Sverige og Fahrenheit 451

30

I Ray Bradburys roman Fahrenheit 451 har hovedpersonen, Guy Montag, i oppgave å brenne alle forbudte bøker. Bradbury sjøl sa i et intervju i 1956 at dette var inspirert av forfølgelsene av annerledes tenkende under McCarthysmen:

I wrote this book at a time when I was worried about the way things were going in this country four years ago. Too many people were afraid of their shadows; there was a threat of book burning. Many of the books were being taken off the shelves at that time.

Mange vil se på dette som en nyttig dystopi, men vær obs, snart kommer Guy Montag til et bibliotek nær deg – i hvert fall hvis du bor i Sverige.

I Sverige har RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter etablert det de kaller hbt-certifiering. Blant de institusjonene som er sertifisert på denne måten er nettopp biblioteker. Kenneth Lundgren har tatt opp dette på bloggen lindelof.nu og skriver:

I Biblioteksförenings rapport står det också som en av punkterna ”att tänka på”:

Fundera kring hur du väljer berättelser, litteratur för bokprat och högläsning ur ett normkritiskt och mångfaldsperspektiv.

Jag är rädd att några av mina favoriter som Tom Sawyers äventyr och Huckleberry Finns äventyr då ligger pyrt till. Visserligen så lever inte varken Tom Sawyer, Huckleberry Finn eller den senares vän slaven Jim i gängse (nu bespottade) kärnfamiljer. Men visst förmedlar dessa böcker till barn och ungdomar konventionella könsroller.

Jag blir även fundersam när jag läser i den kristna tidning Inblick en artikel av Göran Jacobson att:

Den förändring som skett i Sollentunas bibliotek i samband med certifieringen har i många stycken handlat om en ren utrensning av böcker som inte passar in i de normer som certifieringen bygger på samtidigt som ‘godkänd’ litteratur har köpts in.

I en artikkel i Samtiden, som er gjengitt i Morgenbladet skriver journalisten og forfatteren Jesús Alcalá en artikkel med tittelen Advarsel: rasefare der han går djupere inn på hva som skjer, og konsekvensene av det. Han forteller om et besøk på Moderna Museet i Stockholm. Utstillingen var verker av Nils Dardel.

Det ene maleriet heter Svarta Diana og forestiller jaktgudinnen, her svart, inne i jungelen. Diana holder et spyd, og ville dyr flykter fra henne. Maleriet er naivistisk og eventyraktig. Det andre maleriet har Dardel kalt Huvudjägarens eftermiddag, og det forestiller nettopp en hodejeger. Bildet har et tydelig slektskap ned sør- og mellomamerikansk etnisk kunst.

Ved siden av Svarta Diana står advarselen: «Vi er oppmerksomme på den stereotype fremstillingen av Diana, og dette er ikke et syn Moderna Museet deler (…) selv om Nils Dardel høyst sannsynlig ikke var rasist, levde han i en tid med et annet verdigrunnlag enn vi har i dag. I løpet av våren kommer Moderna Museet til å arrangere en paneldebatt om hvordan man i dag skal forholde seg til historiske fakta av diskutabel karakter …» Ved siden av Huvudjägarens eftermiddag kan man lese: «Vi er oppmerksomme på den stereotype fremstillingen av den blodtørstige villmannen, og dette er ikke et syn Moderna Museet deler …»

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det er ikke bare biblioteker som nå blir renset for bøker som kan ha et innhold som kan støte LGBTQ bevegelsen. Nå som klassekrigen i USA ble til en rasekrig med drapet på George Floyd, har en annen del av media, filmbransjen, begynt å gjemme vekk filmer som kan ha innhold som kan virke støtende ved at de kan virke som en fremstilling av rase-stereotyper.

  Derfor har nå filmklassikeren Tatt Av Vinden nå blitt tatt av plakaten og erklært rasistisk, fordi den viser som det var at svarte under den amerikanske borgerkrigen var underlagt hvite, og at rasefordommene i filmen kan støte den svarte befolkningen i dag selv om det var slaveri under borgerkrigen og at filmen dermed beskriver dette korrekt.

  "(CNN Newsource) — HBO Max has pulled ‘Gone With the Wind’ as mass protests against racial injustice sweep the country. A spokesperson for the streaming service, which is owned by WarnerMedia, says the movie is a product of its time and depicts racial prejudices commonplace in American society.

