Bilhelvete på kinesisk

0
Biltrafikk i Kina

For mange år siden, jeg tror det må ha vært i 1981, var jeg på et delegasjonsbesøk i Kina. I Shanghai var vi invitert på middag med ordføreren, og han fortalte meg at hans drøm var at alle mennesker i Kina skulle ha egen bil.

Samme dag hadde vi vært ute og spasert på den travle Nanking-gaia, og der var det så mange fotgjengere at vi knapt klarte å komme fram. Jeg skjønte derfor at Shanghais ordfører og jeg hadde nokså forskjellige drømmer, for å si det sånn, og kvitterte med: «Det blir sikkert fint, for da vil bilene stå så tett at de nesten ikke vil kunne bevege seg. Og da vil jo ingen dø i trafikken.»

Nå funker ikke denne typen ironi på kinesisk, så det ble vel bare oppfattet som vestlig uforstand. Men nå ser det ut som om den daværende ordføreren i Shanghai er i ferd med å få sine drømmer oppfylt. Her er fra helgetrafikk i Kina:

biltrafikk kina

I 2014 hadde Kina 113 biler per 1000 innbyggere. Det vil si 152 millioner biler totalt. Men landet er fortsatt langt unna USAs biltetthet, som er 809 biler per 1000 innbyggere. Hvis Kina kommer dit, vil landet ha over en milliard biler. 

I følge China Statistical Yearbook vil Kinas bilflåte passere USAs en gang før slutten av dette tiåret og nå 298 millioner i 2020. Dette legger naturligvis et enormt press på Kinas energiproduksjon og arealbruk. For ikke å snakke om luftforurensing og andre utslipp. Jeg har ennå ikke sett noen statistikk over tidsbruk i kinesisk biltrafikk, men den burde også være interessant.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMin venn og kamerat Henning Mankell
Neste artikkelEdward Snowden: – Myndighetene kan avlytte deg gjennom mobilen din
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).