Takk for at dere ødela landet vårt

0
Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre bærer begge et stort personlig ansvar for Norges krigsforbrytelser mot Libya.

President Barack Obama sendte et julebudskap til folket i Libya der han hyllet «2011-revolusjonen som frigjorde landet fra 42 års undertrykking». Men han måtte også innrømme at «USA bærer et visst ansvar» for å ha «undervurdert behovet for gjenoppbygging» etter Gaddafis fall.

Budskapet ble lagt ut på den amerikanske ambassadens hjemmesider på Facebook og fikk kjapt en del skarpe svar fra vanlige libyere. Ett av dem, fra en Ahmed Mabry, lød: «Thank you for destroying our country and export ISIS to us.»

Det er nødvendig enda en gang å minne om at USA og NATO, med Norge i aller første rekke, ødela Libya, raserte infrastruktur, drepte tusenvis av mennesker og la landet åpent for jihadistiske terrorister. De ansvarlige for disse forbrytelsene burde stilles for den internasjonale domstolen i Haag og tiltales for forbrytelser mot menneskeheten.

De ansvarlige politikerne fra 2011 prøver naturligvis å få folk til å glemme, og de får god hjelp av alle de mediene som også sviktet i denne avgjørende perioden. Men denne skampletten på Norges rulleblad blir aldri borte, og før eller seinere vil det komme et nasjonalt oppgjør med Norges rolle i Libya-krigen.

I øyeblikket virker det kanskje fjernt. Men den dagen Libya får en nasjonal regjering, som ikke er underbruk av imperialismen, vil den både kunne kreve enorme beløp i erstatning og at de ansvarlige stilles for retten og dømmes etter internasjonal lov.

Jeg har samlet noen av mine artikler om Norge og Libya her.

 

Forrige artikkelHemmelig sikkerhetsavtale mellom Storbritannia og Saudi Arabia
Neste artikkelEt verdensbilde bryter sammen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).