Frankrike vil ha EU med i krigen, men bare Russland sier ja

0

Etter de grusomme og hensynsløse terrorangrepene i Paris krever Frankrike at EU stiller seg bak landet og blir med i krigen mot IS. President François Hollande har påberopt seg en artikkel i Lisboa-avtalen, som aldri tidligere er tatt i bruk, nemlig srtikkel 42.7, som sier at

..if a member state is the victim of armed aggression on its territory, the other member states shall have towards it an obligation of aid and assistance by all the means in their power.

Frankrike kunne eventuelt ha gått til NATO og bedt alliansen om å se på terrorangrepet som et militært angrep på medlemsland etter NATO-traktatens artikkel 5. Det ville ha forpliktet NATO-medlemmene til å se det som et angrep på samtlige land i alliansen, og dermed til krigsinnsats.

Men om EUs medlemsland vil la seg anspore til noen felles krigsinnsats sammen med Frankrike, er ikke så sikkert. Unionen er allerede sterkt splittet og medlemslanda har begynt å se svært mye mer på sine egne interesser en den stadig tettere sammenslutninga, som EU-traktatene snakker om.

Frankrike sjøl har erklært at landet vil suspendere Schengen-avtalen og gjeninnføre grensekontroll.

Sjøl har Frankrike svart på terrorangrepet med kraftige bombeangrep på IS-baser i Syria, og hangarskipet Charles-de-Gaulle har forlatt sin base i Toulon for å bli satt inn mot terroristene. Russlands president Vladimir Putin har gitt ordre til at russiske styrker skal samarbeide med Frankrike i denne krigen. Og her ligger problemet for Frankrike. Det er ikke Vesten som fører krig mot IS. Det er den syriske armeen med støtte fra Russland og Iran. Hvis Hollande for en gangs skyld skulle være seriøs og faktisk ønske å slå til mot IS, kommer han ikke unna et samarbeid med Russland.

USA og NATO fører ingen virkelig krig mot IS i Syria. Vestens agenda er å styrte Assad, og for dette formålet har man bygd opp jihadiststyrkene.

Vladimir Putin tok av seg hanskene under møtet med den internasjonale pressa 16. november og sa at Russland har etterretning som viser hvem som støtter IS:

I provided examples based on our data on the financing of different Islamic State (IS, formerly ISIS/ISIL) units by private individuals. This money, as we have established, comes from 40 countries and, there are some of the G20 members among them.

En av de viktigste måtene IS finansierer krigen mot Syria på, er illegalt salg av olje. Putin sa at Russland har fly- og satellittbiler av lange lastebilkonvoier som frakter denne illegale oljen til markedet:

I’ve shown our colleagues photos taken from space and from aircraft which clearly demonstrate the scale of the illegal trade in oil and petroleum products.»  …

The motorcade of refueling vehicles stretched for dozens of kilometers, so that from a height of 4,000 to 5,000 meters they stretch beyond the horizon.

Og dette skulle liksom være ukjent for NATO og USA, som har verdens mest avanserte satellittovervåkingssystem, og som liksom har ført en krig mot IS i godt over ett år?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.