  “Gone With the Wind” is a love story set during the American Civil War.The 1939 film is considered a cinematic classic, but it’s also criticized for its portrayal of slavery and African Americans. HBO Max says when it does return, there will be a discussion of the movie’s historical context and a denouncement of those racial depictions". Kilde: CBS12.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det arbeides mot å innføre et år 0. Mye grums i fortiden kan skal spares for. Og så er det jo en hevdvunnen revolusjonær tradisjon

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  PS. Gamle Deichman skal nå bli et tempel for den nye bokløse tiden

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

30 KOMMENTARER

 1. Men hva kan den bakenforliggende årsaken være?

  Hele denne PK-bevegelsen som snakker om «safe spaces», «trigger warnings» og «micro aggressions» er jo naturligvis sponset av CIA o.l. etterretningsbyråer. Men hva er egentlig agendaen? Hva er det de vil? Hva har de å tjene på å skape et samfunn hvor politisk ukorrekthet og såkalte konspirasjonsteorier er forbudt — og hvor kjernefamilien fordømmes mens multikulturalisme og tøylesløs innvandring promoteres som idealer?

  Jeg har naturligvis mine teorier selv, men vil la andre svare først.

  • Du veit åssen jeg jobber for å svare på sånt. Jeg graver framfor å spekulere. Det går nok an å finne svar på det du spør om. Men at dette ikke er funnet på av redskapene, er jo opplagt.

   • Det var de allierte som har vært de store bokbrennerne, og ikke nazistene, men fakta må aldri få stå i veien for en oppdragende historie?

    Det er også verdt å nevne at McCarty hadde rett, da de fleste av de han stemplet var kommunistiske innfiltratører.

   • Tenkte først at dette var bevisstløse ungdommer, men så viser det seg at de signerer med stor entusiasme, og dette på USAs eliteuniversitet. Ikke bra!

    Er elitestudenter verre enn andre, eller har den gemene hop virkelig falt så dypt?

   • Hjelpe og trøste, det der var litt av en grøsser.

    Kjære konspirerende, onde og hensynsløse makthavere verden rundt: Jeg innser nå at folk faktisk ikke tåler frihet, og at dere i grunnen bare kan forsette å herse med dem så mye dere lyster. De er uansett fortapt i sin egen uendelige stupiditet, og fortjener derfor ikke bedre. Dersom det er greit for dere, tror jeg imidlertid at jeg for egen del stikker til en annen galakse for en stund mens det står på som verst. Evt. kan jeg til høystbydende tilby min bistand til generell plage av sivilbefolkningen. Alt fra koking i olje til kinesisk vanntortur utføres omgående dersom honoraret er det rette.

    • «[T]ror jeg imidlertid at jeg for egen del stikker til en annen galakse for en stund mens det står på som verst.»

     Skjønner tanken. Vært inne på den selv. Har p.t. litt dårlige befordringsmuligheter. – Har du mulighet til å ta med en haiker? Stiller med egen vannkoker (for dertil egnede oppdrag underveis).

     • Så klart, det er bare å slenge seg med. Velkommen skal du være. Og vannkokeren kommer perfekt med, for jeg har Ekströms Blåbärssoppa, og vi skal kjøre intergalaktisk rattkjelke til Besinnelsens Planet! Der skal vi bo på Ildøya, hvor leirbålenes tid alltid lever. Og alt skal være såre vel, og de voksne må være snille, ellers må de gå og legge seg! Avgang fra toppen av grunnfjellet hvert kvarter hele døgnet. Vi skal synge gamle sanger om igjen, og om du har en liten rød ball eller et bankebrett, så ta gjerne med det også. Gleder meg!

 2. Norge er et underlig land. I USA er en av de argeste polemikerne mot den liberale fascismen den konservative katolske advokaten James Kalb, som har skrevet den glimrende boka «The Tyranny of Liberalism»: http://isibooks.org/the-tyranny-of-liberalism.html

  Her i nisseland er derimot den konservative kommunisten Pål Steigan den uovertruffent beste kritikeren av det liberalistiske tyranniet!

  På samme vis som det innen litteraturen foregår en utrenskning av reaksjonære ideer, renskes alt av tradisjonell/menneskevennlig arkitektur vekk i byggingen av Norge.

