Den tyske forbundsdagspresidenten krever åpenhet om TTIP

4

I Tyskland har forbundsdagspresident Norbert Lammert krevd at det blir mer transparens i forhandlingene om den såkalte TTIP-avtalen, ellers vil han gå inn for at avtalen blir avvist. Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som melder dette.

Jeg regner det som utelukket at Forbundsdagen vil ratifisere en handelsavtale mellom EU og USA som den ikke har kunnet følge eller påvirke gjennom alternative forslag.

Dette sa Lammert i et intervju med avisene i mediegruppa Funke 28. oktober 2015. Han sa også at dette var noe han er enig med EU-president Jean-Claude Juncker om. «Alle medlemsland i EU og deres regjeringer og parlamenter må ha tilgang til dokumentene.»

Lammert mener at den nåværende svært begrensede tilgangen til TTIP-dokumentene via USAs ambassade er fullstendig utilstrekkelig både for regjeringa og parlamentet.

Delegerte til Forbundsdagen blir effektivt hindret i å få innsyn i dokumentene. De kan bare leses ett sted, og det er i den amerikanske ambassaden to ganger i uka mellom 10 og 12 på formiddagen. Hittil har bare 139 representanter hatt muligheten til å bla i papirene. (Sleivspark: kunne de ikke gjort det femte onsdag i måneden mellom halv tolv og 11.30?)

I Berlin demonstrerte kanskje så mange som 250.000 mennesker mot TTIP og TISA-avtalene, så det politiske trykket i Tyskland er stort.

Det er på tide at en europeisk toppolitiker tar til orde mot det absurde hemmeligholdet av avtaler med så vidtrekkende og antakelig skjebnesvangre konsekvenser. Men mitt spørsmål er: Hvordan kan en norsk statsminister, en stortingspresident eller en opposisjonsleder godta at det forhandles om Norges framtid uten at storting og regjering har full innsikt?

Kan ikke noen journalister konfrontere Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Olemic Thommesen med Lammerts uttalelse og spørre hvorfor de godtar en prosess som presidenten i den tyske forbundsdagen ikke godtar?

KampanjeStøtt oss

4 KOMMENTARER

  1. «Det er på tide at en europeisk toppolitiker tar til orde mot det absurde hemmeligholdet av avtaler med så vidtrekkende og antakelig skjebnesvangre konsekvenser.»
    Skal ikke påstå om han er «toppolitiker» eller ikke Nigel Farage og har i lang tid påpekt dette absurde systemet. Men Farage er jo stemplet som høyre ekstremist, (er vel helst konservativ liberal) så han kan man jo ikke sitere noe i fra i Norsk Main Stream Media.
    Det er vel også så at Pressestøtten som 10 av våre såkalte Meningsbærere mottar 2/3 deler av – utdeles på nåde av vårt storting/regjering – hvor igjen minst 60% er tilhengere av EU og alt dets vesen. Nesten uten forbehold.
    Selv om 70% av innbyggerne er imot….

  2. «Kan ikke noen journalister konfrontere Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Olemic Thommesen med Lammerts uttalelse og spørre hvorfor de godtar en prosess som presidenten i den tyske forbundsdagen ikke godtar?» Eller kan ikke noen journalister konfrontere Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Olemic Thommesen med hvorfor Norge skal godta en avtale som de ikke har vært med på å utforme, påvirke, lese eller korrigere, eller godta en avtale nasjonens borgere ikke vil tjene på?

  3. […] The removal of select NTMs could lead to consumers preferring domestically produced products versus the importer equivalent. Thus, in the third scenario, export gains are smaller for both the United States and the EU. Når det industrialiserte landbruket i EU ikke vil klare seg mot USA i en TTIP-avtale, kan man jo bare forestille seg hva avtalen vil føre til for landsbygda i Norge. Det er ikke rart at forhandlingene holdes hemmelig både for velgere og parlamentarikere i Europa. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.