Rysslands intervention i Syrien

0

Lagliga och olagliga krig

En viktig utgångspunkt är Bashar al-Assad står för Syriens lagliga regering. USA har skrapat ihop över 60 länder c:a 1/3 av världens stater, men inte de folkrikaste. Bland denna illegalitetens försvarare finns Sverige. Och Syrien har enligt internationell lag rätt att be om militär assistans från utlandet om man behöver det, vilket man anser att man gör. Rysslands närvaro i Syrien i laglig, och Putin berättade i FN om vad som var på gång.

Däremot är USA:s och Västs krig i Syrien via jihadister olagligt – liksom USA:s och Frankrikes bombningar i Syrien utan den syriska regeringens godkännande. Detta är mycket klart. Läs boken ”Lagen om krig”

Diplomatisk förankring

Innan Ryssland intervenerade i Syrien för att bekämpa terrorismen i samarbete med Syriens regering och Iran hade han försäkrat sig om stöd eller någon typ av förståelse från andra stater i regionen. Benjamin Netanyahu har varit i Moskva för att diskutera Syrien och efter mötet sa israeliska militärer att man koordinerat med Ryssland – regionens enda kärnvapenmakt var neutraliserad.
Putin har mött Saudi-arabiens försvarsminister och prins Sheikh Mohammed bin Salman, som efter mötet sa att «våra ryska vänner sa att deras mål är att bekämpa ISIS” Därmed var den största sunnimuslimska militärmakten parkerad. 26/10 rapporteras att Putin har diskuterat läget med Saudiarabiens kung (http://www.plenglish.com//index.php?option=com_content&task=view&id=4288091&Itemid=1).Egyptien, som är den folkrikastaten med 84 miljoner invånare har sagt att landet stödjer den ryska interventionen. Irak, USA:s allierade bidrar med spaningsinformation och uppger att de uppskattar att Ryssland hjälper landet mot ISIS. Vid ett möte 26/10 mellan Omans utrikesminister Yusuf bin Alawi bin Abdullah och Assad uttalade utrikesministern stöd för Syriens integritet och oberoende. (http://syriatimes.sy/index.php/presidential-activities/20321-elimination-of-terrorism-contributes-to-success-of-a-political-track)
På FN-dagen sade Putin, att (det av USA sidsteppade FN) borde få en större roll i kampen mot terrorismen.

Syrien -ryskt plan

Turkiet har varit och är en ISIS viktigaste stöttepelare och har därför starkt kritiserat Rysslands stöd till Syrien. Men president Erdoğan var i Moskva i september, och fick sannolikt besked om att inte hindra den ryska offensiven. Och någon turkiskontrollerad zon i norra Syrien blir knappast aktuell.

Hur har kriget gått?
Som alltid i krig, och vid förändringar är det svårt att få en helt säker bild. Uppgifter är ofta osäkra, och situationen kan de facto ändras snabbt.
* Man bedömer att Ryssland utför 48-96 flygattacker varje dag (http://www.businessinsider.com/the-russian-military-has-been-alarmingly-effective-in-syria-2015-10?IR=T), vilket enligt New York Times innebär att ”Rysslands stridsflygplan genomföra nästan lika många attacker på en typisk dag mot rebelltrupper som den USA-ledda koalitionen genomfört på en månad mot ISIS detta år.” (http://www.nytimes.com/2015/10/15/world/middleeast/russian-military-uses-syria-as-proving-ground-and-west-takes-notice.html?_r=1).
* NY Times skriver också att den ryska fartygsbaserade kryssningsmissilen som sköts 150 mil från Kaspiska havet enligt vissa bedömare överträffar USA:s motsvarighet i tekniskt avseende.
* Pål Steigan påminner om att Ryssland uppges ha ett vapen Krasukha-4, som kan blockera all elektronisk kommunikation som USA har i regionen, inklusive den till hangarfartygen i Medelhavet och från satellitstationer. Och USA:s militära styrkor är helt beroende av elektronisk kommunikation.
* Sputnik News rapporterade 23/10 att sedan början oktober har Ryssland genomfört 934 flygräder och 819 IS-mål förstörts. (http://se.sputniknews.com/varlden/20151023/762935/syrien-flyginsats-kartapolov.html)
Senaste veckan har 363 mål förstörts under den senaste veckan, bland andra 71 kommandoposter och kommunikationsknutar, 10 fabriker och verkstäder som producerade sprängämnen, 30 ammunitionsdepåer, 252 befästa baser och fältläger.
* 26/10, 3 dagar senare, rapporteras att ryska flygstyrkor har under de senaste tre dagarna attackerat 285 mål hos Islamiska staten och Jebhat al-Nusra i Syrien. (http://se.sputniknews.com/varlden/20151026/771946/syrien-ryssland-rapport.html).
* Islamisterna uppges desertera i massor till Turkiet och Jordanien och ISIS skall ha utlysts en mobilisering för tonåringar över 12 år. De här rekryterna är rädda, de kastar vapnen och deserterar.

