Opplegg for sluttspill i Syria?

0

I artikkelen Går det mot nederlag for USA i Syria? pekte jeg på at Russland nå de facto har innført en flyforbudssone i Syria, og at det for en gangs skyld er USA som må holde seg ute. Som en kommentar til at Hillary Clinton og en del andre USA-politikere ønsker seg en flyforbudssone i Syria, skrev jeg:

Det virker ikke som om det har gått opp for kandidat Clinton og hennes meningsfeller at det allerede er opprettet en flyforbudssone i Syria, og at den er det Russland som bestyrer.

I CounterPunch er skribenten Mike Whitney inne på det samme. Han skriver om en episode som var ukjent for meg:

Then there was a third incident, a more serious incident, that was not a mistake. It was clearly intended to send a message to Turkish President Recep Tayyip Erdogan.  Here’s a short summary of what happened from an article at the World Socialist Web Site:

“Turkish officials claimed a third incident on Monday, when an unidentified MiG-29 fighter jet locked its radar for four and a half minutes on eight Turkish F-16 jets that were on patrol on their side of the border, in apparent preparation to open fire.” (“US, NATO step up threats to Russia over Syria“, World Socialist Web Site)

This was no mistake. The only time a fighter pilot adopts these protocols is when he plans to take down an enemy plane. This was a message, and while it might have been over-the-heads of the politicians and the media but, I assure you, every general in the Turkish High-Command knows what’s it means.

USA kommer til å rasle med sabler, fordømme, trakassere og latterliggjøre, mener Whitney, men de kommer ikke til å gjøre noe som dumt som å prøve å bryte Russlands kommando over syrisk luftrom. Og et kommer heller ikke til å bli noen tyrkiskkontrollert «sikker sone» i Nord-Syria. Det er bare å glemme det.

Les hele artikkelen her.

Når den gamle kaldkrigeren Zbigniew Brzezinski skriver om at USA må true Russland med motangrep hvis russerne angriper USA-støttede styrker i Syria, så er det også bare varm luft. USA-støttede styrker i Syria er ikke noe annet enn terrorister. Dette er en kalkun som ikke kommer til å fly. USAs Joint Chiefs of Staff har gjort mye dumt gjennom tidene, men som generaler vet de hva som er den reelle situasjonen i Syria etter Putins sjakktrekk.

Forrige artikkelTPP mot folkehelsa og ytringsfriheten
Neste artikkelByggenæringa: Fra sosial dumping til sammenbrudd?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).