– NATOs opprustning mot Russlands grense er uten sidestykke, selv under den kalde krigen

21

Forsvarsministermøtet i NATO fattet som jeg har meldt tidligere vedtak 26.6.2015 om en storstilt opprustning mot Russlands grenser. Generalsekretær Jens Stoltenberg oppsummerte NATO-vedtakene slik:

 1. Ytterligere styrking og økning av kapasiteten til NATO Response Force, inkludert flyvåpen, marine og spesialstyrker. Styrkene økes fra 13.000 til 40.000 soldater.
 2. Tiltak for å gjøre raskere politiske og militære beslutninger.
 3. Opprettelsen av seks mindre hovedkvarter i Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Polen og Romania.
 4. Opprettelsen av et nytt stående Joint Logistics Headquarters. Stoltenberg: «Dette vil sette oss i stand til å rykke raskere fram i terrenget med de nødvendige forsyninger, utstyr og kjøretøyer.»

Blant tiltakene er å legge til rette for utplassering av den nye Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) med 5000 soldater, som vil være klare til å mobilisere mot Russland på to dager. Stoltenberg sa at dette var viktig, fordi det ville gi øverstkommanderende makt til å «sette i gang, legge til rette og forberede våre styrker til å sette i gang».

James Carden som er spaltist i The American Conservative, The National Interest og The Nation har beskrevet vedtakene slik:

NATO defense ministers, meeting in Brussels this week, rushed headlong into a new and potentially more dangerous cold war with Russia by taking the unprecedented decision to station men and matériel directly on Russia’s western border. NATO’s decision, which has no precedent in the history of the last cold war, will only serve to heighten tensions with Russia and may well be the catalyst for ever more violence in the breakaway regions of eastern Ukraine.

Carden er ikke noen utpreget alarmist, så når han sier at dette er en verre opptrapping enn vi så under den kalde krigen, så ar det en alvorlig advarsel. Det er flere grunner til at dette er en svært farlig form for brinkmanship:

 • Det tvinger Russland til å trappe opp på sin side, og dette kan bli begynnelsen på en ny rustningsspiral.
 • Det øker faren for at en krig kan bli utløst ved en tilfeldighet og at kamphandlingene utløser bruk av taktiske kjernevåpen.
 • Både Russland og USA har en militærdoktrine som forutsetter at konvensjonelt angrep kan bli møtt med et kjernefysisk motangrep.
 • Disse systemene har fra før av en kort varslingstid. I løpet av varslingstida må beslutningstakeren tolke trusselen og avgjøre om det skal gis et kjernefysisk svar. Jo tettere NATO står opp mot Russlands grenser, jo kortere tid blir det til å fatte en beslutning, og jo større blir faren for å utløse atomkrig ved et feilgrep.

Gjennom all krigsentusiasmen til Stoltenbert og Eriksen Søreide er det nødvendig sindigere folk aldri glemmer at det ikke finnes noe som heter en begrenset kjernefysisk krig.

Etter møtet mellom John Kerry, Sergeij Lavrov og Vladimir Putin i Sochi så det ut til at USA kunne være villig til å dempe aggresjonen mot Russland. Men etter NATO-møtet er det NATOs krigstrommer vi hører mest til. James Carden oppsummerer:

And so the events of this week have extinguished any glimmer of hope that may have been sparked by John Kerry’s diplomatic parley with the Russians in Sochi this past May.

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


21 KOMMENTARER

 1. Skremmende utvikling. Jeg liker ikke å si det men Vestens doble standarder er motbydelige. Vi bombet Serbia og skapte røverstaten Kosovo som «flyktninger» nå vil vekk i fra forresten. Det er bl.annet derfor Ungarn nå ser seg nødt til å sette opp et gjerde. Vesten gjorde det utenkelige og flyttet på grenser som har vært et tabu hele tida etter 2. Verdenskrig. Så reagerer vi med sanksjoner og troppeoppbygging mot Russland når de annekterer Krim og støtter opprørere i Øst-Ukraina, igjen er det snakk om å flytte grenser. Mao. har Vesten lov men ikke Russland. Jeg hater dobbeltmoral.

  De baltiske landene er medlemmer av Nato og skal ifølge art. 5 forsvares dersom de angripes. Det blir litt latterlig når man framstiller det som om det er en reell fare for et russisk angrep. Putin er en dristig kar men helt sikkert ikke dumdristig. Alle vet at Natos samlede konvensjonelle styrker er overlegne Russlands alt i alt. Jeg har gått fra å være Nato-tilhenger all min tid til å se at Norge må slutte å blande seg inn i ting vi ikke har noe med. Enten må vi bli alliansefrie eller helst danne en nordisk forsvarsallianse med vekt på forsvar, ikke eventyr i fjernere deler av verden.

