USA forsøkte å få i stand militærkupp i Syria

0
Nordmenn må innse at uansett hvor ille den tyske okkupasjonen av Norge var, så er de lidelsene Syria har opplevd under vår krig mot dem uendelig mye verre.

USA forhandlet i hemmelighet med noen av president Bashar al-Assads nærmeste, i et forsøk på å få dem til å gjennomføre et militærkupp da det brøt ut uro i landet i 2011.

Det er Aftenposten som skriver dette 25.12.2015. Artikkelen bygger på informasjon som er lagt fram av Wall Street Journal.

Amerikansk etterretning hadde kontakt med flere ledende offiserer i den syriske regjeringshæren, men konkluderte etter hvert med at de ikke sto sterkt nok til å kunne lede et slikt kupp mot Assad, skriver Wall Street Journal.

Avisen har snakket med over 20 amerikanske tjenestemenn og etterretningskilder som forteller om de hemmelige forhandlingene som ble innledet etter at Assad-regimet tok i bruk våpenmakt mot demonstranter våren 2011. …

– Politikken var å få til et maktskifte ved å finne sprekker i regimet og tilby insentiver til folk som forlot Assad, sier en tidligere høytstående tjenestemann i Det hvite hus.

I 2012 innså USA at forsøket ikke ville lykkes og begynte i stedet å støtte de syriske opprørerne.

Artikkelen i WSJ hevder at Obama-administrasjonen «ble tatt på senga» av framveksten av Den islamske staten. Det er jo mulig at dette gjalt administrasjonen, men de hemmelige tjenestene var allerede i 2012 fullstendig klare over at dette ville skje, og så det som en positiv ting.

Den konservative gruppa Jurdical Watch fikk rettens kjennelse for å få utlevert hemmelige dokumenter fra USAs militære etterretningstjeneste (DIA). I disse dokumentene fra 7. august 2012 viser at samarbeidet med jihadistene ikke er noe hendelig uhell. Det er bevisst og målrettet. USA visste hva de gjorde og så med tilfredshet på planene om å skape et islamistisk kalifat i Syria.

USAs politikk for regimeendring i Syria har vært en katastrofe fra ende til annen. Som aggresjonskrig er den etter internasjonal lov en forbrytelse mot menneskeheten, og den har ført til uhyggelige lidelser for det syriske folket. Men de to siste norske regjeringene har støttet denne aggresjonen 100% med full støtte i Stortinget. Vil de aldri lære?

 

Forrige artikkelEt verdensbilde bryter sammen
Neste artikkelTyske kapitaleiere frykter for at EU bryter sammen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).