ett år, ifølge IAE, bransjens byrå som har sete i Paris.

«Med mindre noe helt spesielt skjer, kan oljemarkedet drukne av overforsyning. Så svaret på vårt spørsmål er et tydelig ja. Prisen kan bli lavere», svarer IAE i rapporten på spørsmålet om pris. Mandag svevde oljeprisen på rundt 28 dollar fatet, den laveste på tolv år, både på nordsjøolje og amerikansk lettolje.

I tredje kvartal i fjor var etterspørselsveksten på sitt høyeste nivå på nesten fem år, med 2,1 millioner fat olje om dagen. Etterspørselsveksten falt i siste kvartal i fjor til én million fat daglig. IEA modererte anslaget for etterspørselsveksten etter olje i år til 1,2 millioner fat per dag.

Stemningen i oljemarkedet er laber fordi ingen av faktorene peker mot snarlig økning i oljeprisene, men i stedet på fortsatt nedgang siden prisraset i begynnelsen av juli. Arbeidsplasser fordunster, prosjekt blir stilt i bero og inntekter tørker inn til stor uro i land som i stor grad er avhengig av oljeinntekter.

2016 betyr kostnadskutt, omstrukturering, refinansiering der det er mulig, og proppen i hullet for selskap og underleverandører, eventuelt oppkjøp og fusjoner som nå finner sted i USAs skiferolje- og gassindustri.

Opec-splitt

I sin januarrapport som ble lagt fram mandag, tror Opec på bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i 2016, fordi USA presses til å redusere produksjonen og gi opp videre satsing på skiferolje. Rapporten har ellers preg av å ville dekke over motsetningene som er innen kartellet, dels ut fra politiske motiver, dels kamp om markedsandeler.

USA og Saudi-Arabia, som får følge av Emiratene og Kuwait, hadde felles interesse av å skvise Iran og Russland, med Venezuela i dragsuget. Saudi-Arabia har dessuten som mål å knekke USAs skiferolje hvor prisene nå ligger langt under break-even.

Prisfallet rammer mange av Opec-medlemmene hardt. Siste budsjettframlegg som viste 855 milliarder kroner i underskudd, stiller spørsmål ved hvor lenge Saudi-Arabia, som står for 13 prosent av verdens oljeeksport, klarer kjøret med priser under 30 dollar. Det foreløpige svaret fra kongehuset i Riyadh er lenge.

Trykt første gang i Klassekampen

Forrige artikkel3,3 millioner underskrifter mot TTIP
Neste artikkelBankkrakk i Italia – massivt aksjefall