Bank of England vil avskaffe kontanter

0

Sjefsøkonomen Andy Haldane i The Bank of England går inn for å avskaffe kontanter. Dette skriver Financial Times. På en tale i Northern Ireland Chamber of Commerce sa Haldane at det vil bli mye lettere for BoE å håndtere inflasjonen hvis man avskaffer kontanter.
Siden finanskrisa i 2008 har sentralbankene prøvd å sparke økonomien i gang ved å senke styringsrentene. Men selv ikke renter på 0,5% har ført til den forventede veksten. Den svenske og den sveitsiske sentralbanken har til og med forsøkt seg med negativ styringsrente.
Haldane sa at hvis BoE setter en negativ styringsrente risikerer man at forbrukerne bare tar pengene ut av banken og begynner å samle kontanter. Han sa at derfor er det nødvendig for sentralbankene å tenke kreativt. Han mente derfor at en løsning kunne være å avskaffe kontanter og innføre en «elektronisk lommebok». Haldane så for seg «en verden uten kontanter», og han la vekt på at dette er en sak BoE legger veldig stor vekt på.

Bloomberg skriver at Citi-økonomen Willem Buiter også går inn for å avskaffe kontanter.

Fundamentally, the ELB (effective lower bound) problem comes down to cash. According to Buiter, the ELB only exists at all due to the existence of cash, which is a bearer instrument that pays zero nominal rates. Why have your money on deposit at a negative rate that reduces your wealth when you can have it in cash and suffer no reduction?
Cash therefore gives people an easy and effective way of avoiding negative nominal rates.

(ELB betyr i praksis nullrente.)
Buiters forslag er å avskaffe kontanter for å hindre folk i å flykte fra negative renter.
Og i Norge er kapitalens folk fulle av begeistring for avskaffelsen av kontanter, sjøl om det ikke markedsføres som at tiltak for å hindre folk i å rømme fra negative renter.

– Alt ligger til rette for at Norge kan bli verdens første kontantfrie samfunn. Kontanter representerer nå en så liten andel av betalingene i samfunnet at vi godt kan klare oss uten. Kontanthåndtering koster samfunnet det dobbelte av elektronisk betaling, og uten kontanter vil også problemene med ran, økonomisk kriminalitet og svarte penger bli kraftig redusert, sier direktør for prosessområde bank Jan Digranes i Finans Norge

I går skrev jeg at den neste bankkrisa vil bli et gigantran. Det går ut på at bankene i en krisesituasjon nå vil få lov til å forsyne seg av kundenes penger. En naturlig reaksjon fra kundene ville være å prøve å slippe unna dette ved å tømme kontoene og sitte med kontanter. Men hvis kontanter avskaffes eller blir forbudt (som også er et aktuelt forslag), så vil også den utveien være stengt.

Finansdepartementet i Frankrike har bestemt at bruken av kontanter skal reduseres kraftig, melder Le Parisien. 

Som alltid er det kampen mot terrorisme som brukes som argument – i tillegg til kampen mot svarte penger. Cash, kontanter etterlater ingen spor. Det er dette Frankrike vil til livs.

Det har lenge vært en drøm for den globale eliten å innføre det kontantfrie samfunn, der absolutt enhver transaksjon blir registrert og overvåket. Ford Foundation gikk i 2012 i partnerskap med Better Than Cash Alliance, et initiativ som ble lansert sammen med Bill & Melinda Gates Foundation, Citi, Omidyar Network, USAID, U.N. Capital Development Fund and Visa Inc.

Verdens rikeste mann, Bill Gates, er en av dem som mest aktivt kjemper for det kontantfrie samfunn, og i Afrika eksperimenterer stiftelsen hans sammen med enkelte regjeringer med kontantkort som samtidig er biometriske id-kort.

The banksters vil ha fullstendig kontroll over deg. Og det fine med elektroniske penger er at da vil overvåkinga og alle andre med tvilsomme hensikter vite absolutt alt om hva du bruker penger til, når og hvor. Si velkommen til Den vidunderlige nye verden.

Forrige artikkelSaudi Arabia smuglet sovjetiske våpen fra Bulgaria til Syria
Neste artikkelOpphev sanksjonene mot Syria – inntrykk fra reise i Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).