– Det blir streiker på Teslas tyske megafabrikk

0

Tesla er den eneste bilfabrikken i Tyskland uten overenskomst. Men det vil fagbevegelsen ikke godta, mener tysk ekspert, som forutser streiker. Dette melder det danske Fagbladet3f.

De skriver videre:

Tesla og Elon Musk er lige nu i kamp med de skandinaviske fagforeninger – men det er kun et spørgsmål om tid, før en langt større modstander venter.

Det mener dr. Heiner Dribbusch, som i 25 år har forsket i strejker på The Institute of Economic and Social Research i Düsseldorf og i år er udkommet med en bog om tyske strejker siden 2000.

Ligesom i Sverige og resten af verden vil Tesla ikke tegne overenskomst på deres tyske kæmpefabrik i Grünheide, modsat alle andre bilfabrikker i Tyskland. 

Men den kurs får elbilgiganten ikke held med i længden, vurderer den tyske ekspert. 

– Jeg er overbevist om, at IG Metall (den tyske fagforening, der organiserer tyske metalarbejdere, red.) ikke vil acceptere, at et stort tysk bilfirma er uden overenskomst. Hvis Tesla slet ikke vil forhandle, kommer der strejke på et tidspunkt, det er jeg ikke i tvivl om, og det vil være gentagne og længere strejker, siger Heiner Dribbusch.  

Samler krefter til det store slaget

Grünheide-fabrikken åpnet i mars 2022 og er en av fire fabrikker i verden som produserer Teslaer. Her produserer 11.500 ansatte den populære Model Y, som i 2023 blir den mest solgte bilen i Danmark og Europa.

Med en så stor arbeidsplass er det viktig for IG Metall å trå varsomt, mener Heiner Dribbusch.

– De vil først for alvor begynne kampen for en avtale og gå i konflikt når de mener at de er sterke nok på fabrikken til å kunne vinne. De har mange ansatte å snakke med og overbevise før de kan gjøre det, spesielt når det er et selskap som er åpent fagforeningsfiendtlig, sier han.

Fagforbundet har tidligere brukt tid på å samle støtte før de varslet streik. Dette skjedde blant annet i november 2022, etter at det danske vindturbinselskapet Vestas på en årrekke ikke ønsket å signere tariffavtale for sine tyske fabrikkarbeidere.  

– Over flere år har det vært samlet oppslutning her blant de ansatte, og først i fjor startet IG Metall en konflikt. Det endte med en veldig lang streik for fabrikkarbeiderne, som varte i 123 dager, men til slutt ga Vestas etter og signerte en avtale, sier han.

Svenske IF Metall i streik siden 27. oktober

Det svenske fagforbundet IF Metall skriver om hvorfor de var nødt til å gå til streik:

Det främsta skälet för IF Metall att vidta stridsåtgärder mot Tesla är att säkerställa att våra medlemmar har schyssta och trygga arbetsförhållanden. Under lång tid har vi försökt diskutera med Tesla om att teckna kollektivavtal med oss, men utan framgång. Nu ser vi ingen annan lösning än att vidta stridsåtgärder.

Medlemmarna: «Därför strejkar vi»

Jag gillar min arbetsplats och Tesla som företag, men utan kollektivavtal så kan de göra precis som de vill. Vi är inte säkra och trygga utan kollektivavtal. Vissa kollegor har inte fått en krona i lönehöjning på grund av stress och produktivitet som inte har uppnåtts. I dessa tuffa tider så känns det inte alls rätt.

Man blir lovad bättre karriärmöjligheter och lön och så vidare, bara man visar framfötterna, arbetar hårt och är lojal. Problemet är att löftena inte infrias.

Jag strejkar för att Tesla är ett företag som anser att lite rabatter och aktier gynnar arbetare mer än förbättrad pension, bättre försäkringar, arbetstidsförkortning och en garanterad årlig löneökning. Ett sådant företag måste skärpa sig, teckna kollektivavtal och följa den svenska modellen.

Jag strejkar för att få en säker, trygg och hållbar arbetsplats. Tesla gör precis som de vill. Vår löneökning (om vi ens får någon) baseras årligen på hur vår produktivitet är som tekniker, samtidigt finns inte tillräckligt med jobb i vår verkstad för att kunna nå en rimlig produktivitet. Hur ska vi kunna få löneökning i så fall? Det är dags att Tesla visar att de är en seriös arbetsgivare som bryr sig om sina anställda och inte bara bryr sig om sin rapport inför kvartalsslutet.

Forrige artikkel– Økt sykelighet skyldes ikke nytt virus, men nedsatt immunforsvar
Neste artikkelDet finnes ingen måte å «forklare» graden av død og ødeleggelse i Gaza på