Massive protester i Moldova

0

I den lille staten Moldova, som ligger klemt mellom Romania og Ukraina, pågår en massiv protestbevegelse mot korrupsjon. Titusener har protestert foran Nasjonalforsamlinga i hovedstaden Chișinău. Organisatorene sier at det var 100.000, og polititet sier 35.000 – 40.000, men uansett var det den største demonstrasjonen siden uavhengighetsbevegelsen tidlig på nittitallet, skriver The Guardian.

Demonstrantene krever at president Nicolae Timofti går av, at det blir avholdt nyvalg og at de ansvarlige for den omfattende korrupsjonen blir stilt for retten.

I november 2014 ble det oppdaget at én milliard dollar var forsvunnet fra statens kasser og flyttet til utlandet. Det svarer til 15% av landets BNP, så vi snakker om svindel i eliteklassen. Det ble ikke bedre da det internasjonale revisjonsbyrået Thornton «ikke klarte» å avdekke svindelen.

Enden på den visa ble at den moldaviske staten måtte redde tre banker med et beløp som tilsvarer halvparten av landets nasjonalbudsjett.

Det er opprettet en teltleir og twitter-mobiliseringa er i full sving. Video fra demonstrasjonene viser folk som roper «Gå av!», «Vi er folket!» og «Ned med mafiaen!» Ukrainske og russiske medier har allerede omtalt dette som Moldovas Maidan, og likhetene er jo slående.

Men stopp en hal, er ikke Moldovas regjering pro-vestlig? Det hardt prøvde landet har til og med hatt besøk av NATO-sjef Jens Stoltenberg som forsikret om NATOs solide støtte til den sittende regjeringa.

Og Nicolae Timofti blir sett på som en trofast vasall av både NATO og EU. Så det er kanskje ikke sikkert at Victoria Nuland, John McCain, Carl Bildt, Catherine Ashton eller Frank-Walter Steinmeier vil møte opp i Chișinău med det første for å dele ut småkaker.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSV vil snakke med IS
Neste artikkelSvenskt bistånd går till al-Qaidas allierade i Syrien
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).