Utvalgte artikler fra steigan.no

0

Ikke minst for nye lesere har jeg plukket ut et utvalg artikler som jeg sjøl er ganske fornøyd med:

Om dommedagsprofeter og den lille gangetabellen

Vi mennesker lever så kort at vi har en tendens til å tro at ting som har fungert gjennom vår levetid også vil gjøre det i framtida. Min generasjon har dessuten opplevd så store teknologiske og vitenskapelige oppdagelser at vi tar det for gitt at teknologien vil løse alle problemer. I dag skal jeg snakke om vekst.

Les mer.

marx og pål

Det norske Kartellpartiet

Over hele den vestlige verden pågår det en uthuling av det tradisjonelle demokratiet. Partiene blir mer og mer like hverandre, fører mer eller mindre den samme politikken og viser at de egentlig forakter vanlige folk, som de bare trenger som passive velgere. Norge er ikke noe unntak.

Les mer.

Pengene bak Malala

La det være sagt med en gang: Malala Yousafzai, som delte Nobels fredspris med Kailash Satyarthi, sto fram som ei meget sympatisk, frittalende og intelligent jente. Både som personlighet og retorisk ga hun et sterkt inntrykk. Det jeg vil pirke litt i er pengene som står bak henne – hvem har finansiert prosjekt Malala?

Les mer.

Ukraina og den liberale intelligensiaens fallitt

Et statskupp er gjennomført i et at Europas største land. Det har brakt nazister og fascister inn i regjering for første gang siden 1945. De samme fascistene myrder politiske motstandere og henter fram retorikk og politikk fra den svarteste perioden av kontinentets historie. Og da står de vel på barrikadene mot fascismen; liberalerne, lederskribentene, humanistene og synserne? Nei, enten støtter de kuppet, eller så holder de kjeft. Ukraina er den liberale intelligensiaens fallitt.

Les mer.

Det muslimske ekstremhøyre

For kort tid siden sirkulerte det en plansje på internett. Den skulle angivelig vise hvor farlig det fascistiske høyre er i Europa. Men så man nærmere på den, viste det seg at plansjen var ganske merkelig. På toppen av lista tronte Norge og Sveits som land der fascismen står sterkt – langt foran land som Hellas og Ungarn der fascistliknende grupper sitter i parlamentet og der innvandrere bankes opp regelmessig av fascistiske bander. Hva var dette?

Les mer.

Ødeleggelsen av Libya – et samlet storting ansvarlig

Norges aktive rolle i ødeleggelsen av Libya har ikke vært noe tema i valgkampen. Det til tross for at krigen var et brudd på folkeretten, det ble begått krigsforbrytelser i stor stil – og det ble sannsynligvis begått  forbrytelser mot menneskeheten. Samtlige representanter i det utgående stortinget støttet denne krigen, men takket være en servil presse blir de ikke stilt til ansvar. Og ødeleggelsen av Libya fortsetter!

Les mer.

Om fortellerkunstens rolle i krig

I 1990 var det ei ung jente som ga et tåredryppende vitnesbyrd om hvordan irakiske soldater hadde tatt seg inn på en fødeavdeling i Kuwait, hadde ødelagt kuvøsene og latt nyfødte, premature barn dø. Hun kalte seg Nayira. Vitnemålet gjorde et enormt inntrykk og det spilte en stor følelsemessig rolle i den første Gulkrigen mot Irak. Problemet var at hele saka var en bløff. Nayira var datter av Kuwaits ambassadør til USA. Hennes vitnemål ble lagd av et PR-firma, og det hun fortalte hadde ingenting med virkeligheten å gjøre.

Les mer.

Ikke tenk på en isbjørn. Problemet med begrepene høyre og venstre

Den russiske forfatteren Fjodor Dostojevskij sa en gang: «Prøv å gi deg sjøl følgende oppgave: Ikke å tenke på en isbjørn, og du vil oppdage at du vil tenke på det fordømte dyret hvert minutt.» Dette er et eksempel på hvordan tankene våre kan styres med ganske enkle grep. Vi tenker gjennom bilder og fortellinger, så den som kan styre disse fortellingene og bildene trenger ikke nødvendigvis å ha de beste argumentene. De politiske begrepene høyre og venstre er et slikt bilde. De har en sterk tendens til å hindre virkelig analyse og forståelse.

Les mer.

Fem artikler om framtida

Kapitalismen viser seg som mer og mer destruktiv, miljøødeleggende, anti-demokratisk og krigersk. Men diskusjonene om alternativene lar vente på seg. I fem artikler har jeg prøvd å rette litt på det, både ved å peke på hvilke problemer som må løses, og ved å foreslå en ny forståelse av en økologisk marxisme som jeg mener kan danne et fundament for en slik diskusjon. Jeg mener at det er mulig å skape et kollektivt samfunn, og jeg har valgt å kalle det Kommunisme 5.0.

Les mer.

Syriakrigen: It’s the gas, stupid!

Mer enn 230.000 mennesker er drept i krigen i Syria siden 2011. Mer enn 4 millioner mennesker er på flukt og 7,6 millioner er fordrevne i eget land. Dette er en gigantisk humanitær katastrofe. Men hvorfor skjer det? Hva handler krigen om? (Tips: den handler ikke om demokrati.)

Les mer.

Privatisering – lagtempo i flere etapper

Noe av det mest dramatiske som har skjedd med norsk økonomi, og dermed også norsk politikk, er privatisering av de store statsbedriftene; Statoil, Telenor, Cermaq og så videre. Og nå ser det ut til at den blå regjeringa skal i gang med en nye runde med privatisering, og kanskje er det jernbanen som står for tur.  La oss først derfor se på to andre sektorer som ikke er like store, men der privatiseringa og dens konsekvenser viser seg med all ønskelig tydelighet: apotekene og barnehagene.

Les mer.

Økonomisk krig mot Kina? I så fall taper USA.

I august 2009 gjenomførte Pentagon sitt første økonomiske krigsspill. Krigsspill er en vanlig metode for å simulere militære konflikter. Det nye denne gangen var at det ikke var generaler og militærstrateger som gjennomførte krigsspillet. Det var økonomer, fondsforvaltere og bankfolk. Etter to intense dager var oppsummeringa klar: Kina vant, uten så mye som å trekke våpen!

Les mer.

Forrige artikkelFlyktningekrisa skjerper motsetningene i EU
Neste artikkelPutin tvinger USA til samarbeid i Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).