Unntakstilstand i Makedonia på grunn av flyktningekrisa

0

Regjeringa i Makedonia har erklært unntakstilstand på grunn av flyktningekrisa, melder Der Spiegel. Det kommer nå så mange flyktninger over grensa fra Hellas at innenriksministeriet i Skopje sier at de ikke takler det mer. Det åpnes nå for å sette inn militære styrker for å kontrollere grensa.

Hjelpeorganisasjonene antar at det kommer omtrent 2000 mennesker illegalt hver dag over grensa til Makedonia fra Hellas, og Skopje har krevd hjelp fra EU til å takle problemene. Innenriksminister Mitko Cavkov sier at hans land ikke har kapasitet til å ta seg av alle flyktningene.

Makedonia lider fortsatt av følgene av Jugoslavias sammenbrudd, da mange jobber gikk tapt. Fortsatt er over 30% arbeidsløse, og i nordøst-regionen hele 62,8%. 30% av befolkninga lever under fattigdomsgrensa og 50% av familier med barn lever under fattigdomsgrensa, i følge UNICEF. Det er derfor neppe noen overdrivelse at landet har store problemer med å takle flyktningekrisa, slik den nå arter seg.

I den lille byen Gevgelija i Makedonia samler flyktninger fra Syria og andre land i Midtøsten seg i et desperat forsøk på å komme seg nordover før grensene stenges for alvor. Det utspiller seg helt ville scener når folk presser seg inn i allerede overfylte tog.

I Tyskland sier innenriksminister Thomas de Maizière han venter 800.000 flyktninger til Tyskland i løpet av året. Hvis det skulle slå til, er det det største antallet flyktninger som noensinne er kommet til forbundsrepublikken. Det største antallet som er registrert tidligere var 440.000 i 1992 blant annet i forbindelse med oppløsninga av Jugoslavia.

Krisa er blitt et hett tema i Tyskland, men forbundskansler Angela Merkel gjør det som er blitt hennes varemerke i vanskelige politiske saker – hun tier. de Maizière sier at han er for åpne grenser, men det forutsetter at flyktningene fordeles over hele EU, noe særlig de østeuropeiske EU-landa er i mot. Slovakia vil for sin del bare ta imot kristne flyktninger.

Som jeg har sagt før: EUs migrasjonspolitikk bryter sammen mens vi ser på, og det er ikke noe vakkert syn.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.