– Med dagens prisnivå vil oljeinvesteringene stoppe helt opp

0

– Jeg hadde ikke trodd vi skulle se 30-tallet på oljeprisen, og det er klart at for Norge er dette veldig negativt. Dette sa oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets, ifølge E24 da oljeprisen 11.12.2015 falt til 38,05 dollar per fat. Han sa videre:

– Med dagens prisnivå vil oljeinvesteringene stoppe helt opp, og de vil ikke starte igjen før oljeprisen har ligget rundt 70 dollar per fat i minst et halvt år. Ingen vil ønske å investere før det fordi det vil være stor usikkerhet knyttet markedet og lønnsomheten.

Han legger til at dagens priser kan det stilles spørsmål til om selv Johan Sverdrup-feltet vil bli lønnsomt.

Kjus tror at oljeprisene må opp i 70$ per fat og ligge der minst et halvt år før oljeselskapene begynner å investere igjen. Jeg skrev i januar 2014 en liten artikkel med tittelen Statoils salg varsler røffe tider. Der pekte jeg på at de store kapitalkostnadene og fallende profittratene i oljevirksomheten hadde fått Statoil til å selge felter til en verdi av 110 milliarder kroner. Og dette gjorde de på en oljepris rundt 110$ per fat.

De røffe tidene er her nå, og de er her til gagns. I 2014 ble det investert for 231 milliarder kroner på norsk sokkel. Det er et sinnsvakt beløp, ikke minst på grunn av ekstremt gode skatteregler for oljeinvestorer. Nå tyder alt på at det meste av dette vil vise seg å være zombie-investeringer.

Som leserne av denne bloggen vet, har det vært en langvarig og økende motsetning mellom skyhøye investeringer og raskt fallende produksjon på norsk sokkel. Les om Det kommende sammenbruddet i norsk oljeproduksjonog Oljeministerens ønsketenkning – og en servil presse.Nå kommer også, ganske motvillig, den offisielle innrømmelsen: – Oljeindustrien er ikke lenger en drivkraft i norsk økonomi.

2014 gikk inn i historien som det året da oljeindustrien startet nedgangen. Og i 2016 blir det bråstopp. Hele hensikten med kapitalistisk virksomhet er å gjøre profitt. Akkumulér eller dø – det er Skriften og profetene for kapitalen. Og er det ikke penger å tjene på oljevirksomhet, så forsvinner investeringene. Dette er ingen spådom, sånn er det bare.

Så kan man begynne å regne på hva dette vil bety for norske arbeidsplasser, for norske stats- og kommunebudsjetter og for bevilgninger til «myke» sektorer av norsk økonomi.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.