Forskere hacket Tesla S, tok kontroll over bilen

23

To forskere har funnet ut at de var i stand til å hacke seg inn på styringsystemet til en Tesla S elektrisk bil. Bilen har et avansert datasystem, og er også knyttet til internett gjennom sitt infotainmentsystem. Det er Wired som skriver dette. Forskerne brukte to metoder. I det ene tilfellet brukte de en datapamskin inne i bilen og fikk den i gang ved hjelp av hacking. Men de fant at de også, mens de var i bilen kunne plante en trojaner i bilens datasystem for å ta kontroll over bilen seinere.

Forskerne Kevin Mahaffey og Marc Rogers gjorde dette i forståelse med bilprodusenten, som hevder at selskapet allerede har tettet hullet i datasystemet som gjorde hackinga mulig.Genialt opplegg. Tenk deg en samfunnskritisk journalist som sitter på avsløringer som ville stille tunge aktører i økonomi eller politikk i et svært uheldig lys. Hun kjører glad og fornøyd med sin nye Tesla på sørlandske hovedvei da en hacker plutselig tar styringa over bilen og kjører den over i motsatt felt der den møter en 30 tonns trailer fra Sandnes. Det er ingenting hun kan gjøre. Bilen lystrer bare hackeren..Science fiction? Ikke nødvendigvis. I 2013 ble den amerikanske journalisten Michael Hastings drept på en måte som kan likne dette. Huffington Post skriver:

Former U.S. National Coordinator for Security, Infrastructure Protection, and Counter-terrorism Richard Clarke told The Huffington Post that what is known about the single-vehicle crash is «consistent with a car cyber attack.»

Clarke said, «There is reason to believe that intelligence agencies for major powers» — including the United States — know how to remotely seize control of a car.

Er det ikke kult at vi «alle snart skal være online til enhver tid»?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


23 KOMMENTARER

 1. Er det så vanskelig å holde infotainment systemet adskilt fra resten av systemet i bilen? Da Internet kom i begynnelsen av 90-tallet jobbet jeg for Politiets datatjeneste, der ble det satt opp egen PC for surfing på nettet. Det har nok endret seg siden den gang. Den eneste sikre metoden for å hindre hacking er å holde vitale deler av et system utenfor Internet (all kommunikasjon med andre, eksterne, datamaskiner), det finnes rett og slett ingen andre måter.

  • «… det finnes rett og slett ingen andre måter.»

   For denne gangs skyld – tror dessverre du har helt rett, Munthe. Ingen toveis-kommunikasjon kan prinsipielt skjermes helt mot manipulasjon fra hver av kanalens ender. Kun pragmatiske og midlertidig fungerende løsninger er mulig, skapt nettopp i etterkant av misbruk. Som for datavirus og hakking ellers. Brannslukkerne blir løpende etter brannstifterne, alltid.

   Med et dataressurs-overtak så stort som NSA/CIA og andre USAske etterretningsinstanser samlet har, er det dessverre all grunn til å anta de er langt på forskudd av offentlig kjente kapasiteter. Samt at de bruker/misbruker mulighetene.

    • – Ikke på noen måte glemt. Alle herskere og hersking i store enheter tenderer til å være dårlig for folket. – Du må ikke glemme at USA vel anser cyberrommet som en av de viktigste delene av sitt militære – sammen med resten av virkeligheten, i «full spectrum dominance».

     • For noen måneder (år?) tilbake snakket USA om å «skru av» Internet, helt til de oppdaget at root-serverne, som inneholder adressedataene for Internet, faktisk ikke bare er plassert i USA, men er spredt rundt på alle kontinent. I tillegg er det selvfølgelig backup-root-serverne som det er enda flere av.

 2. Ja, det var Michael Hastings jeg også hadde i tankene før jeg overhodet klikket meg inn på denne bloggposten.

  Det interessante er at det lenge også har eksistert teknologi som gjør det mulig å fjernstyre passasjerfly. 11. september 2001 ble denne teknologien testet.

 3. Norsk roman som blant annet beskriver (ganske troverdig) fjernstyrte biler som dreper «på bestilling»: Arild Aspøy: «Hjerteknuser»

 4. Munthe, den historien du nevner,

  «For noen måneder (år?) tilbake snakket USA om å «skru av» Internet, helt til de oppdaget at root-serverne, som inneholder adressedataene for Internet, faktisk ikke bare er plassert i USA, men er spredt rundt på alle kontinent. I tillegg er det selvfølgelig backup-root-serverne som det er enda flere av.»

  er ubetalelig, men må jo være for god til å være sann?

  Forslaget må, dersom dette stemmer, i så fall ha kommet fra en politiker eller andre som ikke får betalt for å besitte engang den mest grunnleggende IKT-kompetanse? Vel kan de virke mer enn littegrann korka der borte noen ganger, men akkurat det at ikke hele internettets grunnmur befinner seg fysisk i USA tror jeg nok er en selvfølge for alle som jobber med de tekniske løsningene, amerikanere eller ikke.
  Hvis du, som du forteller, har arbeidet for en norsk, offentlig (politiets) datatjeneste, er du sikkert enig i dette. Men unnskyld meg, nå må jeg bare le meg i hjel litt igjen! 😀

  • Lærte asembler i 1979 på fagskolen, fortran i 1983 (skulle til Jan Mayen og bygge om jordskjelvstasjonen), C, Pascal, Cobol og gud hvet hav fra 1985, da jeg kjøpte min første PC (Olivetti M24). Siden 1987 har jeg jobbet med data i forskjellige former som programering, brukerstøtte, konsulent og server- og nettverksspesialist. Har litt peiling på data.

   Historien, jo jeg tror den er sann, med modifikasjoner selvfølgelig, og ja, det var selvfølgelig et utspill fra politikere, men se ikke bort fra at Joint Chiefs hadde sett på det også, uten å forstå bæret selvfølgelig. 😉

   • Konturene av en klassisk og livsfarlig miks av inkompetanse og vilje til dævelskap der, alt-så. I akkurat det tilfellet ble dævelskapen faktisk avverget av planens manglende fundament i virkelighetens vidunderlige verden, men det er nok dessverre ikke alltid kabalen går opp så pent som det.

   • Sånn i forbifarten, om noen klarer å ta ned alle root-serverne og backup-serverne så tar de ikke bort Internet, bare koblingen mellom domenenavnet og IP-adressen. 195.88.55.16 fungerer like godt som http://www.vg.no. 😉

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.