September 2015 – varmeste som er målt

10

September 2015 var den varmeste måneden som er målt, og de første ni månedene av året er også den varmeste perioden som er målt. Dette melder USAs National Centers for Environmental Information:

 • The September average temperature across global land and ocean surfaces was 1.62°F (0.90°C) above the 20th century average&mdash. This was the highest September temperature on record, surpassing the previous record set last year by +0.12°F (+0.19°C). September’s high temperature was also the greatest rise above average for any month in the 136-year historical record, surpassing the previous record set in both February and March this year by 0.02°F (0.01°C).

 • The September globally-averaged land surface temperature was 2.09°F (1.16°C) above the 20th century average. This was also the highest for September in the 1880–2015 record, surpassing the previous record set in 2009 by +0.16°F (+0.09°C). Record warmth was observed across much of South America and parts of Africa, the Middle East, Europe, and Asia.

 • The September globally-averaged sea surface temperature was 1.46°F (0.81°C) above the 20th century average. This was the highest temperature for September in the 1880–2015 record, surpassing the previous record set in 2014 by +0.13°F (+0.07°C).

Både den kombinerte temperaturen for hav og land og havtemperaturen for seg var de høyeste som er målt. Utbredelsen av isen i Arktis var den fjerde minste som er målt.

Av kartet som følger med rapporten kan man se at temperaturøkninga gjelder for det meste av verden, men ikke for Nord-Atlanteren. Der har temperaturen vært lavere enn normalt. Forskerne spør seg om hva dette kan komme av, og de foreløpige analysene peker på to mulige forklaringer: Det kan skyldes den store tilførselen av smeltevann fra Grønland og det kan skyldes at den såkalte termohaline sirkulasjonen, den som driver Golfstrømmen, er svekket. Og det kan skyldes begge deler.

Man regner også med at vinteren 2015–16 vil bli rekordvarm. Dette skyldes ikke minst en eksepsjonell sterk el Niño i Stillehavet. Den kommer til å føre til en serie problemer og skader over store deler av verden. Forrige gang el Niño var rekordsterk, i 1997–98, regner man med at 30.000 mennesker ble drept på grunn av ekstremvær og at det oppsto skader for 100 milliarder dollar.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. – 90 prosent av verdens ismasse er i sydpolområdet, Antarktis. Den har lagt på seg år for år. 9 prosent av ismassene finner du på Grønland. Med dagens smeltingsrate vil det ta hundre år før 1 prosent har smeltet. Nordpolisen har smeltet litt, men i historisk perspektiv er dette helt normalt.

  Kilde: http://www.nrk.no/rogaland/oljeforsker-fnyser-av-fns-klimarapport-1.12028434

  Vi må under null før det smelter. En kjent sak selv i barneskole. Selv om Angela merkel oppfører seg som en femteklassing bør vi andre heve oss over det. Temperaturen på kloden har ikke steget på nesten nitten år nå. Jevnlige målinger i atmosfæren har vist at den de siste 13 år har sunket.

 2. Vil enda en gang trekke frem denne meget betydningsfulle faktoren som altfor sjelden nevnes, nemlig den storstilte tuklingen med vær og klima som har vært i gang over hele verden de siste 15 årene: Været er nemlig blitt et våpen og et maktmiddel og USA ønsker full spectrum dominance:
  Geoengineering Earth, Exposing The Global Climate Modification Assault:
  https://www.youtube.com/watch?v=zt_RQ7o7U_s

 3. Hmm. Har både vært i Norge, Spania og Tyskland de siste 10 månedene, og innbyggerne der kan melde om at været aldri har vært dårligere; altså kaldere og mer regn i nord, mens kaldere og mindre regn i sør. Så enten stemmer ikke dataen eller så husker folk dårlig. Jeg tipper det første.
  Dessuten: 136 år i jordisk sammenheng er latterlig lite. Vi vet at det både har vært varmere og kaldere i løpet av jordens eksistens. Så er det noe som er helt sikkert, bortsett fra at det fødte liv en gang må død, så er det at klimaet endrer seg – faktisk hver dag, året rundt, hvert millenium osv. Så spørsmålet blir om noen tukler med været med overlegg, eller om det er en naturlig del av en syklus.

