Angela Merkel vil styrte Assad

0

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel viste seg fra sin krigerske side i et avisintervju med Badische Neueste Nachrichten og Augsburger Allgemeine 12. desember 2015. Utdrag av intervjuet er referert i Deutsche Wirtschafts Nachrichten, som skriver:

Forbundskansler Angela Merkel står for en langt hardere linje i Syria-krigen enn USAs regjering. Mens USA de siste ukene har blitt enige med Russland om inntil videre å samarbeide med Assad, krever Merkel kompromissløst og uforandret at Assad må styrtes. Hun hevder det motsatte av sine partnere, når hun sier: «Den internasjonale alliansen mot IS inkluderer ikke Assad og hans tropper.»

Dette er jo svært krigersk av forbundskansleren. Nå er det slik, som alle vet, at Assads regjering er støttet av Russland og Iran, og at førstnevnte kontrollerer luftrommet over Syria. Det framgår ikke av intervjuet hvordan forbundskansler Merkel har tenkt å løse det problemet.

Og hun er også i overkant kjepphøy når hun snakker om at Tyskland skal bidra til å befri Syria fra IS, når dette faktisk nå gjøres av Den syriske armeen med støtte fra Russland og Iran. Jihadistene , og har vært nødt til å rømme derfra. De har også tapt områder i Lattakia og Aleppo.

DWN mener at Merkel presenterer en framstilling av Syria, som selv USA har forlatt. Både USA og Frankrike har en form for samarbeid med Syrias regjering, om enn inkonsekvent og vaklende. 4. desember 2015 erklærte utenriksminister John Kerry i Athen at det ikke er nødvendig at Assad må gå før det kan opprettes et samarbeid.

I et intervju med franske RTL 27. november 2015 sa den franske utenriksministeren Laurent Fabius at Frankrike ikke så bort fra et samarbeid med syriske regjeringsstyrker. Og de er som kjent under kommando av Bashar al-Assad.

På denne bakgrunnen virker det som om den tyske forbundskansleren ikke er helt i takt med virkeligheten på bakken i dagens Syria. Og som den kinesiske militærteoretikeren Sun Tzu har sagt, er det en av de verste feilene en øverskommanderende kan gjøre.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEn klimaavtale for de rike til skade for de fattige?
Neste artikkel– Med dagens prisnivå vil oljeinvesteringene stoppe helt opp
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).