Full splittelse i EU

0

EU-ledernes toppmøte 7. juli 2015 skulle samle unionen om en løsning på den økonomiske krisa. I stedet ble det en demonstrasjon på at unionen er i full splittelse og et det ikke finnes noen felles agenda. Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) skriver:

EU står foran en splittelse. Toppmøtet avdekket bruddlinjene på en hensynsløs måte: søreuropeerne vil noe annet enn nord- og østeuropeerne. Hellas er katalysatoren for en sentrifugal dynamikk. Midt i det hele står Angela Merkel: trøtt, utslitt, overkjørt. Hun kan nå bare se på hvordan det faller fra hverandre det som innføringa av en felles valuta skulle tvinges til enhet.

Forut for møtet hadde Barack Obama ringt til Merkel og understreket at USA forventer at EU gir gjeldslette til Hellas for å holde landet i eurosonen. I de kretser er en slik oppfordring å betrakte som et direktiv. Det hjalp ikke så mye. Før toppmøtet hadde Latvias mann i Den europeiske sentralbanken, Ilmars Rimsevics, erklært at «den greske nasjonen har satt seg sjøl utenfor unionen». Sammen med de to andre baltiske statene hører Latvia til USAs mest lojale tjenere i Europa, men her hjalp ikke en gang his Masters voice. En annen stemme fra nord, Finlands statsminister Alexander Stubb
sa at «tålmodigheten med Hellas er i ferd med å ta slutt».

DWNstemningsrapport fra det mislykte toppmøtet:

Det var betegnende at Angela Merkel selv på pressekonferansen hadde mistet overblikket. … Jean-Claude Juncker virket som om han var fra en annen planet. Han besverget enheten, men man kunne ut fra hans ulne setninger skjønne at han har sluttet å tro på enheten. Rådet ble representert av Donald Tusk. Tusk har ingen anelse om hva han skal gjøre.

Italias statsminister Matteo Renzi sa uttrykkelig det som søreuropeerne tenker: Man trenger et annerledes Europa. Han sa at Europas problem er mye mer grunnleggende enn Hellas. Renzi vil ikke ha et nedskjærings-Europa, men et Europa med vekst. François Hollande sa at han vil holde på Hellas i eurosonen, for han vet at et EU som bryter sammen vil være reine valgkampmaskinen for Marine Le Pen og hennes Front National. Tyskland kan ikke gi etter fordi Merkel og Schäuble har lovt velgerne at Hellas ikke skal koste mer. Sosialdemokraten Sigmar Gabriel har rettet mange hatske utfall mot grekerne og vil ikke gi en millimeter. Øst-europeerne er lydige tilhengere av nedskjæringspolitikken. (De har fram til nå fått betydelige overføringer fra EU, deriblant EØS-milliarder fra Norge. Og nå håper de på at opprustning mot Russland vil gi NATO-milliarder.)

DWN legger til:

Solidariteten i EU fungerer bare så lenge det tjener den nasjonale egoismen. Renzi har med rette understreket at behandlinga av flyktningene er en skandale av første skuffe. Italia er overlatt til seg sjøl av de andre EU-landa.

Toppmøtet endte med å gi Hellas en siste frist på fem dager. Men så lenge EU ikke vil skjære ned gjelda betydelig, har det ingen hensikt å snakke om frister. Som allerede IMF har pekt på er gjelda på 340 milliarder euro umulig å betale. Pengefondet anbefalte et kutt i gjelda på 30%. Noe slikt kom aldri på bordet i EUs toppmøte.

 

Forrige artikkelHvordan bankene skjøv sin risiko over på innbyggerne
Neste artikkelSaudi Arabias krig har drept 2800 i Jemen – ingen bryr seg
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).