SV vil snakke med IS

22

Norge må ta en mer aktiv rolle for å opprette dialog med alle de krigførende partene i Syria, mener SVs nestleder Bård Vegar Solhjell. Det kan også innebære samtaler med terrorgruppen IS. Det er NRK som melder dette.

Værhanen på fløien har skiftet signaler, som Bjørnstjerne Bjørnson ville ha sagt.

Han får støtte av Flyktningehjelpens Jan Egeland. Det ingen av dem sier noe om er at Den islamske staten er skapt, finansiert og opprettholdt av våre allierte, slik for eksempel Robert Fisk har gjort godt rede for i The Independent. De fortsetter å forholde seg til krigen i Syria som om den var en borgerkrig og ikke en intervensjonskrig. De stiller ingen krav til USA, Tyrkia, NATO eller oljediktaturene, som er de som har skapt denne krigen mot Syria, og som fortsatt gjør det. Uten deres aktive støtte, hadde ikke IS klart seg en måned. Men i stedet for å peke på bakmennene og de virkelige årsakene, skal man nå hvitvaske deres mest brutale redskap.

Det tidligere fredspartiet SV stiller altså ingen krav om at krigen må opphøre og at intervensjonsmaktene må innstille den krigen som ødelegger Syria og driver millioner på flukt.

Stefan Lindgren peker på en liknende tendens i Sverige.

Dagens Nyheter talar idag ur skägget.  Av huvudledaren framgår att tidningens själva utgångspunkt i
flyktingsfrågan är att kriget mot Syriens lagliga regering till varje
pris måste fortsätta.
I valet mellan Bashar al-Assad och IS föredrar DN Islamska staten.

På en måte er Bård Vegar Solhjell konsekvent. Han var en aktiv talsmann for bombing av Libya, naturligvis med en «humanistisk» argumentasjon. Og han var en svært engasjert tilhenger av Maidan-bevegelsen også etter statskuppet i Ukraina.

Så hvorfor skulle han ikke støtte «samtaler med Den islamske staten»?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


22 KOMMENTARER

 1. Nato/EU/USA/Norge ville ikke være nøytrale meglere, de har sitt eget agenda der de prøver å få sine folk til makten i Syria med list, der de har mislykkes med makt.

 2. Skal innrømme at jeg sjøl unøyaktig har brukt begrepet «borgerkrig» av gammel vane. Men nå er jo de fleste «borgerkriger» i større eller mindre grad intervensjonskriger. «Borgerkrigen» i Ukraina er en krig hvor Russlands intervensjon med rette blir kritisert, men hvor Vestens intervensjon på den andre sida blir framstilt som en edelmodig kamp for frihet og demokrati, hvilket ethvert sjølstendig tenkende menneske gjennomskuer som det hykleriet det er. Hva SV angår, mistet de sjela si i Afghanistan og Libya, og gjør tydeligvis et famlende forsøk på å finne den igjen. Men de mangler ei analyse av interessene som er innblandet i Syria-krigen, og da blir utspillet bare håpløst naivt.

 3. Naivt av Solhjell. Syria er en slagmark der intervensjonsmaktenes interesser er uforenlige. Og hverken IS eller Assadregime har nøkkelen til fred.

  • Assad er en fredelig, god leder, og Syria var et velfungerende, høyt utviklet samfunn — helt til Vesten, Israel, Tyrkia og visse arabiske oljediktaturer begynte å finansiere og væpne syriske jihadister og voldsmenn (IS, osv.).

 4. Solhjell kan jo dra ned i IS-kontrollerte områder og ta opp saken.

  Solhjell surrer med dette «peace and love»-forslaget som han sikkert vet er helt urealistisk, mens utenriksministrene fra Spania og Østerrike har gått inn for forhandlinger med Assad med tanke på en fredsavtale for å avslutte krigen og få Syria med på en koalisjon som kan knuse IS.

  Det ser ut som den resterende venstrefløyen ikke tør ta tak i dette med en løsning. Greit nok å påpeke årsaken til krigen, men et troverdig forslag bør snart komme opp. Jeg leser av og til kommentarfeltene i engelskspråklige aviser. De er ofte vulgære, men de uttrykker noe av det mannen i gata mener. Og når det gjelder Syria mener «mannen i gata» at IS er et mye større onde enn Assad. På tross av den massive propaganden.

  Det er kjent at mange EU-representanter i månedsvis har snakka privat om kommunikasjon med Damaskus for å bekjempe IS. Men de våger ikke si det offisielt.
  USA har fått til en avtale med Iran. Dermed svekkes poenget til USA om «first we take Damascus, then we take Teheran». Israel vil nok helst at krigen fotsetter, og jeg tipper den sionistiske lobbyen i USA går på høygear for tida.

