Den tyske forbundsdagspresidenten krever åpenhet om TTIP

0

I Tyskland har forbundsdagspresident Norbert Lammert krevd at det blir mer transparens i forhandlingene om den såkalte TTIP-avtalen, ellers vil han gå inn for at avtalen blir avvist. Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som melder dette.

Jeg regner det som utelukket at Forbundsdagen vil ratifisere en handelsavtale mellom EU og USA som den ikke har kunnet følge eller påvirke gjennom alternative forslag.

Dette sa Lammert i et intervju med avisene i mediegruppa Funke 28. oktober 2015. Han sa også at dette var noe han er enig med EU-president Jean-Claude Juncker om. «Alle medlemsland i EU og deres regjeringer og parlamenter må ha tilgang til dokumentene.»

Lammert mener at den nåværende svært begrensede tilgangen til TTIP-dokumentene via USAs ambassade er fullstendig utilstrekkelig både for regjeringa og parlamentet.

Delegerte til Forbundsdagen blir effektivt hindret i å få innsyn i dokumentene. De kan bare leses ett sted, og det er i den amerikanske ambassaden to ganger i uka mellom 10 og 12 på formiddagen. Hittil har bare 139 representanter hatt muligheten til å bla i papirene. (Sleivspark: kunne de ikke gjort det femte onsdag i måneden mellom halv tolv og 11.30?)

I Berlin demonstrerte kanskje så mange som 250.000 mennesker mot TTIP og TISA-avtalene, så det politiske trykket i Tyskland er stort.

Det er på tide at en europeisk toppolitiker tar til orde mot det absurde hemmeligholdet av avtaler med så vidtrekkende og antakelig skjebnesvangre konsekvenser. Men mitt spørsmål er: Hvordan kan en norsk statsminister, en stortingspresident eller en opposisjonsleder godta at det forhandles om Norges framtid uten at storting og regjering har full innsikt?

Kan ikke noen journalister konfrontere Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Olemic Thommesen med Lammerts uttalelse og spørre hvorfor de godtar en prosess som presidenten i den tyske forbundsdagen ikke godtar?

Forrige artikkelRysslands intervention i Syrien
Neste artikkelTyrkia innrømmer angrep på USAs kurdiske allierte i Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).