* Ledande terroriststyrkor har förlorat sin stridsförmåga menar generalöversten Andrej Kartapolov enligt Sputnik 23/10. Befäls- för försörjningssystemet förstörs. Terroristerna uppges vara i ett akut behov av ammunition, vapen och bränsle.
* 26/10 rapporteras att syriska trupper har befriat fem byar på en yta av över 120 kvadratkilometer i närheten av landets största stad Aleppo i nordvästra Syrien. Brigadgeneral Ali Maihub berättar för RIA Novosti att terroristerna lämnat regionen. Befolkningen uppmanas att återvända till sina bostadsorter.
(http://se.sputniknews.com/varlden/20151026/772405/syrien-krig-offensiv.html#ixzz3piI94Gly)
Andra förhållanden.
* TV-nyheterna på Rapport berättade igår att 4000 syrier återvänder från flyktingläger i Libanon till hemlandet varje dag. Regeringen har också bett syrier att återvända. Enligt Farsnews väntas 800 000 människor återvända till Syrien.(http://se.sputniknews.com/varlden/20151027/775492/syrien-ryssland-flyktingar.html)
* FN rapporterade 26/10 att 120 000 människor flytt pga. striderna runt Aleppo, i Idlib och Hama. (http://www.news24.com/World/News/120-000-flee-fighting-in-Syria-20151026).

* Talesmän för USA:s regering riktar kritik mot att Ryssland attackerar inte bara ISIS utan också bl.a. CIA-finansierade ”rebeller”. Hela 150 man har dödats uppger en talesman för Fox News. (http://www.globalresearch.ca/washington-accuses-putin-of-targeting-our-guys-including-cia-operatives-and-western-military-advisers-inside-syria-instead-of-isis-terrorists/5482475). Det hela är en slags bekräftelse av vad jag och andra hävdat sedan länge. USA stödjer terrorist-rebeller för att få hjälp att störta Assad och få större kontroll över Mellanöstern till glädje för apartheidstaten Israel.
* Ryssland har upprepade gånger inviterat USA till samarbete i kampen mot terrorismen, men USA har inte nappat på det? Varför tror ni?
* Ryssland har inviterat grupper i samverkan för ett framtida oberoende Syrien. Hurrarop i den ”fria pressen”?
* Assad planerar fria val igen i Syrien efter kriget (lämpligt tillfälle eller hur?). Bra eller inte? Hurrarop i den ”fria pressen”?
* Det finns rapporter som uttalar förhoppningar om en snar kollaps för ISIS. Tror det är för tidigt att tala om det.
* Nu kommer också rapporter om att USA tänker skicka specialtrupper till Syrien – utan invitation av Syriens regering. Detta vore en krigshandling av USA.

Faran för storkrig?

Pål Steigan skriver ”Helt siden august i 2013, da USA var dager eller timer unna et storangrep på Syria, har verden vaklet på kanten av en storkrig. Det USA-styrte statskuppet i Ukraina og den NATO-støttede krigen mot Donbass har ikke gjort situasjonen noe bedre. Storkrigen har vært én provokasjon unna.

Men Russland intervensjon i Syria endrer spillet på en dramatisk måte. Om ikke annet, så har den demonstrert for USAs militære ledelse at dersom de har hatt drømmer om å vinne en krig mot Russland, så kan det være nyttig å ta de drømmene opp til revisjon. Fra å være trengt opp i et hjørne med den amerianske flåten på stadige besøk i Svartehavet er det nå Russland som setter reglene, og som har spit seg fri til å slå til mot USAs allierte i Syria og til å fa en posisjon i Midtøsten som Sovjetunionen aldri var i nærheten av.

Dette kan faktisk bidra til at faren for en storkrig minsker. Uansett hvor mye krigersk svada USAs politikere kan lire av seg, så finnes det edrue generaler i The Joint Chiefs of Staff som opplagt må skjønne at dette er galematias.

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,

Pål Steigan 23/10 Putin talar med Saudiarabiens kung New York Times om Rysslands krigSputnik News 23/10 Möte mellan Assad och Omans utrikesminister Sputniknews 26/10 Globalresearch om krig mot ”moderata rebeller” ETC 17=10 Ab om Syrien Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9

Forrige artikkelSaudiarabisk flyvåpen bombet sjukehuset til Leger uten grenser i Jemen
Neste artikkelDen tyske forbundsdagspresidenten krever åpenhet om TTIP