Hvordan bankene skjøv sin risiko over på innbyggerne

6

Den italienske populisten Beppe Grillo skriver en interessant blogg om krisa i Hellas der han blant annet viser hvordan de private bankene etter finanskrisa sørget for at europeiske skattebetalere overtok bankenes risiko. Gjelda til Hellas består for det meste av kostnader til å redde bankene.

banker gjeld krise hellas
Blå søyler er bankenes risiko, oransje søyler er statenes risiko. Øverst før 2009, nederst 2014

Grillo skriver:

Lånene til Hellas endte opp med 90% til tyske og franske banker, for å redde dem. Samtidig økte den offentlige gjelden til de landene som deltok i den angivelige redningsoperasjonen for Hellas (Italia med 40 milliarder) og gresk gjeld (240 milliarder «i redning»). Men det er en illegitim gjeld, veltet over på skuldrene til greske og europeiske borgere for å kjøpe ut private banker som takket være euroen kunne låne ut uten å ta noen finansielle hensyn.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

    • Så vidt jeg kan skjønne henviser Grillo her til at bankene ikke behøvde å ta hensyn til betalingsevne og sikkerhet fordi de visste at de kunne velte risikoen over på samfunnet.

      • Joda, men er ikke økt gjeld nødvendig for å opprettholde veksten i pengemengden og dermed kursstablitetet ifht. f. eks. dollar? -jfr. det gjeldsbaserte pengesystemet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.