TPP mot folkehelsa og ytringsfriheten

0

WikiLeaks har publisert den endelige, men fortsatt hemmelige, avtaleteksten for TPP-avtalens avsnitt om intellektuelle rettigheter. TPP betyr Trans-Pacific Partnership, og TPP-avtalen gjelder i første omgang USA, Canada, Australia, New Zealand, Malaysia, Singapore, Japan, Mexico, Peru, Vietnam, Brunei og Chile. Men det er ingen tvil om at USA vil legge den til grunn også for TTIP- og TISA-avtalene, som EU og blant annet Norge forhandler om.

Teksten viser at de multinasjonale selskapene vil øke sin makt vesentlig på alle områder som har å gjøre med patentrettigheter, publisering, medisin – og global ytringsfrihet. TPP vil for eksempel ramme ytringsfriheten på internett. The Guardian skriver:

The text of the TPP’s intellectual property chapter confirms advocates warnings that this deal poses a grave threat to global freedom of expression and basic access to things like medicine and information.

I pressemeldinga fra WikiLeaks heter det blant annet:

The monopolist pharmaceutical industry has won a lot with the TPP, at the expense of people’s health,” said Burcu Kilic, policy director for Public Citizen’s Global Access to Medicines program.

Dette handler om at den farmasøytiske industrien, som er en av de mest monopoliserte industriene i verden, gjennom TPP har sikret seg både beskyttelse for sine patenter og redskapene til å gå svært langt i å straffeforfølge alt de mener representerer en trussel mot sine interesser. Den farmasøytiske industrien ønsker blant annet å hindre produksjonen av billige alternativer til deres monopolprisede medisiner. Derfor er det ingen overdrivelse som en kritiker sa at «TPP vil koste liv.»

TPP tar også sikte på å ramme ytringsfriheten og innskrenke muligheten til frie ytringer på internett. Den kanadiske kampanjen mot TPP skriver:

The U.S. wants TPP countries to change their copyright laws in ways that restrict the open Internet, make it illegal to circumvent digital locks on copyrighted material even for non-infringing purposes, stifle innovation, raise the prices of books, CDs and movies, and reduce economic opportunities to businesses, creators and the public. The dream of a democratic world-wide web is fading, but still there. The TPP would make the dream much harder to realize.

Electronic Frontier Foundation som blant annet jobber for å sikre ytringsfriheten på nettet skriver i sin kommentar at Dette var alt vi fryktet.

Perhaps the biggest overall defeat for users is the extension of the copyright term to life plus 70 years (QQ.G.6), despite a broad consensus that this makes no economic sense, and simply amounts to a transfer of wealth from users to large, rights-holding corporations. The extension will make life more difficult for libraries and archives, for journalists, and for ordinary users seeking to make use of works from long-dead authors that rightfully belong in the public domain.

One of the scariest parts of the TPP is that not only can you be made liable to fines and criminal penalties, but that any materials and implements used in the creation of infringing copies can also be destroyed (QQ.H.4(12)). The same applies to devices and products used for circumventing DRM or removing rights management information (QQ.H.4(17)). Because multi-use devices such as computers are used for a diverse range of purposes, this is once again a disproportionate penalty. This could lead to a family’s home computer becoming seized simply because of its use in sharing files online, or for ripping Blu-Ray movies to a media center.

Alt dette foregår naturligvis i hemmelighet, og sjøl de nasjonale elitene utenfor USA får liten innsikt i forhandligene mens de foregår. For ikke å snakke om at velgerne er totalt uinformert om et regelverk som vil få dramatiske konsekvenser. Og fortsatt kaller de dette et demokrati.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.