TPP mot folkehelsa og ytringsfriheten

0

WikiLeaks har publisert den endelige, men fortsatt hemmelige, avtaleteksten for TPP-avtalens avsnitt om intellektuelle rettigheter. TPP betyr Trans-Pacific Partnership, og TPP-avtalen gjelder i første omgang USA, Canada, Australia, New Zealand, Malaysia, Singapore, Japan, Mexico, Peru, Vietnam, Brunei og Chile. Men det er ingen tvil om at USA vil legge den til grunn også for TTIP- og TISA-avtalene, som EU og blant annet Norge forhandler om.

Teksten viser at de multinasjonale selskapene vil øke sin makt vesentlig på alle områder som har å gjøre med patentrettigheter, publisering, medisin – og global ytringsfrihet. TPP vil for eksempel ramme ytringsfriheten på internett. The Guardian skriver:

The text of the TPP’s intellectual property chapter confirms advocates warnings that this deal poses a grave threat to global freedom of expression and basic access to things like medicine and information.

I pressemeldinga fra WikiLeaks heter det blant annet:

The monopolist pharmaceutical industry has won a lot with the TPP, at the expense of people’s health,” said Burcu Kilic, policy director for Public Citizen’s Global Access to Medicines program.

Dette handler om at den farmasøytiske industrien, som er en av de mest monopoliserte industriene i verden, gjennom TPP har sikret seg både beskyttelse for sine patenter og redskapene til å gå svært langt i å straffeforfølge alt de mener representerer en trussel mot sine interesser. Den farmasøytiske industrien ønsker blant annet å hindre produksjonen av billige alternativer til deres monopolprisede medisiner. Derfor er det ingen overdrivelse som en kritiker sa at «TPP vil koste liv.»

TPP tar også sikte på å ramme ytringsfriheten og innskrenke muligheten til frie ytringer på internett. Den kanadiske kampanjen mot TPP skriver:

The U.S. wants TPP countries to change their copyright laws in ways that restrict the open Internet, make it illegal to circumvent digital locks on copyrighted material even for non-infringing purposes, stifle innovation, raise the prices of books, CDs and movies, and reduce economic opportunities to businesses, creators and the public. The dream of a democratic world-wide web is fading, but still there. The TPP would make the dream much harder to realize.

Electronic Frontier Foundation som blant annet jobber for å sikre ytringsfriheten på nettet skriver i sin kommentar at Dette var alt vi fryktet.

Perhaps the biggest overall defeat for users is the extension of the copyright term to life plus 70 years (QQ.G.6), despite a broad consensus that this makes no economic sense, and simply amounts to a transfer of wealth from users to large, rights-holding corporations. The extension will make life more difficult for libraries and archives, for journalists, and for ordinary users seeking to make use of works from long-dead authors that rightfully belong in the public domain.

One of the scariest parts of the TPP is that not only can you be made liable to fines and criminal penalties, but that any materials and implements used in the creation of infringing copies can also be destroyed (QQ.H.4(12)). The same applies to devices and products used for circumventing DRM or removing rights management information (QQ.H.4(17)). Because multi-use devices such as computers are used for a diverse range of purposes, this is once again a disproportionate penalty. This could lead to a family’s home computer becoming seized simply because of its use in sharing files online, or for ripping Blu-Ray movies to a media center.

Alt dette foregår naturligvis i hemmelighet, og sjøl de nasjonale elitene utenfor USA får liten innsikt i forhandligene mens de foregår. For ikke å snakke om at velgerne er totalt uinformert om et regelverk som vil få dramatiske konsekvenser. Og fortsatt kaller de dette et demokrati.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelGår det mot nederlag for USA i Syria?
Neste artikkelOpplegg for sluttspill i Syria?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).