Edward Snowden: – Myndighetene kan avlytte deg gjennom mobilen din

9

I et intervju med BBC 5. oktober 2015 sier tidligere NSA-medarbeider Edward Snowden at myndighetene kan bruke mobiltelefonen til enhver innbygger til å avlytte alt som skjer rundt personen, sjøl når mobilen er slått av.

Han avslørte at ettter britisk lov kan etterretningsorganisasjonen GCHQ lovlig hacke seg inn på enhver mobiltelefon, avlytte hva som skjer rundt den, laste ned alt som er av filer, kontaktlister og data på telefonen – og vite nøyaktig hvor denne telefonen befinner seg, til og med mer nøyaktig enn vanlig GPS.

Denne teknologien er oppkalt etter de blå tegneseriefigurene, Smurfene. Snowden forklarte hva de gjør:

 • “Dreamy Smurf”: kan slå mobilen av og på.
 • “Nosey Smurf”: kan bruke mikrofonen i mobilen til avlytting, sjøl når den er slått av.
 • “Tracker Smurf”: kan finne ut nøyaktig hvor mobilen befinner seg.
 • “Paranoid Smurf”: skjuler slik hacking, slik at det ikke enkelt skal kunne la seg påvise at telefonen er blitt hacket.

Snowden sier: De vil eie mobilen din i stedet for at du gjør det. Myndighetene vil altså at vi skal betale for våre egne avlyttings- og sporingsenheter.

Dette burde naturligvis bekymre enhver som er opptatt av demokrati og menneskerettigheter. Vi har gitt opp friheten for å få sikkerhet – og vi ender opp med ikke å ha noen av delene.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Vi har visst dette i lang tid. Ubehagelig nok.
  – Uten at USA har fått merke økonomiske eller politiske sanksjoner. DET er det mest ubehagelige.
  Vi er blitt Zombier.

  * En Zombie er en sjelløs kropp som likner et menneske og arbeider som et dyr. Det viser seg at et menneske som har blitt behandlet med denne drogen ( penger?) beholder hele sin muskelkraft, men mister både hukommelsen og viljen.*
  («Arbeidets seier» av A.Zischka, 1940.)

 2. For oss som er vokst opp i full frihet og ingen visste hva vi drev med på løkker, i bakgårder, parker og i skogen er dette en uhyggelige utvikling. I dag vokser barn opp i innhegninger under full overvåking av voksne, utstyres med sporingsutstyr så foreldre kan vite hvor de er, hvem de er sammen med og hva de gjør. Den nye generasjonen vil antagelig se på alt dette som en selvfølge. Kanskje vil det sågar bli en viktig del av deres trygghetsforankring. Men jeg misunner dem ikke!

 3. Til den det måtte angå:

  HEI!

  Du som stjal min identitet på internett natt til søndag: Bare behold den! Og lykke til!

  Achsel Ford

  • Ofte har jeg fundert på hvorfor min mobil lever sitt eget liv. Og en mistanke om at smurfer hadde foretatt en mobilokkupasjon viste seg å holde stikk… Jeg er altså ikke heeelt sprøyte gal ^^

   • Noe går galt hver gang de sender meg de sk. skjulte sms’ene som aktiverer de ulike smurfene. Jeg får opp en tom melding uten avsender, og det var nok aldri meningen. Skjerpings, fattigmanns-NSA. Hvis jeg skal overvåkes vil jeg foretrekke at det foregår så diskret at jeg ikke skjønner det annet enn som en teoretisk mulighet. Med så dårlig teknisk kompetanse kan man jo ikke lenger engang stole på sine egne spioner. Makan.

  • Kommentariatets diktatur, semantisk avdeling gjør oppmerksom på at ordaket om paven nå er lansert i versjon 2.0: Mer pedo enn paven.

 4. Snowden bekrefter en følelse jeg har hatt før hans avsløringer, og bare ha blitt forsterket i ettertid. I kommentarer i andre media har jeg uttrykt at Stasi kommer langt bak i effektivitet i overvåkningen av egne borgere, enn det vi ser konturene av «vår» egen overvåking av oss selv. I en normalhverdag ville jeg kanskje ikke ha hatt de store motforestillingene mot systemet. Men ønsker jeg derimot å uttrykke mine meninger i, f.eks dette nettstedet, vil jeg føle ubehag mht hva som kan registreres. Nå er jeg neppe ubehagelig nok til å bli oppfattet som en potensiell opposisjonell akkurat i dag, men hva kan vi vite om fremtiden. Er det noen som ønsker å ta «oss» så vil den finnes, en harmløs trafikkovertredelse eller en annen ubetydelighet. Det som ser ut til å utvikle seg midt i menneskerettighetenes høyborg mht overvåking, er rett og slett skremmende.

 5. Alt er blitt så «SMART», at vi ikke har noe privatliv lengre.

  Har man en Samsung smart TV, ups ha ikke private samtaler nær TV’en.
  http://www.bbc.com/news/technology-31296188

  Selv boikotter jeg alle eplekjekke produkter grunnet slave fabrikken Foxconn.
  Å eie et produkt hvor siste hand på produktet hengte seg på dassen frister lite.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn_suicides

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2103798/Revealed-Inside-Apples-Chinese-sweatshop-factory-workers-paid-just-1-12-hour.html

  Nokia er i dag en av få produsenter som kan dokumentere at produktene ikke er relatert til slavearbeid.

  http://www.idigitaltimes.com/your-smartphone-created-slave-labor-among-major-tech-companies-only-nokia-can-prove-its-factory.

  Muligens begynner jeg å bli gammel, da jeg ikke ser behovet for bærbare dingser med GPS som kan fortelle om jeg er borte eller hjemme. Oppvoksende generasjoner med alt denne dill- dallen, vil muligens bli håndterbare roboter som aldri sier nei.
  Evolusjonen går sin gang , og jeg går ut på dato med implanterte strek koder som kan skannes.
  Tanken på gjenbruk og reinkarnasjon frister lite.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.