Krigsforberedelser: USA vil lagre mer våpen i Norge

0
USA ønsker å utplassere tungt militært utstyr i Norge, slik som blant annet Abrams tanks.

Den norske valgkampen lar seg ikke påvirke av den økende krigsfaren i verden. Norges støtte til USAs kriger er ikke noe politikerne vil snakke om – og mediene lar dem høflig få slippe. Og da får heller ikke norske velgere høre om at USA vil knytte oss enda tettere til sin krigsstrategi. Forsvarets forum skriver at USA ønsker å lagre lagre mer våpen og drive mer militær trening i Nord-Norge.

USA ønsker å utplassere tungt militært utstyr i Norge, slik som blant annet Abrams tanks.
USA ønsker å utplassere tungt militært utstyr i Norge, slik som blant annet Abrams tanks.

Massiv framrykking av amerikanske styrker

USAs militære styrker rykker nå fram på brei front i Europa. NATO melder at de er holdt eller vil bli holdt 280 militærøvelser i Europa i 2015. (En oversikt finner du her.) Det er knapt noen hemmelighet at dette inngår i en massiv opptrapping mot Russland.USAs forsvarsminister Ashton Carter sier at USA vil utplassere tyngre våpen i Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Polen og Romania.

NATO-medlem Polen sier nå at «etterkrigstidas periode med fred i Europa er nå over». Og NATO-sjef Jens Stoltenberg innrømmer / skryter av (stryk det som ikke passer) at «NATOs styrkeoppbygging er den største siden den kalde krigen».

USA har nå utplassert fire av sine F22-jagerfly til Europa. Antallet er lite, men hensikten er å bygge opp kapasiteten til å bruke slike fly fra baser tett opp til Russlands grenser. F22 Raptor er et avansert jagerfly som er beregnet på å sikre kontroll i luftrommet, men også brukes til angrep på bakkemål, elektronisk krigføring og etterretning. Flyet har stealthkapasitet og er så avansert at USA har forbudt Lockheed Martin å eksportere det til andre land.

Russland oppfatter den amerikanske og vestlige styrkeoppbygginga som en direkte trussel mot seg, og har foretatt mottrekk for å kunne slå tilbake mot et eventuelt NATO-angrep. Den russiske armégeneralen Jurij Jakubov sier at Russland må og vil svare på denne opptrappinga med å bygge opp sine egne styrker og våpensystemer langs «hele det vestlige krigsteatret».

Forumet European Leadership Network (ELN) publiserte 12.08.2015 en rapport med tittelen Preparing for the Worst: Are Russian and NATO Military Exercises Making War in Europe more Likely?

De har studert de siste militærøvelsene på begge sider, og deres konklusjon er like klar som den er uhyggelig:

Both exercises show that each side is training with the other side’s capabilities and most likely war plans in mind.

Utplassering av USA-våpen i Nord-Norge

Forsvarets forum skriver 26. august 2015:

I juni var den amerikanske hærsjefen i Europa (COMUSAEUR), general Ben Hodges, på besøk i Troms. I samtaler med generalinspektøren for Hæren (GIH) ga han uttrykk for ønske om å øve mer på norsk jord. I tillegg ønsker amerikanerne å lagre tyngre materiell for en kompanistridsgruppe på anslagsvis 200 mann, for å kunne øve jevnlig sammen med Brigaden i Nord-Norge.

Fra før av har USA forhåndslagre i fjellhuler i Norge. Utstyret lagres i tre fjellhaller i Trøndelag: Bjugn, Frigaarden i Stjørdal og i Tromsdalen i Verdal. I tillegg er det et våpenlager på Hammernesodden i Namdalseid. I august 2014 ble disse lagrene tilført store mengder tyngre og mer moderne våpen. Forsvarets logistikkorganisasjon og det amerikanske marinekorpset brukte fire uker på å ta ut gammelt og sette inn nytt krigsmateriell i de fire forhåndslagrene. Det kom langt mer utstyr inn enn det som ble tatt ut. Det var Trønder-Avisa som meldte dette.

– Jeg kan ikke gi noen liste over hvilke typer utstyr som kommer, men Forsvarets logistikkorganisasjon opplyser at det kommer både mer og tyngre utstyr, og mer potent og offensivt materiell. Blant annet blir det et større innslag av pansrede kjøretøy med tilhørende utstyr, sier Rune Haarstad i Heimevernet til T-A.

Så Norge er allerede i høyeste grad en del av USAs krigsforberedelser mot Russland i Europa. Nå ønsker altså USA å trappe opp sitt militære nærvær ytterligere ved også å forhåndslagre tyngre våpen i Nord-Norge og drive regelmessig trening på norsk jord.

I FST påpeker oberstløytnant Christian T. Knutsen, senior stabsoffiser for øving og trening i operasjonsavdelingen, at amerikanerne planlegger å komme med et par tusen mann under den kommende vinterøvelsen Cold Response. De største bidragene kommer fra US Marine Corps og US Army, og de vil blant annet ha med seg stridsvogner. Også US Air Force og US Navy vil delta.

Og når USA ønsker det, kommer norske politikere til å godta det uten å stille et eneste spørsmål. Og siden det ikke finnes noen aktiv fredsbevegelse som kan stille politikerne til ansvar, kommer det også til å bli gjennomført.

Russland vil ikke ha noe annet valg enn å svare med en tilsvarende opptrapping på sin side av grensa, og dermed er Norge trukket enda djupere inn i det farlige krigsspillet som foregår akkurat nå. Krigshisserne kan glede seg over at de ikke bare har servile norske politikere å forholde seg til, men også medier som er totalt bevisstløse mikrofonstativer for krigspolitikken.

 

——————

 

Hvis du liker denne bloggen og ønsker å hjelpe til med å spre den til flere, så går det an å gi en stor eller liten gave via PayPal.

Forrige artikkelNå innrømmer også Aftenposten det
Neste artikkelsteigan.no øker mest
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).