  • Hvis du ser på kartet som det lenkes til i artikkelen, så har Europa vært kjølig, slik du sier. Det er resten av verden som står for varmen. Jeg nevner også det kalde området i Nord-Atlanteren. Det har antakelig betydning for været hos oss.

 4. Med all den sprayingen av Chemtrails og Haarp aktivitet ,så er det ikke rart et vi får klimakriser og ekstremvær .Milioner av watt sendes opp i øvere atmosfære i for av mikrobølger ,Haarp.Milioner av ton med aluminium,barium Strontium Tritiun osv og Aerosoler i form ac chemtrails har blitt pøst ut siden 1999 over Norge og 156 andre land og ser bare ut til å øke år for år .

 5. En annen grunn, som er svært lite nevnt, er alle atomprøvesprengningene. Det er, i følge FN, foretatt over 2000 (!) prøvesprengninger siden 1945, hvor over halvparten gjort på amerikansk jord. Om det påvirker klima er en mulighet, men det har uansett påvirket miljøet.

 6. 30 000 mennesker drept høres jo kanskje dramatisk ut. Helt til man tenker over det faktum at det blir 230 000 flere mennesker hver dag, netto. Dette er altså de 385 000 som blir født hver dag, minus de som dør (herunder ofre for uvær).

  Vær og klima har alltid vært ustabilt og uforutsigbart, og sola er hovedmotoren i eventuelle klimaendringer, også de endringene som måtte pågå nå. At en elite bruker fiksjonen «menneskeskapt global oppvarming» som middel for å drive inn mer skatt og avgifter, samt for å skape mer sentralisering og sikre egen dominans over verden — er ikke overraskende. Det er, stort sett, den samme eliten som ivrer for å bombe og ødelegge fattige land slik at millioner kan drives på flukt. Og det er den samme eliten som ivrer for å dra igang en storkrig mot Russland, Iran, etc. En elite som har stor makt både over massemedia, finansinstitusjoner og det militærindustrielle komplekset.

 7. »September 2015 – varmeste som er målt» – på nesten 150 år…

  Vi har målinger å forholde oss til og som setter ting i et bedre perspektiv som går mange hundretusen år tilbake i tid. Disse viser et annet bilde enn det IPCC og røkla legger frem for sine politiske formål. Dataene legger Dr. Don Easterbrook frem her:

  »3/26/2013 Presentation to Washington State Senate Committee on Climate Change – In addition to evidence contrary to IPCC, Dr. Easterbrook alleges media bias and manipulation of data by East Anglia, NASA, NOAA and NSF. (TVW Original Broadcast)» http://www.tvw.org/index.php?option=com_tvwplayer&eventID=2013030153#start=600

  Disse to presentasjonene er høyst seriøse og setter virkelig skapet på plass i den ellers totalt unyanserte debatten og anbefales også på det sterkeste:

  »Why «Global Warming» Failed & Why Climate Change is Real»
  https://www.youtube.com/watch?v=5c4XPVPJwBY (37 min)

  »Top 6 Climate Change Problems»
  https://www.youtube.com/watch?v=4Ew05sRDAcU (22 min)

  Med det sylskarpe skråblikket ditt, Steigan, så er innholdet i disse lenkene gull verdt og jeg håper du tar de til betraktning, om du ikke allerede har gjort det 🙂

  • Nå må du ikke glemme at Steigan ikke er noen vitenskapsmann. Han blir som en slags Egeland i dette bildet.(ref: Jeg er ingen økonom) . Du må heller prøve å overbevise de som ønsker å forandre denne bloggen til gunst for dem som har flest medaljer og utmerkelser. De vet nok best.
   Det er noe som heter: Skomaker bli ved din lest!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.