EU utnevner økonomisk «tsar» som skal styre økonomien i Hellas

0

Syriza vant valget i Hellas til tross for at 400.000 grekere som stemte partiet i januar 2015 ikke stemte på partiet i september.

Men uansett om partiet igjen kan danne en koalisjonsregjering, så er det Troikaen som bestemmer over gresk økonomi og lovgiving. EU har oppnevnt en «tsar» med den imponerende tittelen director-general in the secretariat-general of the European commission in charge of the Structural Reform Support Service. Hans navn er Maarten Verwey. Han er en nederlandsk økonom og teknokrat som har vært tilknyttet EU-kommisjonen siden 2011.

Under forhandlingene med eurosonen der Alexis Tsipras kapitulerte på de aller fleste punkter, godtok Hellas å underlegge seg EUs direkte kontroll på en svært lang rekke sosiale og økonomiske områder.

I følge den greske finansavisa Agora vil Verwey og hans 20-personer sterke stab i praksis «skrive lovene på nesten alle områder når det gjelder regjeringas politikk, fra selskaapsskatten til arbeidsmarkedspolitikk og velferdssystemet … og dessuten skrive interimsrapporter som vurderer den greske økonomien.

Verwey vil ha ei direkte kommandolinje til den greske statsministerens kontor og han vil sitte på fullmakter fra EU-president Jean-Claude Juncker.

The Guardian siterer «Juge-Juncker» slik:

We require respect of the arrangements and agreements that have been reached. If they are not respected, the reaction of the European Union and the eurozone will be different.

Hvis Tsipras og Verwey skulle bli uenige om lovspørsmål eller økonomi i Hellas, er det ingen tvil om at det er Verweys ord som vil være avgjørende. The Guardian siterer kelneren Yannis Stathopoulos, som sier det veldig presist: Var det virkelig vi som oppfant demokratiet?

Eller som Slovakias statsminister Robert Fico sa:

I don’t like to use expression like that, but in certain level it’s a protectorate when it comes to internal life in Greece.

 

PS: Robert Ficos tittel er korrigert.

Forrige artikkelDebatten om Libyakrigen fortsetter: – Om Libya, gransking og enøydhet
Neste artikkelDet er nødvendig med et nasjonalt oppgjør om Libya-krigen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).