Den tyske forbundsdagspresidenten krever åpenhet om TTIP

0

I Tyskland har forbundsdagspresident Norbert Lammert krevd at det blir mer transparens i forhandlingene om den såkalte TTIP-avtalen, ellers vil han gå inn for at avtalen blir avvist. Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som melder dette.

Jeg regner det som utelukket at Forbundsdagen vil ratifisere en handelsavtale mellom EU og USA som den ikke har kunnet følge eller påvirke gjennom alternative forslag.

Dette sa Lammert i et intervju med avisene i mediegruppa Funke 28. oktober 2015. Han sa også at dette var noe han er enig med EU-president Jean-Claude Juncker om. «Alle medlemsland i EU og deres regjeringer og parlamenter må ha tilgang til dokumentene.»

Lammert mener at den nåværende svært begrensede tilgangen til TTIP-dokumentene via USAs ambassade er fullstendig utilstrekkelig både for regjeringa og parlamentet.

Delegerte til Forbundsdagen blir effektivt hindret i å få innsyn i dokumentene. De kan bare leses ett sted, og det er i den amerikanske ambassaden to ganger i uka mellom 10 og 12 på formiddagen. Hittil har bare 139 representanter hatt muligheten til å bla i papirene. (Sleivspark: kunne de ikke gjort det femte onsdag i måneden mellom halv tolv og 11.30?)

I Berlin demonstrerte kanskje så mange som 250.000 mennesker mot TTIP og TISA-avtalene, så det politiske trykket i Tyskland er stort.

Det er på tide at en europeisk toppolitiker tar til orde mot det absurde hemmeligholdet av avtaler med så vidtrekkende og antakelig skjebnesvangre konsekvenser. Men mitt spørsmål er: Hvordan kan en norsk statsminister, en stortingspresident eller en opposisjonsleder godta at det forhandles om Norges framtid uten at storting og regjering har full innsikt?

Kan ikke noen journalister konfrontere Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Olemic Thommesen med Lammerts uttalelse og spørre hvorfor de godtar en prosess som presidenten i den tyske forbundsdagen ikke godtar?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.