SV vil snakke med IS

0

Norge må ta en mer aktiv rolle for å opprette dialog med alle de krigførende partene i Syria, mener SVs nestleder Bård Vegar Solhjell. Det kan også innebære samtaler med terrorgruppen IS. Det er NRK som melder dette.

Værhanen på fløien har skiftet signaler, som Bjørnstjerne Bjørnson ville ha sagt.

Han får støtte av Flyktningehjelpens Jan Egeland. Det ingen av dem sier noe om er at Den islamske staten er skapt, finansiert og opprettholdt av våre allierte, slik for eksempel Robert Fisk har gjort godt rede for i The Independent. De fortsetter å forholde seg til krigen i Syria som om den var en borgerkrig og ikke en intervensjonskrig. De stiller ingen krav til USA, Tyrkia, NATO eller oljediktaturene, som er de som har skapt denne krigen mot Syria, og som fortsatt gjør det. Uten deres aktive støtte, hadde ikke IS klart seg en måned. Men i stedet for å peke på bakmennene og de virkelige årsakene, skal man nå hvitvaske deres mest brutale redskap.

Det tidligere fredspartiet SV stiller altså ingen krav om at krigen må opphøre og at intervensjonsmaktene må innstille den krigen som ødelegger Syria og driver millioner på flukt.

Stefan Lindgren peker på en liknende tendens i Sverige.

Dagens Nyheter talar idag ur skägget.  Av huvudledaren framgår att tidningens själva utgångspunkt i
flyktingsfrågan är att kriget mot Syriens lagliga regering till varje
pris måste fortsätta.
I valet mellan Bashar al-Assad och IS föredrar DN Islamska staten.

På en måte er Bård Vegar Solhjell konsekvent. Han var en aktiv talsmann for bombing av Libya, naturligvis med en «humanistisk» argumentasjon. Og han var en svært engasjert tilhenger av Maidan-bevegelsen også etter statskuppet i Ukraina.

Så hvorfor skulle han ikke støtte «samtaler med Den islamske staten»?

Forrige artikkelKrigens vinder rundt Syria
Neste artikkelMassive protester i Moldova
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).