USA forsøkte å få i stand militærkupp i Syria

33
Nordmenn må innse at uansett hvor ille den tyske okkupasjonen av Norge var, så er de lidelsene Syria har opplevd under vår krig mot dem uendelig mye verre.

USA forhandlet i hemmelighet med noen av president Bashar al-Assads nærmeste, i et forsøk på å få dem til å gjennomføre et militærkupp da det brøt ut uro i landet i 2011.

Det er Aftenposten som skriver dette 25.12.2015. Artikkelen bygger på informasjon som er lagt fram av Wall Street Journal.

Amerikansk etterretning hadde kontakt med flere ledende offiserer i den syriske regjeringshæren, men konkluderte etter hvert med at de ikke sto sterkt nok til å kunne lede et slikt kupp mot Assad, skriver Wall Street Journal.

Avisen har snakket med over 20 amerikanske tjenestemenn og etterretningskilder som forteller om de hemmelige forhandlingene som ble innledet etter at Assad-regimet tok i bruk våpenmakt mot demonstranter våren 2011. …

– Politikken var å få til et maktskifte ved å finne sprekker i regimet og tilby insentiver til folk som forlot Assad, sier en tidligere høytstående tjenestemann i Det hvite hus.

I 2012 innså USA at forsøket ikke ville lykkes og begynte i stedet å støtte de syriske opprørerne.

Artikkelen i WSJ hevder at Obama-administrasjonen «ble tatt på senga» av framveksten av Den islamske staten. Det er jo mulig at dette gjalt administrasjonen, men de hemmelige tjenestene var allerede i 2012 fullstendig klare over at dette ville skje, og så det som en positiv ting.

Den konservative gruppa Jurdical Watch fikk rettens kjennelse for å få utlevert hemmelige dokumenter fra USAs militære etterretningstjeneste (DIA). I disse dokumentene fra 7. august 2012 viser at samarbeidet med jihadistene ikke er noe hendelig uhell. Det er bevisst og målrettet. USA visste hva de gjorde og så med tilfredshet på planene om å skape et islamistisk kalifat i Syria.

USAs politikk for regimeendring i Syria har vært en katastrofe fra ende til annen. Som aggresjonskrig er den etter internasjonal lov en forbrytelse mot menneskeheten, og den har ført til uhyggelige lidelser for det syriske folket. Men de to siste norske regjeringene har støttet denne aggresjonen 100% med full støtte i Stortinget. Vil de aldri lære?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


33 KOMMENTARER

 1. For de som følger med i såkalt «alternativ» media, innebærer dette ingen overraskelse. Det meste interessante med saken er hvem norske media bruker som forbilde/kilder i en slik nyhetssak.

  • Er det noe gæernt med Wall Street Journal også nå da? Det er jo lokalavisen for området der mesteparten av pengene våre bor, klart Aftenpoften leser den! 😉

 2. Som de sa i gamle dager om Somoza i Nicaragua “He may be a son of a bitch, but he’s our son of a bitch”.

  Det må finnes bokstavelig talt hundrevis av eksempler på amerikansk hjelp til militærkupp, og tempoet er det samme etter den kalde krigen.

  Jeg husker at amerikanerne prøvde mange ganger å få i gang et militærkupp mot Saddam Hussein i 1990-årene. Det var helt greit for dem at Hussein ble kastet av en av hans like blodige generaler. Det viktigste var aldri hvilke form for styresett landet hadde, men at ledelsen var geopolitisk vennlig mot USA.

   • Ja, men for hvert kupp som ble gjennomført må det finnes 10 som var serøst planlagt, men av en eller annen grunn ikke lyktes eller forble på planleggingsstadiet,.

    Det finnes også kupp som mislyktes (Frankrike 1961, Venezuela 2002)
    kuppforsøk som ble avslørt på planleggingsstadiet,
    kuppforsøk som ble bortforklart ( Italia på 60,70-tallet – selvsagt bortforklart som kun teoretiske planer!)
    kuppforsøk som aldri ble aktuelle fordi omverden forandret seg.
    Kuppforsøk som ikke fikk støtte fra nok deler av hæren
    kuppforsøk som var prøveballonger for det virkelige kuppet (Chile El Tanquetazo 29 Juni 1973)
    kupplaner som var eventualitet hvis det ble krig
    kupplaner som var en mulighet hvis valgresultatet ble ‘feil’.
    osv.

    Alle disse med støtte og samtykke fra USA.

    Her glemte jeg også at tradisjonen med å støtte kupp var godt i gang i Latin-Amerika i 100 år før andre verdenskrig, så vi kan legge til enda flere.

    • Du har naturligvis rett. – Min kommentar om «helt feil» var totalt ironisk ment, og hadde faktisk til hensikt å underbygge din løsere påstand med harde fakta.

     56 dokumenterte statskupp på omtrent like mange år – ca. ett i året – er over toppen drøyt, fra vår «nærmeste allierte».

     Livsstilen vår dreper for fote like over den kollektive oppmerksomhetshorisonten vår. Sånn er’e bare, visst. Men vi kan bedre det – lett. Når vi bare ser klart hva vi bør prøve på å få til av levelig verdenssamfunn. Å få med alle på å styre dit systematisk. – Uten et utnyttingssystem som krever en nær konstant «starving billion» til å motivere-sløve resten.

     Og det er helt greit å begynne akkurat her, akkurat nå: Bare å forbruke mindre, ikke bli med på alle dustete forbrukende leker, og forfekte lavere levestandard med høyere livsstandard. – «Jobb mindre, lev mer», som en god anarkists bok (Christian Vennerød, 1982) het.

     Eller samme budskap formulert litt annerleder: «Turn on, tune in, drop out» som en annen kul kritiker (T. Leary) sa et par tiår før det igjen: «Turn on» på at en annen verden er mulig, «tune in» til at mange andre skjønner det, og «drop out» av den livsstilen som dreper for å leve.

     Det er bare gjort – av alle, om enn noen mye mer enn andre, i emosjonelt deilig massepsykotisk fellesskap – altfor lettvint å si: «Det går jo ikke, fordi…» …et eller annet man er praktisk bundet fast i å fortsette med, fordi.. ellers så… går «det» jo ikke. – Der «det» er innenfor rammene av ubehag «vi» aksepterer, før den dærre jælva sytingen starter. 😉

     Men, som været viser daglig nå, det går jo ikke å leve videre med finanskapitalisme-militarisme-propagandisme-livsfremmedgjortheten heller. Så vi kan velge, eller dø. Eller velge, og så dø uansett – men hyggeligere, ærligere og selv-verdigere. Samt en del smartere.

     Økologisk drepende som vekstøkonomien/finanskapitalismen nå helt klart er, må vi nok si til folk i våre omgivelser som støtter USA-NATOs politikk og livsstil:
     «Du skal ikke tåle så inderlig vel
     den urett du rammer andre med selv!»

     Rent teknisk må vi oppsummert si at «vi lever på vårt eget selvmord». – Det er en ganske sprø tilstand.

     Takk for opplistingen din «Terje M», som er instruktiv i seg selv.

 3. Viser bare igjen at amerikanerne ikke har lært i det store hele, eller vill lære, ettersom den ene krisen etter den andre gagner dem over tid, og så lenge Saudi Arabia slikker dem opp etter rassen er det ingen tvil om målet…
  Noe forøvrig vært ganske klinkende klart helt siden Iran i 48…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.