Unntakstilstand i Makedonia på grunn av flyktningekrisa

0

Regjeringa i Makedonia har erklært unntakstilstand på grunn av flyktningekrisa, melder Der Spiegel. Det kommer nå så mange flyktninger over grensa fra Hellas at innenriksministeriet i Skopje sier at de ikke takler det mer. Det åpnes nå for å sette inn militære styrker for å kontrollere grensa.

Hjelpeorganisasjonene antar at det kommer omtrent 2000 mennesker illegalt hver dag over grensa til Makedonia fra Hellas, og Skopje har krevd hjelp fra EU til å takle problemene. Innenriksminister Mitko Cavkov sier at hans land ikke har kapasitet til å ta seg av alle flyktningene.

Makedonia lider fortsatt av følgene av Jugoslavias sammenbrudd, da mange jobber gikk tapt. Fortsatt er over 30% arbeidsløse, og i nordøst-regionen hele 62,8%. 30% av befolkninga lever under fattigdomsgrensa og 50% av familier med barn lever under fattigdomsgrensa, i følge UNICEF. Det er derfor neppe noen overdrivelse at landet har store problemer med å takle flyktningekrisa, slik den nå arter seg.

I den lille byen Gevgelija i Makedonia samler flyktninger fra Syria og andre land i Midtøsten seg i et desperat forsøk på å komme seg nordover før grensene stenges for alvor. Det utspiller seg helt ville scener når folk presser seg inn i allerede overfylte tog.

I Tyskland sier innenriksminister Thomas de Maizière han venter 800.000 flyktninger til Tyskland i løpet av året. Hvis det skulle slå til, er det det største antallet flyktninger som noensinne er kommet til forbundsrepublikken. Det største antallet som er registrert tidligere var 440.000 i 1992 blant annet i forbindelse med oppløsninga av Jugoslavia.

Krisa er blitt et hett tema i Tyskland, men forbundskansler Angela Merkel gjør det som er blitt hennes varemerke i vanskelige politiske saker – hun tier. de Maizière sier at han er for åpne grenser, men det forutsetter at flyktningene fordeles over hele EU, noe særlig de østeuropeiske EU-landa er i mot. Slovakia vil for sin del bare ta imot kristne flyktninger.

Som jeg har sagt før: EUs migrasjonspolitikk bryter sammen mens vi ser på, og det er ikke noe vakkert syn.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUkraina: – Ny opptrapping, fare for mer krig
Neste artikkelHvorfor må vi ut av EØS?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).