Finland på vei inn i depresjonen

0

Finland har vært den snille gutten i euro-klassen. Landet har en svært lav gjeldsgrad i forhold til andre EU-land; 62% av BNP. I følge World Economic Forum er konkurranseevnen i finsk økonomi på topp. Under de mest dramatiske delene av krisa i Hellas var det særlig Finland som satte seg på bakbeina og protesterte mot enhver antydning til særordninger for Hellas. Og ingen kan beskylde finnene for ikke å være puritanske, hardtarbeidende og seriøse folk.

Men likevel er den finske økonomien nå på vei inn i depresjonen. Finland har vært der før, så finnene har trening. Ved Sovjetunionens sammenbrudd mistet landet 40% av eksportmarkedet sitt. Men den gangen hadde Finland sin egen valuta, markka, og kunne devaluere den for å få fart på økonomien.

Dessuten gjorde Finland sitt strategiske veivalg da Nokia gikk fra i hovedsak å produsere gummistøvler og tremasse til å bli verdensledende på mobilteknologi.

Nå er Finland derimot bundet til masta gjennom sitt medlemskap i eurosonen, et medlemskap det finske folket aldri fikk lov til å si sin mening om. Det er Telegraph som oppsummerer problemene i finsk økonomi på denne måten.

Finsk BNP ligger fortsatt 6% under nivået fra før finanskrisa og har resesjon på fjerde året. Nabolandet Sveriges BNP ligger til sammenlikning 8% over nivået fra før konkursen i Lehman Brothers i 2008.

Euroen og EUs stabilitetspakt gjør at Finland har svært få handlingsalternativer. Landet er spent fast i tvangstrøya, og dette har skapt grobunn for en økende kritikk mot euroen i det tidligere så entusiastiske eurolandet Finland. Telegraphs økonomiredaktør Ambrose Evans-Pritchard stiller det naturlige spørsmålet: «Hvis euroen ikke kan fungere for det mest konkurransedyktige landet i EU, hvem kan den da fungere for?»

Krisa i Finland er omfattende. Det er knapt noen vekst i økonomien. Arbeidsløsheten vokser. Det er deflasjon og svikt i eksporten, ikke minst på grunn av de sanksjonene mot Russland som USA har pålagt EU å vedta.

Regjeringa har valgt å møte krisa med markante offentlige nedskjæringer, noe den finske fagbevegelsen har reagert kraftig imot, sist med en omfattende generalstreik 18. september 2015.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.