Saudi Arabia smuglet sovjetiske våpen fra Bulgaria til Syria

0

I oktober 2014 oppdaget noen entusiastiske «plane spotters» at saudiarabiske transportfly av typen Boeing 747 hadde begynt å lande på flyplassen ved Sofia i Bulgaria. Slike fly hadde aldri landet der før, så det var en lilten sensasjon. Flygningene ble så regelmessige at flyspotterne begynte å registrere dem.
Dette skriver Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, som har gransket denne transporten. En av veteranene i flyspottermiljøet, Stephan Gagov, sier at flyene kom fra Jeddah.  I Sofia tok de inn last. Hver last var på mellom 60 og 80 tonn. Lasten ble levert i den saudiske byen Tabuk. Etter at de saudiske flyene sluttet å komme, tok fly fra Abu Dhabi over. De brukte Airbus A330F og Boeing 777F. De landet både i Sofia og den bulgarske byen Burgas.
BIRN kan avsløre at dette dreide seg om våpentransport. Saudi Arabia og De forente arabiske emiratene hadde kjøpt store mengder våpen fra Bulgaria. Dette dreier seg om sovjetiske våpen som Bulgaria har solgt til Saudi Arabia. Dette salget tok av i 2014.
Ben Moores, som er senioranalytiker i IHS Janes, sier at slike våpen neppe brukes av Saudi Arabia, men at de derimot brukes mye i Syria og Jemen.

The Bulgarian former military officer, who spoke on condition of anonymity, told BIRN the flights between Sofia and Saudi Arabia were to transport Bulgarian weapons for Syrian opposition groups. After the planes landed in Tabuk, the arms were loaded onto trucks and transported to a distribution centre in Jordan for Syrian opposition forces, he said. …
In a BBC interview in late October 2015, Saudi Foreign Minister Adel al-Jubeir openly acknowledged that Riyadh supplied arms to Syrian opposition fighters. «We have to contribute to changing the balance of the power on the ground,» he said.

BIRN skriver videre at hele våpentrafikken ble styrte av USA via Special Operations Command (SOCOM) som har satt bort oppdraget til et privat selskap.

A US government procurement database shows that Special Operations Command (SOCOM), which was in charge of the US military effort to assist Syrian fighters, awarded Purple Shovel a contract worth more than $26.7 million (€24.6 million) in December 2014 to supply foreign weapons and ammunition. Their country of origin is listed as Bulgaria.

BIRN konkluderer med at siden 2011 har USA, Saudi Arabia og Emiratene kjøpt våpen av sovjetisk type fra Bulgaria til en verdi av over 600 millioner dollar. Disse våpnene er smuglet inn til jihadistene i Syria. Denne våpentrafikken er forbudt etter FNs regelverk, men som kjent pleier ikke det å ta nattesøvnene fra krigsmakerne i Washington.

 

Forrige artikkelDen neste bankkrisa blir et gigantran
Neste artikkelBank of England vil avskaffe kontanter
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).