Et verdensbilde bryter sammen

0
Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre bærer begge et stort personlig ansvar for Norges krigsforbrytelser mot Libya.
Terje Tvedt

Professor Terje Tvedt er en av de svært få i Norge som har tatt et grundig oppgjør med den norske krigen mot Libya i 2011 og den tankegangen som førte fram til bombenes uutholdelige letthet. I denne artikkelen i Morgenbladet tar han utgangspunkt i at USA har bedt Norge om å delta i Syria-krigen og analyserer både denne krigen og de norske politikernes forhold til den.

Terje Tvedt er professor i globalhistorie ved Universitetet i Oslo og forfatter av flere bøker om norske verdensbilder og selvbilder.
Han er aktuell med
Norske tenkemåter (Aschehoug 2016). 


Norge må igjen ta en beslutning med enorme konsekvenser: Vi må nå svare USA om vi vil delta i en ny krig i Midtøsten. Vi kommer følgelig ikke utenom en politisk analyse av krigsstrategien mot IS. Mektige tenkemåter preget av datostemplet ortodoksi har tidligere ført til at norske politikere fattet vedtak som fikk utilsiktede og katastrofale konsekvenser. Beslutningen kan ikke nå hvile på en alltid omstridt tolkning av det tøyelige instrumentet «folkerett», enkle revisoraktige bekymringer om Norge har fly tilgjengelig, isolasjonistiske eller sjåvinistiske argumenter som at Norge er et lite land og at vi heller må tenke på nordområdene, eller å redusere det kompliserte spørsmålet om krig mot en terrorstat til et oversiktlig og enkelt moralsk valg. For krig er politikkens fortsettelse med andre midler, og IS er en trussel mot all sivilisasjon.

Les resten av artikkelen i Morgenbladet.

støre stoltenberg libya

 

Forrige artikkelTakk for at dere ødela landet vårt
Neste artikkelUSA forsøkte å få i stand militærkupp i Syria