Canada trekker seg fra Syria-krigen og flykjøpet

14

Det liberale partiet i Canada og dets leder Justin Trudeau vant valget, og har signalisert at landet vil trekke seg fra Syria-krigen og fra kjøpet av det dyre amerikanske flyet F-35 Joint Strike Fighter.

I en telefonsamtale med Barack Obama sa Trudeau at Canada vil trekke sine seks jagerfly ut av bombekrigen mot Syria. Det virker også klart at den nye statsministeren vil følge opp sine valgløfter om å avslutte F-35-programmet for Canadas del.

Dette er et betydelig tilbakeslag for USA, for Canada har vært en av haukene i USAs krigsallianse. Det konservative forgjengeren Stephen Harper la stor vekt på å være i fremste rekke i alliansen av de villige. I oktober 2014 stilte han en kanadisk styrke på 600 soldater samt jagerfly og overvåkingsfly til disposisjon for USA for bombekrigen i Syria og Irak. Han sendte også 69 soldater til Nord-Irak for å trene kurdiske styrker der. I april 2015 ble Canadas rolle i bombekrigen ytterligere utvidet, og Harper sa i valgkampen, at dersom han vant, ville han gå inn for en langsiktig deltakelse i krigen. Dette skriver DefenseNews.

Harper har også vært en knallhard støttespiller for kuppregimet i Ukraina, til glede for den svært høyreorienterte Ukraina-diasporaen i Canada. Det er ikke klart om hans etterfølger vil være like entusiastisk.

Men det som er klart er at Canada er inne i ei økonomisk krise. De to siste kvartalene har vist en nedgang i BNP, noe som skyldes det internasjonale fallet i oljeprisen. Canada har satset tung på tjæresand og fracking, Dette har vært katastrofalt fra et miljøsynspunkt, men det har gitt store profitter til oljeselskapene og store skatteinntekter til Canada. Men nå kutter oljeselskpene investeringene og sier opp folk. Det gjør at også Canada må kutte utgifter, og da er det nærliggende å kutte F-35 og militære utenlandseventyr.

Og det gjør at F-35 blir desto dyrere for de troskyldige landa som står igjen på kjøperlista, og blant dem ikke minst Norge, som har bestilt flere flygende kalkuner enn noe annet land i forhold til folketallet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. Når USA plutselig oppdager at Canada er en sjølstendig stat, kan vi vel også forvente at presset mot Norge vil forsterkes og at det forventes at vi forsikrer USA og NATO om vår lojalitet. Og med norsk NATO-sjef og et samlet politisk miljøs servile holdning overfor Obama er det neppe grunn til å tru at Norge vil opptre som den suverene nasjonen Grunnloven fastslår at vi skal være.

  • Brende har allerede vært på «teppe» til Kerry, i etterkant av valgresultatet. Til pressen i etterkant kom Brende i kjent stil med sine dogmer i forholdet Russland vs Ukraina og Syria. Spørsmålet er hvilke direktiver Brende fikk av sjefen.

   • Folk som Brende vet vel at de blir likvidert om de ikke føyer seg etter direktivene fra toppen. Norske politikere er så livredde at de bare blindt adlyder alle dekreter fra Pentagon.

 2. Når den gjelder den økonomiske krisen i Canada kan det være greit å vite litt om de mekanismene som ligger bak den krisen. Anbefaler å se den andre videoen i denne bloggposten. Etterpå er den første videoen, dokumentarfilmen i bloggposten, The Secret of Oz, å anbefale:
  Med nytt syn på økonomien
  http://www.monsanto.no/index.php/no/okonomiske-muligheter/231-med-nytt-syn-pa-okonomien

  Tenk om norske myndigheter kunne ta til vettet å kansellere flykjøpet. Det er heldigvis enda lov å drømme!

  • «Det er heldigvis enda lov å drømme!»

   Bekymringsfullt. Det skal ikke være det. Har De forsøkt å slå strømmen helt av og på igjen?

 3. «Canada trekker seg fra Syria-krigen og flykjøpet»

  – Og fra pot-forbudet! – Trudeau/Liberals har bekreftet også etter seieren at de vil legalisere cannabis. 🙂

  Dette får fort betydning for Norge også, når regulering til transparens i det store, globale cannabismarkedet sprer seg.

  Norge: Beslag – ca. 3 tonn/år. Forbruk – ca. 50 tonn/år (!); Marked – ca. kr. 5 milliarder/år. Ca. 1/3 under 64 år har prøvd, 10-15 prosent fortsetter sporadisk, mens konstant og kun 3,4 prosent av totalbefolkningen får problemer med et rusmiddel.

  Nå blir det i kontrast enda bedre synlig hvor uholdbar Norges brutale tilnærming til cannabis er, med uhåndhevbart totalforbud som kun skjuler bruken og gjør bruken skadeligst mulig. Forbudet opprettholder dårlig bruk. Mens regulering gir skolering i rett bruk og gledesmaksimering.

  Cannabisforbudet er for stoffets del tullete, men fungerer kraftig opprørsdempende på de mest eksperimenterende av ungdom og befolkning, som får opprørskheten kanalisert ut i ulovlighet, nær omtaleforbud, og indirekte til politisk passivisering pga. sine rusmiddelpreferanser. Det er dermed forbudet og ikke cannabis-stoffet selv som svekker samhold om verdier og opprør.

  Cannabis-forbudet fremelsker verste mulige bruksmåter, og forbudet hindrer dermed politisk protest mye mer enn hva bruken selv gjør.

  Cannabisforbudet er derfor politisk ønsket, men ikke av de offisielt oppgitte grunnene – som er våsete.

