“Where is the smoking gun?” Asks Pål Steigan about the MH17 investigation

11
The Professors’ Blog publishes here a text by the eminent Norwegian blogger Pål Steigan, that we have translated from the Swedish-based blog Jinge.se, edited by our colleague, Professor Anders Rommelsjö. We have previously published in these columns another interesting analysis by Steigan referring the Ukrainian political situation (“Fascists in the Ukrainian Parliament”).

Fifteen months ago, the Malaysian plane MH17 was shot down over Ukraine. 298 passengers and crew were killed. However, still it is not proven who was behind the shooting down. It is very strange, for already a few days after the shooting down the US Secretary of State John Kerry said that the United States had huge amounts of indirect evidence on that the culprits were the separatists:

“We picked up the imagery of this launch. We know the trajectory. We know where it came from. We know the timing, and it was exactly at the time that this aircraft disappeared from the radar.”

The MH17 flight path

Fifteen months later none of this alleged evidence has been put forward. Where are these satellite photos of launching ramps missile trajectory? The Dutch investigation the Commission has estimated a spread area of ​​320 square kilometres from which the said launching site would possibly have fired. But John Kerry knew exactly where it came from already on July 21, 2014. Why does not he just show these images, so [the exact site of the said launching] could be solved once and for all?

Is it because those [images] do not exist, or that if they do, they are not pointing in the direction Kerry wants us to see?

It is highly incredible that the US, which has satellites that can take pictures so clear and [zoomed] in so detailed scale, has not been able to display any single picture of the disaster.

The well-known investigative journalist Robert Parry writes:

    “A U.S. intelligence source told me that CIA analysts briefed the Dutch investigators but under conditions of tight secrecy. None of the U.S. information was included in the report and Dutch officials have refused to discuss any U.S. intelligence information on the grounds of national security.”

“In the weeks after the shoot-down, I was told by another source briefed by U.S. intelligence analysts that they had concluded that a rogue element of the Ukrainian government – tied to one of the oligarchs – was responsible for the attack, while absolving senior Ukrainian leaders including President Petro Poroshenko and Prime Minister Arseniy Yatsenyuk. But I wasn’t able to determine whether this U.S. analysis was a consensus or a dissident opinion.”

Veteran Intelligence Professionals for Sanity, an organization of former officers of American intelligence, have requested to President Barack Obama that he makes public all the evidence the US would have on the case:

“If the White House has concrete, probative intelligence regarding MH-17, we strongly suggest that the time is right to approve it for release before the “blame Russia” narrative becomes completely dominant. The American people are perfectly capable of judging for themselves what took place but they need to have all the information presented without bias and without any attempt to evade unpleasant conclusions. And it should be done even given the risk of compromising “sources and methods,” as the broader issue of war or peace with Russia is something that should be of paramount concern to every American.”

In one of Sir Arthur Conan Doyle’s books on Sherlock Holmes is found the following dialogue:

Gregory (Scotland Yard detective): “Is there any other point to which you would wish to draw my attention?”

Holmes: “To the curious incident of the dog in the night-time.”

Gregory: “The dog did nothing in the night-time.”

Holmes: “That was the curious incident.”

And when it comes to America’s total absence of evidence about the MH17 crash we may paraphrase Sherlock Holmes: It gets more and more curious!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Jeg synes å huske at Kerry var en av dem som var nominert til fresprisen? Han er med sine utsagn like lite troverdig som en fyr som Jan Egeland.

 2. Ah, man blir oversatt til engelsk, og man er en eminent blogger! Det var jo hyggelig da, Steigan! 🙂

  Måtte flere engelskspråklige, og da kanskje særlig Americus Americanissimo, lese mer av sånt som står her og mindre NYT.

  • Amerikanerne er mer opplyste enn nordmenn! F.eks. er det kun to nordmenn (jeg og Eivind Berge) som forstår at verden står foran en deflasjonær kollaps, mens i USA er det titusenvis som har denne innsikten.

   • Vel … jeg tror at jeg også forstår at en deflasjonær kollaps er i emning. Og uansett hva jeg måtte forstå er dere virkelig ikke alene. Det er selvfølgelig flere som er opptatt av dette, og som har mye bedre forståelse av makroøkonomiske mekanismer enn hva jeg kan skilte med. Dog fremdeles veldig usikker på nøyaktig hva det vil innebære i praksis på kort sikt for f.eks. meg selv eller de fleste andre nordmenn. Skråsikkerhet omkring dette bør man ikke ha. Når det er sagt, både Bongards og Tverbergs tanker og råd er blant de mest relevante og dype jeg har vært borti, men for min del overskygges disse problemstillingene i det daglige delvis av all den akutte elendigheten og krigene i vår tid, samt tankene om hvordan den finansielle eliten forbereder seg på neste fase. Jeg tror dessverre på tesen om at i forlengelsen av kapitalismens sammenbrudd ligger den rå og utilslørte fascismen. Every waken minute is lost in thoughts.

    Og ja, selvfølgelig er det mye oppegående amerikanere. USA har det beste og det verste av alt i grunnen. Om det prosentvis er flere amerikanere med et minimum av peiling enn det er nordmenn vet jeg ikke, det skal ikke så mye til, og det kan godt være du har rett i dette. Håper det, i grunnen. Det er kanskje enda viktigere at folk våkner «over there», for de er mange og sitter nærmere den herskende kulturen. Noe mer handlingsrettet enn oss er de også ofte når de først skjønner eller vil noe.

