– Med dagens prisnivå vil oljeinvesteringene stoppe helt opp

0

– Jeg hadde ikke trodd vi skulle se 30-tallet på oljeprisen, og det er klart at for Norge er dette veldig negativt. Dette sa oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets, ifølge E24 da oljeprisen 11.12.2015 falt til 38,05 dollar per fat. Han sa videre:

– Med dagens prisnivå vil oljeinvesteringene stoppe helt opp, og de vil ikke starte igjen før oljeprisen har ligget rundt 70 dollar per fat i minst et halvt år. Ingen vil ønske å investere før det fordi det vil være stor usikkerhet knyttet markedet og lønnsomheten.

Han legger til at dagens priser kan det stilles spørsmål til om selv Johan Sverdrup-feltet vil bli lønnsomt.

Kjus tror at oljeprisene må opp i 70$ per fat og ligge der minst et halvt år før oljeselskapene begynner å investere igjen. Jeg skrev i januar 2014 en liten artikkel med tittelen Statoils salg varsler røffe tider. Der pekte jeg på at de store kapitalkostnadene og fallende profittratene i oljevirksomheten hadde fått Statoil til å selge felter til en verdi av 110 milliarder kroner. Og dette gjorde de på en oljepris rundt 110$ per fat.

De røffe tidene er her nå, og de er her til gagns. I 2014 ble det investert for 231 milliarder kroner på norsk sokkel. Det er et sinnsvakt beløp, ikke minst på grunn av ekstremt gode skatteregler for oljeinvestorer. Nå tyder alt på at det meste av dette vil vise seg å være zombie-investeringer.

Som leserne av denne bloggen vet, har det vært en langvarig og økende motsetning mellom skyhøye investeringer og raskt fallende produksjon på norsk sokkel. Les om Det kommende sammenbruddet i norsk oljeproduksjonog Oljeministerens ønsketenkning – og en servil presse.Nå kommer også, ganske motvillig, den offisielle innrømmelsen: – Oljeindustrien er ikke lenger en drivkraft i norsk økonomi.

2014 gikk inn i historien som det året da oljeindustrien startet nedgangen. Og i 2016 blir det bråstopp. Hele hensikten med kapitalistisk virksomhet er å gjøre profitt. Akkumulér eller dø – det er Skriften og profetene for kapitalen. Og er det ikke penger å tjene på oljevirksomhet, så forsvinner investeringene. Dette er ingen spådom, sånn er det bare.

Så kan man begynne å regne på hva dette vil bety for norske arbeidsplasser, for norske stats- og kommunebudsjetter og for bevilgninger til «myke» sektorer av norsk økonomi.

 

Forrige artikkelAngela Merkel vil styrte Assad
Neste artikkelValget i Frankrike: Storkoalisjonen lyktes, men var det smart?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).