  Hele Bjørvika-prosjektet er en manifestasjon av den liberalistiske fascismens seier, og møter alle med sin glisende, seierssikre tanngard når de ankommer Norge sjøveien. Norge er en sjøfartsnasjon, og ved å kle sjøsiden av vår hovedstad med modernisme viser de for all verden at her er den liberale ideologien enerådende. Nazistene kunne ikke ha gjort det bedre!

 3. Jag tror nog Norge är lika mottaglig som Sverige, men med annat innehåll. Det som ligger Norge i fatet är, som bekant, dess extrema nationalism. Eftersom jag är meteorolog kan jag ta ett exempel från detta.

  En av de otaliga avbildningarna av förtjänta nordiska män och kvinnor på Norwegians stjärtvingar är meteorologiprofessorn Vilhelm Bjerknes (1867-1951). Det var genom honom och hans medhjälpare i Bergen som vi har de röda och blå väderfronterna att tacka. Bjerknes och hans grupp valde medvetet att kalla sig, eller låta sig bli kallade, «Bergenskolan». Inte «Bjerknesskolan» eller «norska skolan» eftersom det dels var ett «teamwork», dels var högst internationellt företag med amerikanskt ekonomiskt stöd och viktiga vetenskapliga impulser också från Tyskland, Finland, Österrike, England och, Sverige med, inledningsvis, fler svenska än norska meteorologer i gruppen.

  Men norsk meteorologi har, åtminstone sedan 60-talet, då jag blev yrkesverksam, bedrivit en systematisk kampanj, också internationellt, för att göra Bjerknes grupp till «The N o r w e g i a n School». Det har skett bla. genom att «förnorska» en av de svenska stöttepelarna (Bergeron), förtiga andra (Björkdal och Calwagen) samt föra en förtalskampanj emot en fjärde (Rossby). Bortsett från att det är historiskt inkorrekt och förringar icke-norska vetenskapsmän, så missar det hela «Bergenskolans» framgångssaga som just var att den samlade meteorologer från, om inte världens, så åtminstone Europas alla hörn.

  När undertecknad 1994 skulle deltaga i en norsk-amerikansk konferens om «Bergenskolan» satte sig de norska meteorologerna mycket skarpt emot de amerikanare i organisationskommittén som ville låta mig ens redovisa fakta som visade på den viktiga roll som just Rossby spalat för «Bergenskolan». Jag kunde lika gärna försökt att 1935 få lägga fram argument inför Komintern att Trotskij var en god kommunist.

  Det hedrar dock Norwegian att de inte bara har norrmän på stjärtvingarna.

 4. Gode Pål Steigan. Vi har nok forskjellig politisk ståsted du og jeg, men du verden hvordan min respekt for deg og hva du gjør her øker for hver dag som går! Innlegget du har her er av ubegrenset viktigtighet! Takk!

 5. Frankfurter Allgemeine hadde en redegjørelse 15 des om at det tyske Justisministeriet hadde sittet i møter med Facebook,Twitter og Google og kommet fram til følgende løsninger som vil bli offisielle fra mars 2016. Det betyr at Hasskommentare eller på norsk Hate Speach, skal være fjernet fra nevnte selskaper i løpet av 24 timer. Jeg har tidligere opplyst om at 10 bloggere i Berlin har vært utsatt for nattlige razziaer med beslagsleggelse av alt elektronisk utstyr.
  Dette er den samme historiske bevegelse som renskningen av biblioteker som Pål her skriver godt om. Dog står det ingenting om at det var den unge Sovjetstaten som i moderne tid var i avantgarden for dette. Krupskaia ble i 1920 gjort til forkvinne for Glavpolitprosvet, eller Hovedkomiteen for politisk opplysning hvis sentrale oppgave var å renske de russiske bibliotekene for forfattere som Kropotkin, Tolstoi,Nietzsche,Ernst Mach,Herbert Spencer,Schopenhauer,Kant,Descartes og Platon for å nevne noen. Den reelle kommunismen har dessverre ikke stått noe tilbake for McChartyister og reaksjonære i krigføring mot ukorrekt kultur og tenkning. Det kan vi ta med oss foran det avgjørende året 2016.

  • Realsosialismen gjorde dessverre akkurat det samme. Denne sensuren selges jo til de ulike miljøene under ulike merkenavn. Overfor de «progressive» selges den som «kamp mot rasisme, kvinneundertrykking, osv», overfor kristne som «kamp mot synd og utukt» eller hva vet jeg. Overfor de liberale er det vel «hensyn til svake grupper».
   Uansett salgsmetode er det strake veien inn i diktaturet. Det er på tide at flere sier nei til dette og kler av «vokterne av høg moral».

