September 2015 – varmeste som er målt

0

September 2015 var den varmeste måneden som er målt, og de første ni månedene av året er også den varmeste perioden som er målt. Dette melder USAs National Centers for Environmental Information:

  • The September average temperature across global land and ocean surfaces was 1.62°F (0.90°C) above the 20th century average&mdash. This was the highest September temperature on record, surpassing the previous record set last year by +0.12°F (+0.19°C). September’s high temperature was also the greatest rise above average for any month in the 136-year historical record, surpassing the previous record set in both February and March this year by 0.02°F (0.01°C).

  • The September globally-averaged land surface temperature was 2.09°F (1.16°C) above the 20th century average. This was also the highest for September in the 1880–2015 record, surpassing the previous record set in 2009 by +0.16°F (+0.09°C). Record warmth was observed across much of South America and parts of Africa, the Middle East, Europe, and Asia.

  • The September globally-averaged sea surface temperature was 1.46°F (0.81°C) above the 20th century average. This was the highest temperature for September in the 1880–2015 record, surpassing the previous record set in 2014 by +0.13°F (+0.07°C).

Både den kombinerte temperaturen for hav og land og havtemperaturen for seg var de høyeste som er målt. Utbredelsen av isen i Arktis var den fjerde minste som er målt.

Av kartet som følger med rapporten kan man se at temperaturøkninga gjelder for det meste av verden, men ikke for Nord-Atlanteren. Der har temperaturen vært lavere enn normalt. Forskerne spør seg om hva dette kan komme av, og de foreløpige analysene peker på to mulige forklaringer: Det kan skyldes den store tilførselen av smeltevann fra Grønland og det kan skyldes at den såkalte termohaline sirkulasjonen, den som driver Golfstrømmen, er svekket. Og det kan skyldes begge deler.

Man regner også med at vinteren 2015–16 vil bli rekordvarm. Dette skyldes ikke minst en eksepsjonell sterk el Niño i Stillehavet. Den kommer til å føre til en serie problemer og skader over store deler av verden. Forrige gang el Niño var rekordsterk, i 1997–98, regner man med at 30.000 mennesker ble drept på grunn av ekstremvær og at det oppsto skader for 100 milliarder dollar.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelCanada trekker seg fra Syria-krigen og flykjøpet
Neste artikkelRusslands Syria-offensiv og Det store spillet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).