Opplegg for sluttspill i Syria?

10

I artikkelen Går det mot nederlag for USA i Syria? pekte jeg på at Russland nå de facto har innført en flyforbudssone i Syria, og at det for en gangs skyld er USA som må holde seg ute. Som en kommentar til at Hillary Clinton og en del andre USA-politikere ønsker seg en flyforbudssone i Syria, skrev jeg:

Det virker ikke som om det har gått opp for kandidat Clinton og hennes meningsfeller at det allerede er opprettet en flyforbudssone i Syria, og at den er det Russland som bestyrer.

I CounterPunch er skribenten Mike Whitney inne på det samme. Han skriver om en episode som var ukjent for meg:

Then there was a third incident, a more serious incident, that was not a mistake. It was clearly intended to send a message to Turkish President Recep Tayyip Erdogan.  Here’s a short summary of what happened from an article at the World Socialist Web Site:

“Turkish officials claimed a third incident on Monday, when an unidentified MiG-29 fighter jet locked its radar for four and a half minutes on eight Turkish F-16 jets that were on patrol on their side of the border, in apparent preparation to open fire.” (“US, NATO step up threats to Russia over Syria“, World Socialist Web Site)

This was no mistake. The only time a fighter pilot adopts these protocols is when he plans to take down an enemy plane. This was a message, and while it might have been over-the-heads of the politicians and the media but, I assure you, every general in the Turkish High-Command knows what’s it means.

USA kommer til å rasle med sabler, fordømme, trakassere og latterliggjøre, mener Whitney, men de kommer ikke til å gjøre noe som dumt som å prøve å bryte Russlands kommando over syrisk luftrom. Og et kommer heller ikke til å bli noen tyrkiskkontrollert «sikker sone» i Nord-Syria. Det er bare å glemme det.

Les hele artikkelen her.

Når den gamle kaldkrigeren Zbigniew Brzezinski skriver om at USA må true Russland med motangrep hvis russerne angriper USA-støttede styrker i Syria, så er det også bare varm luft. USA-støttede styrker i Syria er ikke noe annet enn terrorister. Dette er en kalkun som ikke kommer til å fly. USAs Joint Chiefs of Staff har gjort mye dumt gjennom tidene, men som generaler vet de hva som er den reelle situasjonen i Syria etter Putins sjakktrekk.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. «USA kommer til å rasle med sabler, fordømme, trakassere og latterliggjøre, mener Whitney»

  Så også norsk «fri» presse, dessverre.
  Vi har nok bare sett starten på demonisering av Russland, Kina ,- og Nord -Korea.
  Før et virkelig militært angrep, – hvis den økonomiske krigføring ikke fungerer.

  Historien gjentar seg.

 2. Definitivt ikke en russisk MIG 29 som låste sin radar på Tyrkiske F-16, ganske enkelt fordi russerne kun har Sukhoi – SU- fly i Syria. Syria har visstnok noen få MIG 29 så kanskje et av disse, men isåfall blekner jo den storpolitiske dramatikken noe.
  Flyrommet over Syria er nå så infløkt at at alt legger til rette for ‘misforståelser’ : Og mere kommer: I en omtale av nedleggelsen av Pentagons treningsprogram for opprørere, skriver NYT at man heller vil satse på flydropp av våpen og ammo til grupper inne i Syria som man kan stole på! Og at US allerede kan starte med dette i løpet av denne helga Link :

  http://nyti.ms/1jgEcho

  Isåfall er vi i en situasjon hvor amerikanske helikoptre flyr forsyninger inn til opprørere i Idlib og Hama , som nettopp har fått mye av sine våpenlagre ødelagt av russiske flyangrep. US helikoptre vil også muligens trenge jagerflystøtte. Her ligger alt til rette for sammenstøt og nedskytninger, dersom US gjør alvor av dette.

  • Tillegger: CNN melder idag om 4 flydropp av våpen og ammo til kurdisk YPG og arabiske militser i den nordøstlige byen Hasakha, som sammen slåss mot ISIS.

 3. Putin er sjølsagt ikke en mann venstresida bør støtte, men det er heller ingen andre stormaktsledere. Men slik det ser ut nå, tar han innersvingen på NATO både som sjakkspiller og som retoriker. Hans appell om å samle alle krefter mot IS på samme måte som man gjorde mot nazismen er retorisk god i tillegg til at sammenligninga mellom IS og nazistene faktisk holder vann, i motsetning til den tåpelige hitlinga Putin har vært utsatt for i vestlige medier. Putin kan angripes for mye, men han er ingen Hitler.

