Terrorbombe i Nigeria – over 30 drept

0

Minst 32 mennesker ble drept og mange titall ble såret i en bombeeksplosjon på et fullpakket marked i byen Yola i det nordvestlige Nigeria, i følge Røde Kors. Eksplosjonen skjedde på et frukt- og grønnsakmarked langs hovedveien 17. november 2015. Det er al-Jazeera som melder dette.

«The ground near my shop was covered with dead bodies. I helped to load 32 dead bodies into five vehicles,» witness Alhaji Ahmed, who owns a shop in the market, told the Reuters news agency.

There was no immediate claim of responsibility but officials will likely pin the blame on the armed group Boko Haram which has killed thousands in its bid to create a state adhering to Islamic law in the northeast.

The group has previously attacked Yola with suicide bombs and improvised explosive devices.

Den ekstreme islamistgruppa Boko Haram i Nigeria gjennomførte i januar 2015 en massakre som skal ha drept så mange som 2000 mennesker i og rundt byen Baga på grensa mellom Nigeria og Tsjad. I følge distriktsleder Baba Abba Hassan var de fleste av ofrene barn, kvinner og gamle som ikke klarte å rømme fort nok da jihadistene inntok byen og skjøt granater og brukte angrepsrifler mot innbyggerne.

Dette er den verste massakren i Boko Harams historie. Bevegelsen Boko Haram (boko = bøker og haram = synd, dvs. vestlig utdanning = synd) er en ekstrem jihadistgruppering som slåss for å innføre et muslimsk religiøst diktatur i hele Nigeria. I de nordlige provinsene i Nigeria praktiseres sharia og ytterliggående islamister har drevet fram en terrorkampanje mot kristne i området.

Jeg har skrevet om bakmennene til Boko Haram her.

Høsten 2014 erklærte at de hadde etablert et «kalifat» i den nordøstlige delen av landet, et område på størrelse med Belgia. I 2015 har de ekspandert inn i Tsjad, Niger og Kamerun og erklært kalifatet i grenseområdene der også.

I august 2014 roste Boko Harams «kalif», Abubakar Shekau, lederen for IS, deres «kalif», Abu Bakr al-Baghdadi, og erklærte at hans eget kalifat ikke lenger ville ha noe med Nigeria å gjøre.

Forrige artikkelFrankrike vil ha EU med i krigen, men bare Russland sier ja
Neste artikkelRussland knuser finanskilden til IS
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).