Kapitalismen i dag: produktiviteten svak og investeringene faller

10

På tross av den massive veksten i bruk av ny teknologi viser det seg at produktiviteten i den kapitalistiske økonomien stagnerer. Produktiviteten er en av hovedkomponentene i økonomi, og historisk har det vært kapitalismens styrke at den har klart å oppnå en sterk vekst i produksjon per arbeidstime. På 1990-tallet var gjennomsnittlig vekst i produktiviteten i USA ca. 2,8%, og flere år på rad lå den over 3%. (Når produktiviteten øker med 3% i året, dobles den hvert 24. år.)

Men på 2000-tallet har veksten gått markant ned. Gjennomsnittlig har den ligget på 2,1% i året i USA, og i 2014 er den helt nede på 0,7%, skriver Michael Roberts. (En vekst på 2% gir dobling hvert 36. år og 1% dobling hvert 72. år.)

Labour productivity in the mature capitalist economies grew by only 0.6% in 2014, slightly down from 2013 when it was 0.8%.  Productivity growth in the US declined from 1.2% in 2013 to 0.7% quoted above in 2014, whereas Japan’s fell even more from a feeble 1% to negative territory of -0.6%.  The Euro area saw a very small improvement in productivity —from 0.2% in 2013 to 0.3% in 2014.

(Med en «vekst» på 0,6% tar det 120 år å doble produktiviteten. Ikke akkurat imponerende.)

Og hvordan reagerer kapitalen på at produktiviteten stagnerer på denne måten?

Thus capitalists have squeezed the share of new value going to labour and raised the profit share to compensate.  But above all, they have cut back on the rate of capital accumulation in the ‘real economy’, increasingly trying to find extra profit in financial and property speculation.

Jo, kapitalen reagerer akkurat slik man kan forvente, med å redusere arbeiderklassens andel av den nye verdien som skapes, slik at profitten kan øke, og ved å kutte ut investeringene i «den virkelige økonomien». Veksten i kapitalbeholdninga er et godt mål på dette. I 1981 var den 5%. Så seint som i 2000 var den 3% og i 2013 lå den nede mot 0,5%, altså praktisk talt nullvekst.

Roberts skriver at britiske selskaper foretrekker å bruke lavtlønt, kortvarig og ukvalifisert arbeidskraft framfor å investere i ny teknologi for å øke produktivteten. Kapitalen konsentrerer seg om å tyne ekstra profitt ut av arbeiderne framfor å utvikle produksjonen og høyne kompetansen til arbeidskrafta.

Aller mest oppsiktsvekkende er det at dette fallet i produktivitetsveksten skjer samtidig med en teknologisk revolusjon som savner sidestykke. 34 år med datarevolusjon har ikke lykkes i å opprettholde veksten i USAs produktivitet.

Den amerikanske Federal Reserve har pumpet enorme mengder nye digitale penger inn i økonomien i form av kvantitative lettelser. Men praktisk talt alt har gått til spekulasjon på børsen. i mars 2009 var Dow Jones indeksen på 6626. 11. august 2015 var den på 17.404, altså svært nær tre ganger så høy. Og via børsen går pengene til sjefen for de store selskapene, de 0,01%, som har økt sine formuer på en måte som savner sidestykke i moderne tid.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Kapitalismen kverker seg selv, da det er lønningene til arbeiderklassen som holder oppe prisene på vanlige handelsvarer, som er den egentlige pumpa for vekst. Derfor er det nå sannsynlig at vi er inne i et deflasjonskollaps, og deflasjonskollaps er stygge greier.

  http://ourfiniteworld.com/2015/08/10/how-economic-growth-fails/

  Man kan fremdeles håpe på at vi er inne i et katabolisk kollaps eller de smertefulle fødselsveene for den tredje revolusjon, måtte så være! Men for øyeblikket ser det for meg ut til at skriften på veggen vitner mest om et deflasjonskollaps.

 2. Hvorfor Roberts har så stor interesse for produktivitet er for min del vanskelig å forstå. Det er andre makroøkonomiske faktorer som er viktigere enn utviklingen i produktiviteten, herunder endringer i arbeidsstyrken. Vekst i produktiviteten kan f.eks. ikke kompensere for sviktende etterspørsel og økende arbeidsledighet og kan i verste fall bare gjøre ting verre.

  Paul Craig Roberts tar i denne artikkelen opp det som er mye viktigere: endringer i arbeidsstyrken. http://www.counterpunch.org/2015/08/11/the-collapsing-us-economy/

  Som Roberts og flere andre påpeker: Unge i deltidsstillinger er ikke i posisjon til å etablere egne hushold og dermed bidra til flere innbyggere, flere konsumenter og dermed vekst i arbeidsstyrken på sikt. Utviklingen i USA har medført at de over 55 sikrer seg selv (les: forsøker å grabbe til seg mest mulig av kaka), mens de unge las i stikken. En formuesoverføring fra eldre (over 55 år) og til de unge vil skape ny vekst.

  • En økonom ville ha sagt at det makroøkonomisk sett er lønnsomt å gjøre det mest mulig ulønnsomt å bli pensjonist.

 3. De rike setter seg på pengesekkene sine, da kommer ikke pengene ut i markedet, enkelt og greit. Men hvorfor, hvorfor sitter de rike på pengesekkene? Ser de noe i horisonten som vi vanlige dødelig ikke ser? Er vi på vei inn i en ny «mørk middelalder»? Er det noen liketspunkter med Romerrikets fall? der satt jo de rike igjen i flere århundrer før de også begynte å merke fallet.

 4. Litt på siden. Hva er det med tallet 72? Om du sparer til en rente på 10% vil pengene doble seg på 7,2 år. 20% halverer omtrent tiden, 5% omtrent dobler den, kurven er jo ikke linjær, men det er ikke langt ifra.

  • Prøv å bruk 72 år som perspektiv. 10% gjev ti doblingar. 1.000 kr vert 512.000 kr. 20 % gjev 20 doblingar, 1.000 kr vert til 524.288.000 – over ein halv milliard!
   5% vil gje deg 16.000 av den same tusenlappen etter 72 år!
   Les gjerne Pål sin artikkel om den vetle gongetabellen.

 5. 0.01% har vist og ikke minst planlagt når bobla skal sprekke ned til minste detalj, alle tegn og alle handlinger siste årene har pekt mot september 2015, penger vil miste all verdi og det er 99.9% som er taperne, trollmennene som styrer verden gjennom sine mørke diktatoriske brorskap der pyramidetoppene har all makt og de i lavere grader må sverge blind troskap til de over seg har fått operere i fred i sine mørke losjer.
  Nå må folk betale prisen for sin hemningsløse naivitet, den 3000 år gamle shemita syklusen sier også at fra 13 sep og 1 år fremover blir det totalt kaos på alle fronter over hele verden .. med kollaps kommer også krig og opptøyer. 0.01% har sikret seg for lengst med å sette sine penger i reelle verdier som gull, sølv og eiendom, de 99.9% vil miste alt.

  Menneskeheten har 3 uker på seg til å våkne, vist ikke så er alt kjørt … .

  Her forklarer en finans ekspert med åpent sinn hvorfor dette skjer i september ..

  SHEMITAH EXPOSED: Financial Crisis Planned For September 2015

  https://www.youtube.com/watch?v=rkELgi6EkNo

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.