Ukraina: – Ny opptrapping, fare for mer krig

0

I Øst-Ukraina pågår det en skyttergravskrig. Hver eneste dag skyter ukrainsk artilleri inn i Donbass, og hver eneste dag svarer opprørernes artilleri på ilden. Egentlig er altså Minsk2-avtalen allerede historie. Men partene foretrekker å late som om den fortsatt gjelder, fordi alternativet er verre.

Men per 20.8.2015 er det flere tegn som tyder på at en større krig kan være under oppseiling. Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) skriver:

Kiev-regjeringen driver åpenbart opptrappinga i Øst-Ukraina bevisst framover. EU finner det stadig vanskeligere å rettferdiggjøre Ukrainas handlinger mot Russland. Tyskland og Frankrike advarer mot ny vold – og overraskende nok gir de avkall på de vanlige anklagene mot Russlands president Vladimir Putin.

DWN siterer også den kjente tyske bankmannen og finansanalytikeren Folker Hellmeyer, som i et brev til kundene av Bremer Landesbank:

Kievs angrep på utbryterområdene tiltar, slik at lederne i Donetsk har appellert om at ledelsen i Kiev må etterleve Minsk2-avtalen. Det er også kommet anklager om at Kiev nå bruker forbudte fosforbomber.

Men NATO retter anklagene mot opprørerne. I en uttalelse fra en talsperson 19.08.2015 advarer NATO mot «ethvert forsøk fra de russiskstøttede separatistene på å erobre nye områder fra Ukraina», og sa at dette er noe «det internasjonale samfunnet ikke vil tillate».

DWN kommenterer dette med å si at «De fleste observatører er enige om at opprørerne i løpet av sommeren ikke har iverksatt noen militærinitiativer å snakke om.»

På sin side hevder den sjøloppnevnte Folkerepublikken Donetsk at Ukraina har samlet en betydelig militærstyrke på grensa til Donbass. Det skal i følge dem dreie seg om 435 tanks og 830 artillerienheter.

Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier betegner den militære situasjonen i Øst-Ukraina som «eksplosiv» og sier at det «haster med samtaler for å unngå en eskalering».

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.