  Justin Trudeau og partiet hans ser ut til å ha skjønt dette om cannabis. Som etterhvert mange andre. – Når skal Norge skjønne det?

  • Ser en klar trend i Norge, Sverige, USA og flere andre land. Cannabis til «medisinsk bruk» brukes som rambukk for en avkriminalisering og siden legal, regulert og avgiftsbelagt omsetning som er planlagt.

   Det foregår avdramatiseringskampanjer i medier og populærkulturen for å myke opp reaksjonære og anti-legaliserings-krefter som fremdeles sitter såpass sentralt plassert at de «må» tas hensyn til. Det er faktisk litt spesielt å se det store apparatet bli brukt til å promotere en sak som frem til nylig var gjenstand for hekseprosesser fra samme hold. De gamle restriktive synspunktene er ikke døde, og de fremføres også av og til i den pågående propagandakkrigen om cannabis, men trenden er overtydelig.

   Norge vil som vanlig følge signalene fra USA. Tror det som i stor grad gjenstår før våre puppet masters gjennomfører en eller annen form for legalisering i hele US og EU/EØS, bare er at de må bli enige seg i mellom om fordeling av pengene. Her er det flust av legemiddelindustri og andre private aktører pluss statskasser som vil ha en best mulig deal og posisjon i markedet.

   • Et lite apropos:
    En bedre ruspolitikk må vi jo ha, men alt har flere sider. Det følgende er et luftig tankesprang, men ikke uten rot i virkeligheten; en mulig (ønsket?) konsekvens av en mulig fremtidig styrt, legal omsetning av alt som i dag kalles narkotika og nå omsettes illegalt (dog med økonomiske og hel- og halvmilitære forgreninger helt til topps i makt- og pengepyramidene), er at vi kan være et skritt nærmere avvikling av kontanter i den etablerte (bankdjevel)økonomien.
    Dette er selvfølgelig svært betenkelig, men illegale rusmidler er i hvert fall utvilsomt blant de vareslagene i verden som foreløpig har gjort bankenes våte drøm om et kontantfritt samfunn vanskeligere å få til.

 4. «Og det gjør at F-35 blir desto dyrere for de troskyldige landa som står igjen på kjøperlista, og blant dem ikke minst Norge, som har bestilt flere flygende kalkuner enn noe annet land i forhold til folketallet.» Det er noe vi må huske på i denne sammenhengen. Kjøpet har noe med politikk å gjøre, ikke forsvaret. Politikken det er snakk om er korrupsjon og ryggslikking, slik at norske politikere kan få posisjoner i viktige organer, som NATO, FN e.l. Det andre er at disse flyene ikke er tiltenkt å forsvare Norge, men leies ut, kanskje med piloter, til andre medlemmer av NATO eller land som «vi finner det naturlig å samarbeide med».

  • Flyene skal utelukkende brukes til bombetokt i stor høyde, hovedsakelig i Midtøsten og Nord-Afrika, men sikkert i andre områder også etterhvert. (Russland, etc.) De skal brukes til USA-initierte krigseventyr, ødelegging av infrastruktur og slakting av sivile — for å drive flest mulig mennesker på flukt, for å gi Israel mer Lebensraum og for å fremskynde kollapsen av europeiske velferdsstater og senke europeiske arbeiderlønninger. De skal også brukes for å gi backup til IS og andre terrorister. Jeg tipper NATO i skrivende stund driver og gir IS-krigere pilottrening. Ja, kjenner jeg dem rett har de vel plassert noen IS-krigere i NATO-fly allerede, slik at de kan herje og bombe litt friere enn hva som er mulig fra bakken.

   • US, IS … they’re all the same. Men om de har tenkt å sende jihadistene sine på vingene direkte, er vel uansett det et forholdsvis oppsiktsvekkende og utilslørt trekk som utvilsomt vil få selv den ellers nokså illusjonsløse dynamic duo, Assad og Putin, til å heve et øyebryn. Vil det i så fall være å kaste det siste fikenbladet av forstillelse omkring rollene og manuset i dette krigsteateret?
    Om du mener at US’ egne kjennetegn, eller f.eks. tyrkiske fly, skal benyttes som «kamuflasje», men med en eller annen ekstra triggerhappy jihadist med jagerflylappen i katapultsetet, er jo det fullt mulig, men sikkert ikke nødvendig for å sikre at piloten er motivert.

    F-35 (-programmet) er antakelig den dyreste tingen mennesket har laget, med en beregnet pris på 1500 milliarder dollar for hele programmet/ flyenes livsløp. Månelandingsprogrammet kom i sin tid (og lenge etterpå) på rundt tiendelen av dette, 150 milliarder i dagens dollar (fyrstikkesken er satt inn for å vise størrelsesforholdet).

    Trist å se Canada forsvinne ut av spleiselaget på denne framifrå bemannede dronen til fjernjustering av demokrati og menneskerettgheter på bakken. Faenmeg godt noen av oss har penger jaffal. Det ska’kke stå på det.

 5. Interessant å se hvilke fly Canada velger i stedet for F35 for å erstatte en aldrende flyflåte. ( Som pr i dag består av 77 McDonnell Douglas CF-18 Hornet, innkjøpt fra 1982 til 1984). Tradisjonelt har Canada lagt seg på linje med Storbritannia, så det mest nærliggende er vel å anskaffe Eurofighter Typhoon.

  Forøvrig er det latterlig å tro at IS, eller de andre opprørsgruppene i Syria for den del, vil ha kompetanse eller infrastruktur til å operere jetjagere. De klarte ikke engang å drifte en håndfull eldre helikoptre tatt i krigsbytte fra syrias luftvåpen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.