Edward Snowden: – Myndighetene kan avlytte deg gjennom mobilen din

0

I et intervju med BBC 5. oktober 2015 sier tidligere NSA-medarbeider Edward Snowden at myndighetene kan bruke mobiltelefonen til enhver innbygger til å avlytte alt som skjer rundt personen, sjøl når mobilen er slått av.

Han avslørte at ettter britisk lov kan etterretningsorganisasjonen GCHQ lovlig hacke seg inn på enhver mobiltelefon, avlytte hva som skjer rundt den, laste ned alt som er av filer, kontaktlister og data på telefonen – og vite nøyaktig hvor denne telefonen befinner seg, til og med mer nøyaktig enn vanlig GPS.

Denne teknologien er oppkalt etter de blå tegneseriefigurene, Smurfene. Snowden forklarte hva de gjør:

  • “Dreamy Smurf”: kan slå mobilen av og på.
  • “Nosey Smurf”: kan bruke mikrofonen i mobilen til avlytting, sjøl når den er slått av.
  • “Tracker Smurf”: kan finne ut nøyaktig hvor mobilen befinner seg.
  • “Paranoid Smurf”: skjuler slik hacking, slik at det ikke enkelt skal kunne la seg påvise at telefonen er blitt hacket.

Snowden sier: De vil eie mobilen din i stedet for at du gjør det. Myndighetene vil altså at vi skal betale for våre egne avlyttings- og sporingsenheter.

Dette burde naturligvis bekymre enhver som er opptatt av demokrati og menneskerettigheter. Vi har gitt opp friheten for å få sikkerhet – og vi ender opp med ikke å ha noen av delene.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelBilhelvete på kinesisk
Neste artikkelSyria: De hadde ikke vettet i behold
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).