Tyskland suspenderer Schengen «midlertidig»

0

Som svar på flyktningekrisa, ønsker den føderale regjeringa å gjeninnføre grensekontroll, og dermed sette Schengen-avtalen midlertidig ut av spill, skriver SPIEGEL ONLINE

Den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière kunngjør dette etter et betydelig indre opprør i regjeringspartiene CDU og CSU. Lørdag 12. september 2015 kom det 12.000 flyktninger til München, og myndighetene var ikke i stand til å skaffe innkvartering til alle. Forbundslandet Bayern styres av CSU, og CSU-sjef Horst Seehofer har kritisert Angela Merkels flyktningepolitikk i skarpe ordelag. Mye tyder på at han har stilt et ultimatum til regjeringspartneren.

Fra nå av vil det bare være mulig å komme inn i  Tyskland med gyldige reisedokumenter. Alle føderale politistyrker er satt i beredskapDie Bundespolizei vil sende alle tilgjengelige politifolk til Bayern for å stenge grensene.

I august stilte jeg spørsmålet: Hvor lenge vil Schengen-avtalen overleve? En måned seinere viste det seg at svaret var: Ikke så lenge!

Stilt overfor en flyktningekatastrofe som EU sjøl har bidratt til å skape, kommer unionen fullstendig til kort. Det er ingen europeisk solidaritet mer, nå er det hvert land for seg. Avtaler som hører til fundamentet i EU, rives opp mens vi ser på. Og ingen gjør noe med årsakene til katastrofen. Tvert om: Med Tyrkias bombing av Syria og USAs opptrapping er det klart for nye hundretusener av fortvilte flyktninger. EU vil ikke bestå denne prøven, og det er ennå ikke klart hvor stygt dette kan komme til å bli – men svært stygt blir det.

Forrige artikkelS​aakashvili: – Ukraina styres av oligarkenes skyggeregjering
Neste artikkelFlyktningekrisa: Kaos og handlingslammelse i EU
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).