Norske bedrifter taper milliarder på sanksjonene mot Russland

0

… men Russland eksporterer plutselig masse olje til Norge. Det er nettavisa Nord24 som skriver dette. Og fortsetter:

Den norske eksporten til Russland har stupt med 78 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det utgjør tapt handel på 2,8 milliarder i løpet av første halvår 2015.

Det viser tall fra SSB som er bearbeidet av Norsk-Russisk handelskammer.

Ikke overraskende – tatt i betraktning av at Norge har stanset eksport og samarbeid innen blant annet oljeteknologi som følge av internasjonale sanksjoner etter Ukraina-krisen, og at Russland gikk til embargo og stanset import av norske sjømatprodukter som svar på disse.

Og norsk eksport til Russland bestod for en stor del av fisk. Fisk og sjømat utgjorde 70-80 prosent av samlet norsk eksport til Russland.

– Det kommer til å ta flere år å bygge oss opp på samme nivå igjen om sanksjonene opphører, sier daglig leder i Norsk-Russisk handelskammer Jarle Forbord.

Som jeg har pekt på før, er det ikke USA, men Europa som taper på de sanksjonene mot Russland som USA har tvunget Europa til å gjennomføre. Tysk maskineksport til Russland har falt med 28% i første kvartal 2015 i forhold til i fjor. Russland, som var den tyske maskinindustriens fjerde største eksportmarked, har dermed falt til tiendeplass. Det er presidenten i Verbands Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA), Reinhold Festge, som sier dette.

Arbeidsløsheten øker i Norge. Norske politikere fra alle stortingspartier går med på en politikk som tar knekken på massevis av norske arbeidsplasser, bare for å tekkes USA. Hadde ikke det vært en sak å ta opp i valgkampen, da?

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelForskere hacket Tesla S, tok kontroll over bilen
Neste artikkelNella foresta di Nesodden / I skauen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).