    Men når det gjelder deflasjonær kollaps og hva du sikkert oppfatter som liten interesse for temaet her på bloggen og i kommentarfeltet, tror jeg rett og slett at det blir så stort og fremdeles ørlite abstrakt for mange, sammenlignet med de mer dynamiske, thriller-aktige tildragelsene på den daglige politiske dødens revyscene, at det er derfor vi ikke snakker mer om det enn vi gjør. Dog, Steigan er innom temaet fra tid til annen. For mange av oss tror jeg det nesten er blitt en selvfølge at det er som du sier, men at vi er mer opptatt av å finne ut akkurat hvem som står bak hva og hvorfor, enn å gjenta ofte det som er noe av grunnmuren i vår virkelighetsforståelse for tiden.

    • Et lite tillegg og hjertesukk som like gjerne kunne vært postet under mange andre blogginnlegg her: Min jevnaldrende kompis og filosofiske sparringspartner i Oslo (52) sa det rett ut til min eldste sønn (24) for kort tid siden.

     – Faen så glad jeg er for at jeg ikke er ung i dag. Og det verste er at det er min og far din sin skyld at verden ser ut som den gjør nå. Vi satt og grubla to og to og nøt alskens materielle bestikkelser mens de jævla kjeltringene sto opp med sola og rolig bygde ned hele det skjøre demokratiet vi hadde en viss mulighet til å bygge videre på. Men nå … Ja, det ER vår feil, for det skjedde på vår vakt. Unnskyld.

     Unnskyld.

     • Ps! Jenta jeg lenker til i en annen kommentar her opplyser at hun er singel, da hun måtte bryte med kjæresten som ikke viste tilstrekkelig vilje til å endre livsstil. Bare et lite tips for din sønn…

     • @Øyivind: Ser ut som om svenska og guttungen har gått i den samme brillefella. De er jo så unge at de faktisk tror at det der ser moderne og kult ut. Ungdommen vet, som alltid, ikke en dritt om verden eller briller. Dem om det. Liker hun jazz får hun sende en søknad. Guttungen er en travel fyr.

    • Jeg kom nettopp over denne herlige unge svenske jenta!

     – Postcard From Sweden: http://www.doomsteaddiner.net/blog/2015/10/14/postcard-from-sweden/

     Se intervjuet med henne av RE, at det finnes denne typen anti-rosabloggere er utrolig, bloggen hennes ser ut til å være noe av det ypperste og mest innsiktsfulle som er å oppdrive. Gleder meg til å følge henne framover, og hun er en sann inspirasjon til oppdragelsen av mine egne to døtre. Hennes far må være svært stolt!

    • Vil gjerne kryssposte en kommentar fra en annen post her på bloggen: https://steigan.no/2015/10/16/nobelpriset-i-ekonomi-passar-vasts-varldsbild/#comments

     «Det virker som de akademiske økonomene ikke skjønner betydningen av verken energi eller gjeld. De lever i sin egen fantasiverden. Peak-oil-teoretikerne har ganske god peiling på energi, men det er nesten bare Gail som klarer å se helheten og innse hvordan stadig vekst i både gjeld og energi er essensielt for vår industrielle sivilisasjon. Hun burde absolutt fått nobelprisen i økonomi, eller kanskje til og med en ekte nobelpris i fysikk. Da hadde hun kanskje blitt lagt merke til, så en slik pris kunne virkelig fått betydning for hvordan vi håndterer kollapsen. I så fall ville hun fortjent en fredspris også.» – Eivind Berge

     Amen!

     Ellers er det sant at dramaet som utspiller seg ettersom situasjonen tilspisser seg blir mer thriller-aktig for hver dag som går. Steigan gjør en god jobb her. Men jeg tror ikke han forstår helheten energi/gjeld fullt ut og begges betydning for å vokse, for å kunne fortsette å drifte vår industrielle sivilisasjon under det nåværende profitt-fundamenterte regime. Dog forstår han nok dette bedre enn de fleste, men må nok defineres som en «peak-oiler».

 3. Det er mer smertefult når steder som en gang i tiden hadde litt mer skepsis til styresmaktene skriver ting som dette. Jeg ser denne ingressen i Klassekampen om rapporten:
  http://www.klassekampen.no/article/20151014/ARTICLE/151019977

  Klassekampen: «SKUTT: Ifølge en rapport som ble lagt fram i går, ble flyet MH17 skutt ned av en russiskprodusert rakett avfyrt fra opprørskontrollert område i Ukraina. Rapporten øker presset mot Russland.»

  Det gjelder å finne de riktige ordene, eller rettere sagt de riktige falske ordene. Alle ordene i setningene er korrekt, men er et kron-eksempel på å gi et falskt inntrykk.

  Raketten er russiskprodusert på samme måte som mobiltelefonen min er kinesisksprodusert. Men jeg sier ikke « jeg skal ringe deg med min kinesiske telefon» eller «telefonen min er kinesisk, defor må det ha vært kinererne som ringte deg». Både Ukraina og Russland har dissse rakettsystemene.

  Rapporten sier heller ikke at «raketten var avfyrt fra et opprørskontrollert område i Ukraina». Selv rapporten mener å bevise at avskytningsområdet er begrenset til et område på 320 km2, på begge sidene av frontlinjen.

  «Rapporten øker presset mot Russland.». Rapporten gjør ingenting slikt. Presset mot Russland var der lenge før MH17, og vil være der i overskuelig fremtid. Bare tenk på alle propagandahistoriene fra Sotsji-olympiaden.

  Resten av artikkelen fortsetter i samme stil.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.