 6. Jeg måtte le når jeg leste denne artikkelen og bestemte meg for at dersom jeg kommer meg til Stockholm, så må Moderna museet besøkes og forhåpentlig finnes fortsatt både verkene til Nils Dardel og plaketten med advarsel mot disse bilden. Om ikke andre allerede har foreviget dette, så skal i hvert fall mitt mobilkamera tas i bruk.
  Selvsagt er dette rett og slett latterlig. Fra biblioteker fjenes tegneserier som Knoll og Tott og Pippi Langstrømpe holder ikke mål. Hellbillies «Neger på Ål stasjon» er neppe spillbar etter hbt-certifiering.

  Joda, dette er både morsomt og latterlig. Faren er at latteren kan stivne i halsen.

  Ny, solid artikkel, fra Pål!

 7. «Sverige og Fahrenheit 451»

  Politisk Korrekt-hets (PK)-begrensningene av ytringsfriheten, under påskudd av at noen kan føle seg «diskriminert» (bli støtt / sure / lei seg) av å høre ytringene, utgjør først og fremst de humørløses angrep på det humoristiske. Og det humorløses angrep på humorbasert samfunns- og maktkritikk.

  Humor og en god latter er spenningutløsende, og dermed vekkende for avslappede refleksjoner. Autoritære samfunnsformer er derimot helt avhengig av stående spenninger – i form av urimelige utnyttingsforhold – og er derfor basert på at spenninger IKKE løses opp og slappes av.

  PK-kampen mot maktkritisk humor i mediene – symptomatisk humørløst vridd over til å kalles «diskriminerende» og «hatefullt» – blir dermed raskt del av å opprettholde urimelige maktforhold og sosialt kritikkverdige samfunnsforhold.

  Rene, humorfrie «hatytringer» og «diskrimineringer» rammes av dertil etablerte lover – mot oppfordring til voldsbruk eller mot diskriminering per se . Slikt behøver ikke særtiltak eller særlovgiving som også rammer legitimt kritiske ytringer.

  Vi har etterhvert fått et «høflighetstyranni», der sinthet som uttrykk og emosjon i praksis er i ferd med å forbys. Det er mer skummelt enn litt sinne – rettferdig harme – uttrykt der det er på sitt plass.

  Når det ikke lenger er tillatt i praksis å gi uttrykk for forargrelse, er undertrykkelse av riktig og viktig maktkritikk fullført.

  Etter samme fysiske prinsipp som en blokkert trykk-koker på varm kokeplate – uten damputløp eksploderer den – gjenstår uten maktkritisk humor tillatt, kun voldelige eksplosjoner som uttrykk.

  Noen ønsker en slik voldsskapende, humorløs Politisk Korrekt-hets spiral under «høflighetstyranniet». De fleste ønsker det ikke. Appeller til velvilje og (urealistisk) konfliktfrihet gjør at mange likevel lar seg lure med.

  «Fåkk dæt.» 😉

 8. Ny -måling i Svenska Dagbladet-viser at SD er største parti blandt menn-og i LO -kollektivet,med over 31 %.
  Når S da skal ordne opp i migrantkaoset,bør de nok lytte litt mere til LO folket,enn til genuspedagogene.Hvem skal finne finansiering,til slike «yrkesgrupper,» på bibliotek og i barnehager,og hvordan tror de at de nykomne vil la seg påvirke av dere «tanker?»

  Dette er utopi,på sitt værste.Eller-Lysenkoisme.Viljen overtrumfer realiteten,og går det galt,er det motstanderne som får skylda.
  Borgerlig Stalinisme,kunne være et treffende uttrykk.

 9. Hm. Jeg regner meg som kommunist sjøl, og en av de artistene jeg setter mest pris på er Johnny Cash. Problemet her er at Johhny Cash helt sikkert også er arrestert av PK-politiet….

 10. Forskjellen på borgerlig antirasisme og marxistisk antirasime er at marxistisk antirasisme handler om å støtte folk som sjøl gjør en jobb. Feks Solidaritet med Kurdistan. Borgerlig antirasime handler om å adoptere et offer man kan synes synd på. Dessverre har en stor del av det som kaller seg venstre adoptert den borgerlige utgava.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.