 2. Det er et perspektiv ved denne opprustningen som jeg selv ble gjort kjent med bare for et par dager siden, Da delte jeg Pepe Escobars innlegg i Facebookgruppa Utsyn: sikkerhetspolitikk, geopolitikk med følgende innledning:

  «Her har vi Pepe Escobar ‘kicking ass and taking names’ som de sier i USA, en Must Read-artikkel som avdekker Russlands suverene overlegenhet dersom USA skulle forsøke seg på den kjernefysiske opsjonen den vanvittige retorikken der borte fra i den seinere tid viser at de tydeligvis vurderer på alvor.

  ‘Russisk etterretning identifiserte så tidlig som ved det nye årtusenets begynnelse at framtidas våpen ville være missiler; ikke keitete hangarskip eller en overflateflåte som med letthet kan knuses av førsterangs missiler (som det nye SS-NX-26 antiskip, Yakhont missilet som zoomer forbi i 2,9 Mach).

  Pentagon vet dette – men hybris nødvendiggjør «vi er uovervinnelige»-poseringen. Nei, dere er ikke uovervinnelige; stillegående russiske ubåter langs USAs kyst kan iverksette et kjernefysisk knockout-slag som ville slå ut alle større amerikanske byer uten å risikere gjengjeldelse. På bare femten år har Russland hoppet to generasjoner forbi USA når det gjelder missiler og kan være på randen av kjernefysisk førsteslags-kapabilitet, mens USA ikke kan gjengjelde fordi Pentagon ikke kan trenge forbi S-500-ene.

  Folkeopinionen i USA veit ikke noe av dette – så det eneste man kan gjøre er å blåse seg opp i media’»

  Escobars artikkel, The Pentagon Goes Nuclear On Russia, ble opprinnelig publisert på RT 23. juni mens jeg plukket den opp på Zero Hedge.

 3. Vi må vurdere denne galskapen opp mot sammenbruddet i DOHA-runden i WTO og de påfølgende TTP, TTIP og Tisa forhandlingene, og BRICS landenes tilsvarende konsolidering på sin side. Vi skal ikke se bort fra at vestmaktene og Russland kan ha felles interesser her. Stoltenberg – som alle vet fikk stillingen som generalsekretær i NATO fordi han bombet Libya for å åpne for franske økonomiske interesser, og fordi han ga sin moralske støtte til Angela Märkels tyning av Hellas, har lagt opp til en «Fast Track» i NATOS beslutningsprosedyre som korresponderer med Obamas Fast Track prosedyre i forhandlingene om disse frihandelsavtalene. Tidligere generalsekretær i NATO, Anders Frosk Rasmussen – som fikk stillingen fordi han ble med i «koalisjonen av villige» og sendte en dansk ubåt i krigen mot Satan i ørkenen – betegnet i sin tid TTIP og Tisa som «økonomiens NATO». Uttalelser fra embedsmenn i USA og Brüssel, og fra vår egen «europaminister» Vidar Helgesen, bekrefter spekulasjonen om at de vestlige stormaktenes strategi hele veien har vært å eskalere konflikten med Russland for å tvinge igjennom disse ekstremistiske frihandelsavtalene i de nasjonale parlamentene med sikkerhetspolitiske argumenter i en opphetet situasjon. Historien har vist oss at nyliberalistisk økonomisk politikk bare kan innføres gjennom sjokk og overgrep mot de liberale demokratiene – slik vi er vitne til i Hellas i dag.

  Maktens, fryktens og feighetens primitive logikk er identisk!

  • Vel, USA prøver å få Sverige med i NATO, så da er det vel best om svenskene skremmes litt. Aftonbladet skriver: «Peter Mattsson, expert på rysk militärförmåga på Försvarshögskolan, ser det tänkbara scenariot som Karlis Neretnieks målar upp som en potentiell möjlighet i en krissituation.

   – Den här amerikanska rapporten som är släppt är ett sätt att försöka påverka oss men det är klart att Ryssland har kapacitet att göra det här och det skulle kunna gå till på det här sättet, säger Peter Mattsson.»

 4. Hadde vært moro å vært flue på veggen og sett hvem som «styrer» Stoltenberg og hva han skal mene, i NATO.
  Denne «hetsen» mot Russsland startet for lenge siden, før usa og arabiske oljeland bestemte seg for å
  prøve å knekke Russland økonomisk ved å redusere oljeprisen.
  Alt har med penger (resurser) å gjøre.

 5. «Irak og Iran er i krig. Kor fåvituge dei er! Båe har alt lide større skade enn det dei tenktest å vinna. Her i landet dryfter dei lagring av amerikanske våpen på norsk jord. Det er òg fåvitugt. Den som trur han [kan] verja seg mot dei våpni som stormaktene i dag har, eg meiner atomvåpen, er ein dåre. Vil nokon ta oss med makt, fær dei so gjera. Skammi er på deira side. Å verja seg er sjølvmord.» – Olav H. Hauge

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.