  Jeg tror alt ligger til rette for en bevegelse blant folk i Vesten til å presse politikerne til å følge de spanske og østerriske utenriksministrenes forslag. I en eller annen form. Jeg mener at en koalisjon ikke bør gå ut på at Nato skal bombe. Vestens bidrag kan være å levere våpen, logistikk, satellittbilder. Men det aller viktigste de kan gjøre er å sikre at IS ikke får leveranser over grensa fra Syria.
  Russland må også være med å levere materiell til kampen mot IS.

  Gitt disse forutsetningene (minner igjen om struping av leveranser til IS) kan jeg tenke meg at en koalisjon mellom Syria, Irak, Hezbollah skulle være i stand til å utrydde IS på noen måneder.

  Venstrefløyen bør snart komme opp med noe seriøst. Ikke sånt tull som Solhjell her har gått inn for. SV har ikke en gang opphevelse av sanksjonene på sitt repertoar.

 5. Tror det er helt feil å beskrive Solhjell som naivist. Han tilbyr seg -nesten i fotsporene til Erik Solheim – å være en slags attache for NatoNorge i internasjonal politikk. Her melder det seg assosiasjoner med Nupien Henrik Thune også som Klassekampen løfter fram som veiledende analytiker om dagen. Han ble også brukt av Støre-teamet som en slags undercover forhandler rundt Libyakrigen. Det er i denne tradisjonen Solhjell forsøker å lansere seg. En må ikke se bort fra at han lykkes.

  • Solhjell prøver vel å sikre seg en fremtidig FN- eller NATO-jobb. Herrefolket blir sikkert fornøyd når de ser hvordan hunden gir labb.

 6. Denne oppblåste fredspopulisten burde heller engasjere seg i å få Solberg regimet til å oppheve sanksjonene som Stoltenberg regimet med Solhjell støttet sammen med USA/EU/Den arabiske liga og Tyrkia. Disse sanksjonene ble innført for å bruke befolkningen som gissel for å få styrtet Assad. Jo, kraftigere sanksjoner – jo mer lidelser for sivilbefolkningen- jo mer håpet Solhjell og støttespillerne til IS at folket ikke orket å leve under så grusomme kår at de ville vende seg mot Assad, – så slapp Solhjell å støtte en ny ‘Libya-bombing’. Denne utstuderte sanksjonspolitikken startet ganske raskt etterat ‘revolusjonen’ gikk på lufta. ..
  http://www.impr.org.tr/en/the-arab-leagues-and-turkeys-decision-to-impose-sanction-against-syria-isolating-damascus/#.VfCpjdLtmkp
  http://www.mapaction.org/component/mapcat/download/2960.html?fmt=pdf.

 7. «SV vil snakke med IS»

  SV snakke med IS? – «for å opprette dialog med alle de krigførende partene i Syria»??

  Stakkars Solhjell. Og hvorfor tror han IS vil snakke med ham/Norge?? – IS er jo på suksessfull frammarsj, og har ingen grunn til å bremse.

  Landet Solhjell er del av nasjonalforsamlingen til, Norge, er del av koalisjonen som de facto støtter IS. Så hva er det Solhjell vil ha «dialog» om? – At IS skal sende Syria-Irak-flyktninger i en annen retning enn Europa??

  Solhjells utspill kan bare handle om en fortapt leder i et tapende parti (SV) som desperat søker å få litt positiv oppmerksomhet rett før et valg. Men han tuller seg bare bort.

  Solhjell «synes den norske regjeringen skal intensivere arbeidet med å få til en fredsavtale i Syria.» (jf. NRK). Men da har han sett bort fra og glemt at hans eget land er del av den krigførende parten som i over 4 år har ønsket og skapt krig – og gjør det fortsatt.

  For at fred skal oppnås må begge partene i en konflikt ønske fred.

  Solhjells egen part ønsker ikke fred, og ønsker ikke engang at IS skal lette på presset mot Assad.

  Solhjell er kun en av de falske «humanitær-profetene» som spretter frem nå. Sammen med f.eks. Gerna Smørberg som ønsker «giverlandskonferanse» til Oslo. Antagelig ville ikke Syria ved den lovlig valgte regjeringen Assad bli invitert, i likhet med det møtet «Syrias venner» holdt – uten Syria – i Istanbul 01.04.2011. Da bevilget de midlene som dro Syria-krigen ordentlig i gang – Norge med NOK 100 mill.

  Og Norge bidrar fortsatt til krigen i Syria: «Syriabidrag økes til én milliard kroner i 2015». Jf. https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/syriabidrag-okes-til-en-milliard-kroner-i-2015/id2409266/ . Midlene går litt til hjelp i flyktningeleire i nærområdene, men samtidig som Norge støtter krigen mot Assad-regjeringen i ord og handling. «Bidragene» er altså for å dempe og usynliggjøre flyktningestrømmene Norge sammen med allierte skaper.

  Dermed fortsetter krigen. Uansett hva Solhjell og andre fremmer av tåpelig urealistiske forslag for selv å se bra ut. Men Solhjell er medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen. Han vet garantert at den «dialogen» han påstår å ville opprette er helt uakseptabel for US-NATO så lenge IS vinner fram.

