Massive protester i Moldova

0

I den lille staten Moldova, som ligger klemt mellom Romania og Ukraina, pågår en massiv protestbevegelse mot korrupsjon. Titusener har protestert foran Nasjonalforsamlinga i hovedstaden Chișinău. Organisatorene sier at det var 100.000, og polititet sier 35.000 – 40.000, men uansett var det den største demonstrasjonen siden uavhengighetsbevegelsen tidlig på nittitallet, skriver The Guardian.

Demonstrantene krever at president Nicolae Timofti går av, at det blir avholdt nyvalg og at de ansvarlige for den omfattende korrupsjonen blir stilt for retten.

I november 2014 ble det oppdaget at én milliard dollar var forsvunnet fra statens kasser og flyttet til utlandet. Det svarer til 15% av landets BNP, så vi snakker om svindel i eliteklassen. Det ble ikke bedre da det internasjonale revisjonsbyrået Thornton «ikke klarte» å avdekke svindelen.

Enden på den visa ble at den moldaviske staten måtte redde tre banker med et beløp som tilsvarer halvparten av landets nasjonalbudsjett.

Det er opprettet en teltleir og twitter-mobiliseringa er i full sving. Video fra demonstrasjonene viser folk som roper «Gå av!», «Vi er folket!» og «Ned med mafiaen!» Ukrainske og russiske medier har allerede omtalt dette som Moldovas Maidan, og likhetene er jo slående.

Men stopp en hal, er ikke Moldovas regjering pro-vestlig? Det hardt prøvde landet har til og med hatt besøk av NATO-sjef Jens Stoltenberg som forsikret om NATOs solide støtte til den sittende regjeringa.

Og Nicolae Timofti blir sett på som en trofast vasall av både NATO og EU. Så det er kanskje ikke sikkert at Victoria Nuland, John McCain, Carl Bildt, Catherine Ashton eller Frank-Walter Steinmeier vil møte opp i Chișinău med det første for å dele ut småkaker.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.