EU utnevner økonomisk «tsar» som skal styre økonomien i Hellas

5

Syriza vant valget i Hellas til tross for at 400.000 grekere som stemte partiet i januar 2015 ikke stemte på partiet i september.

Men uansett om partiet igjen kan danne en koalisjonsregjering, så er det Troikaen som bestemmer over gresk økonomi og lovgiving. EU har oppnevnt en «tsar» med den imponerende tittelen director-general in the secretariat-general of the European commission in charge of the Structural Reform Support Service. Hans navn er Maarten Verwey. Han er en nederlandsk økonom og teknokrat som har vært tilknyttet EU-kommisjonen siden 2011.

Under forhandlingene med eurosonen der Alexis Tsipras kapitulerte på de aller fleste punkter, godtok Hellas å underlegge seg EUs direkte kontroll på en svært lang rekke sosiale og økonomiske områder.

I følge den greske finansavisa Agora vil Verwey og hans 20-personer sterke stab i praksis «skrive lovene på nesten alle områder når det gjelder regjeringas politikk, fra selskaapsskatten til arbeidsmarkedspolitikk og velferdssystemet … og dessuten skrive interimsrapporter som vurderer den greske økonomien.

Verwey vil ha ei direkte kommandolinje til den greske statsministerens kontor og han vil sitte på fullmakter fra EU-president Jean-Claude Juncker.

The Guardian siterer «Juge-Juncker» slik:

We require respect of the arrangements and agreements that have been reached. If they are not respected, the reaction of the European Union and the eurozone will be different.

Hvis Tsipras og Verwey skulle bli uenige om lovspørsmål eller økonomi i Hellas, er det ingen tvil om at det er Verweys ord som vil være avgjørende. The Guardian siterer kelneren Yannis Stathopoulos, som sier det veldig presist: Var det virkelig vi som oppfant demokratiet?

Eller som Slovakias statsminister Robert Fico sa:

I don’t like to use expression like that, but in certain level it’s a protectorate when it comes to internal life in Greece.

 

PS: Robert Ficos tittel er korrigert.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. Og for å si det på norsk med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre (fra Steigan.no 16.Juni):
  – Hellas har fått en slags ukelønnsavtale med EU. Først må de gjøre jobben, så får de ukepenger. Det er krevende og brutalt, men det er mulig å forstå at det må være slik, sier Støre.

 2. Hellas må tuktes.
  I Norge går dette av seg selv.
  Styringsrenta senkes,kronekursen synker,eksportindustrien øyner håp.Samtidig jubler boliglånskundene,og vi får TV -sendinger om grådige banker,som ikke senker like mye.
  Og gamle nyheter kommer til heder og verdighet-Noen bruker boliglånet til andre formål.Hørt den før?

  Og i den yre glede glemmer man,at denne opperasjon foretas mange steder.Og at den lave lønnsvekst ikke vil kunne holde tritt med økte importpriser.Kjøpekraften synker enda fortere,og behovene for refinansiering av boliglånenen øker.Ellers synker konsumpsjonspotensialet.Hvem skal da være kunder i eksport/importindustrien?
  Svarene er ubehagelige ,i disse massemigrasjonstider.Lønningene skal enda lengre ned,både nominelt og i kjøpekraft.

  Svart arbeid,innslusningslønn for ungdommer og migranter florerer i praksis,og som velmenende forslag til løsning på «ungdomsarbeidsløsheten» og «problemene for innvandrere på arbeidsmarkedene.»

  Det er fasadepussing,av værste sort.
  Potemkins kulisser er byttet ut med Winterkorns katalysatorer.
  Når eksplosjonsmotorene har nådd ytegrensene,svindles det.

  «Vi er lurt,og tenk om vi nå må betale høyere avgift,fordi kjerra spyr ut mere Nox en påstått.»

  De moraliserende middelklasser har malt seg inn i et hjørne.Der sitter de ,spesielt de innbilt venstreoerienterte,og tror at omfordeling av de som ikke har råd til bil,uansett utslipssdata,til underbetalte tjenere skal løse problemene.
  Guds grønne enger,enda en gang.

 3. Utmerka artikkel. Pål Steigan. Men berre ei lita korrigering. Robert Fico er venstresosialdemokratisk statsminister i Slovakia, ikkje president. Andrej Kiska er president i Slovakia, Han stilde som kandidat i 2014, og er ein ein såkalt USA-inspirert entreprenør og kallar seg – som Soros – «philanthropist». Han er ein ivrig støttespelar for Poroshenko og naziregimet i Ukraina.

 4. «vil Verwey og hans 20-personer sterke stab i praksis «skrive lovene på nesten alle områder når det gjelder regjeringas politikk, fra selskaapsskatten til arbeidsmarkedspolitikk og velferdssystemet … og dessuten skrive interimsrapporter som vurderer den greske økonomien.»

  «De som styrer det økonomiske systemet styrer politikken»

  Det er nok hverken olje/gass , «nasjonalisme/nasjonalsosialisme» eller «Holocoast» som har vært den egentlige grunnen for hverken 2 verdenskrig, Irak- ødeleggelsen, Libya/Syria– drapene eller kampen mot BRICS-landene og Russland/Kina spesielt.

  Ikke prøv å løsriv deg fra verdensvalutaen og rente-slaveriet ( nå organisert fra FED), er beskjeden.

  Men disse menneskene bak historien arbeider langsiktig, for En verden/En leder.
  For dette formålet brukes både religion, politisk engasjert ungdom, kommunisme ( alle arbeidere i alle land…), og drap i både liten og stor målestokk.

  Det gjelder bare å få folk til å forveksle pengeverdier og virkelige verdier, gull/penger og en nasjons arbeidskrefter. – Og slåss, – ikke for lavere priser og høyere nødvendig materiell velstand gjennom stadig arbeidssparende teknisk utvikling, men for høyere priser og renter og lønninger!
  Folk vil sulte midt i grøtfatet og kastes ut av boligene fordi de ikke kan betale renter til bakmennene og deres lokale leiesvenner og ågervirksomhet.
  Folk vil gå mot (egne) folk, og fordømme hverandre i kampen for fiktiver istedet for realverdier.
  Folk har lært seg å tenke som slaveiere og trenger ikke lengre undetrykkere for å holde kjeft og slåss om konstruerte motsetninger i mørke.
  – Med øynene vendt mot huleveggens skygger av lys, istedet mot solen og det virkelige lyset.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.