  US-NATO, og/eller ISIS, ønsker ingen dialog med Syrias regjering. – «Vi» ønsker fortsatt krig – helst til Assad faller og en NATO-lydrike regjering er innsatt. Inntil da vil EUropa bare bygge grensegjerder – pluss spille uforstående til million-nøden de/vi har skapt.

  Først banker vi opp det ene folkeferdet etter det andre i 10-15 års tid og jager dem hjemmefra. Så synes vi synd på dem og tilbyr dem husrom så lenge de er langt unna. Så stenger vi dem ute og bomber hjemmene deres mer. Gjerne mens vi beklager oss over at disse brune muslimene ikke kan holde fred. – Watch it happen…

  Løsningen? – Simpelthen å stoppe vår egen kriging i utland.

  Da revner riktignok US-NATOs «full spectrum dominance»-prosjekt. Og så revner dollaren som målebånd for verdier i verden («last resort currency»), og så skjer en børsnedgang (opphausset til «verdenskrise» uten helt å være det, annet enn av Vesten blir fattigere), så stopper 3. verdens valutastrømmer til Vesten opp, så sparker klimakrisene seg villere – de som den valgte blindheten til bivirkningene i energiforbruket i dominans-prosjektet har skapt – og så må menneskeverdenen konsentrere seg om klimatiltak, mens Vesten reduseres til en svakere del av menneskekulturen enn tallproporsjonene tilsier, snarere enn en sterkere del som nå. Og så blir det fredeligere fra statskriger, men med helt nye og mindre lett løsbare problemer å takle. – Men alt det tåler vi trolig bedre enn hyklerifossen vi svømmer og drukner i nå.

 8. Det virker som venstreradikale i Norge absolutt skal komplisere virkeligheten; Assad opprør startet med at noen unge gutter skrev noe som regimet ikke likte og dermed skjøt regjeringsstyrker med skarpt mot disse. I denne krigen ble det også nyttet gass på sivilbefolkningen og store ressurser ble satt inn for å hindre spredning av disse.

  Hvis meldingene er korrekt som sier at IS soldater har inntatt en større flybase vil det vel ikke ta lang tid før virkelig tunge våpen blir nyttet mot sivilbefolkningen. Det er dette helvete som Pål Steigan tror vil løses bare vi i vesten holder oss borte.

  • USA og Stoltenberg mener de har enerett på krigen i denne saken – for å holde «hjulene» i gang. De vil ikke ha innblanding fra Russland sier Stoltenberg til Aftenposten.no «- Jeg er bekymret over meldingene om økt, russisk militærnærvær i Syria. Det vil ikke bidra til å løse konflikten, sa Stoltenberg under et besøk i Tsjekkia onsdag.» Altså, her handler det ikke om å få fred, men tilgang til Midtøstens olje og gassforekomster, infrastruktur samt økt sysselsetting i «krigsindustrien».
   Steigan har belyst bakenforliggende med innspill fra et opplyst debattpanel. Har du lest noe av dette? Denne prosessen startet allerede på nittitallet.

   • Det virker som om du vet dette, fortell. Nå sist er vel at de fikk tilgang ved å erobre våpendepoter i de okkuperte områdene.

 9. Skal ikke påstå Hr. Solhjell er drikkfeldig. Men noen rødvins glass må det nå ha blitt på han når han kom opp med dette. Like dumt dette forslaget som det var da en annen SVer, Hallgeir Langeland vill melde Norge inn i OPEC. For å snakke om demokrati til land som Iran, Saudi-Arabia og Venezuela.

 10. Vesten har gjort en enorm tabbe med å la disse kjeltringene få midler til sin kriminelle virksomhet. Det ansvaret ligger på dem som har gitt dem våpen og midler, men i tillegg må Islam nekte dem å bruke navnet Islamsk stat. FN må jobbe med saken.

 11. Selv om IS og de «moderate» rebeller er skapt av vestlige sikkerhetstjenester kan det likevek være et poeng å snakke med deres representanter. På den ene side kan deres suksess også ha å gjøre med støtte fra lokal befolkning som ikke ble hørt nok hittil. Så må man prøve å gå inn på hva det er de vil (altså utover galimatias-delen av deres politikk). For det andre kab det jo godt være man klarer å bestikke noen av dem til å skifte side eller bare å forlate slagmarken mot et tilbud om lavere straff.

 12. Går det ikke ann å få han Bård Vegar Soljell sendt nedover med han Krekar så får vi nok fred skikkelige fohandlinger og et godt resultat for de vantro i vesten??? Korr domm går det ann å bli? Ja sperregrensa for SV og vettet må nu snart ha nådd grensen for disse politiske sv fragmentene i Norge?

 13. At micropartiet SV foreslår en dialog med IS er både bevisstløst og dumt. Det gir oss en klar bekreftelse på et parti som mangler fullstendig politisk bakkekontakt og aldri skjønt hva utenrikspolitikk innebærer !

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.