 4. Nåja, det er jo noen likheter mellom Putin og Hitler, da.

  Begge prøvde/prøver å lage et alternativ verdensvallutaen og dets styring.
  Begge ble/blir utsatt for økonomisk krig fra økonomisystemets styrere.
  Begge hadde/har omsorg for og ville beskytte landsmenn som ble trakassert og drept i et naboland som tidligere var en del av nasjonen.
  Begge blir demonisert fordi de står opp mot disse kreftene som vil ha En verden/ En leder/ En valuta, og som derfor alltid vil slå ned på nasjonal frihet.

 5. Og ikke minst ( og antagelig utslagsgivende for demoniseringen ):
  Begge slåss mot jødiske oligarker innenfor og utenfor nasjonens grenser.

 6. Jeg forstår ikke hva du mener. Hadde Hitler omsorg for egne landsmenn? Hvor mange millioner tyskere døde for Hitlers stormannsgale drømmer? Jødiske oligarker? Jeg er imot alle oligarker; det er meg knekkende likegyldig om de er jødiske eller ikke.Jeg er imot sionismen, som jeg ser på som en rasistisk ideologi. Men jeg aksepterer ikke jødehat. Like lite som jeg aksepterer muslimhat sjøl om jeg er imot islamismen og høyrevridde imamer.

 7. Hvis dine innlegg skal forstås dithen at du har sympati med Hitler og nazismen, anser jeg diskusjonen som avsluttet fra min side. Hele slekta mi var motstandsfolk, flere av dem betalte dyrt for det. Sorry Henriksen; du er på fullstendig feil spor.

 8. Jeg leser nå at Saudi-Arabia skal ha svart på den russiske støtten til Syrias regjeringshær med å øke leveransene av håndbårne anti-tanks-missiler til opprørerne. I følge et nettsted som synes å støtte opprørerne (http://syriadirect.org/news/rebels-decimate-regime-armor-in-hama-%e2%80%98tank-massacre%e2%80%99/), skal dette ha bidratt til å ødelegge 36 tanks de siste dagene, og dermed hemme regjeringsstyrkenes framrykking. Det KAN være rein krigspropaganda, men at saudierne åpent sier at de øker forsyningene av denne typen høyteknologiske våpen, tyder på at DE ikke er nær ved å gi opp sine målsettinger i Syria. Spørsmålet er om saudierne på egenhånd også vil komme til å videresende vestlige anti-luftskyts til opprørerne. Skulle det skje kan krigslykken i Syria snu igjen, og det virkelig store spørsmålet blir da hvordan Russland kommer til å respondere på at opprørere skyter ned russiske fly med vestligproduserte våpen levert av Saudi-Arabia.

  • Jeg ser videre at BBC har omtalt denne økte våpenleveranser for fire dager siden: http://www.bbc.com/news/world-middle-east-34479929

   LItt komisk oppi det hele er det at BBC-artikkelen hevder at de saudiske våpenleveransene «did not include either Islamic State (IS) or al-Nusra Front, both of which are proscribed terrorist organisations.» Komisk fordi det videre står følgende: «Instead, he said the weapons would go to three rebel alliances – Jaish al-Fatah (Army of Conquest), the Free Syrian Army (FSA) and the Southern Front.»

   Dette er noe av hva som står om Jaish al-Fatah i engelsk Wikipedia: «The Army of Conquest[11] (Arabic: جيش الفتح‎, Jaish al-Fatah, JaF) is a military operations coalition in the Syrian Civil War that consists of numerous Syrian Islamist rebel factions mainly active in the Idlib Governorate, with some factions active in the Hama and Latakia Governorates.[3] […] Ahrar ash-Sham is the largest group in the Army of Conquest.[16] Other prominent Islamist factions in the operations room include the Al-Qaeda affiliate Al-Nusra Front[17] and the Muslim Brotherhood of Syria linked Sham Legion, however the operations room collaborates with more moderate Free Syrian Army factions such as Knights of Justice Brigade.[4] » […] Al-Ahram Weekly reported that «Jabhat Al-Nusra and Ahrar Al-Sham represent 90 per cent of the troops.

   Så de leverer ikke våpen til al-Nusra (altså al-Qaida), bare til en opprørsfront som al-Nursra er en aktiv deltaker i. Viktig distinksjon… for BBC…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.