Hvordan bankene skjøv sin risiko over på innbyggerne

0

Den italienske populisten Beppe Grillo skriver en interessant blogg om krisa i Hellas der han blant annet viser hvordan de private bankene etter finanskrisa sørget for at europeiske skattebetalere overtok bankenes risiko. Gjelda til Hellas består for det meste av kostnader til å redde bankene.

banker gjeld krise hellas
Blå søyler er bankenes risiko, oransje søyler er statenes risiko. Øverst før 2009, nederst 2014

Grillo skriver:

Lånene til Hellas endte opp med 90% til tyske og franske banker, for å redde dem. Samtidig økte den offentlige gjelden til de landene som deltok i den angivelige redningsoperasjonen for Hellas (Italia med 40 milliarder) og gresk gjeld (240 milliarder «i redning»). Men det er en illegitim gjeld, veltet over på skuldrene til greske og europeiske borgere for å kjøpe ut private banker som takket være euroen kunne låne ut uten å ta noen finansielle hensyn.

Forrige artikkelMyten om de late grekerne
Neste artikkelFull splittelse i EU
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).