– Eurosonens krav et dødsstøt mot Hellas

3
Sjef for eurosonen Jeroen Dijsselbloem

Troikaens forslag til Hellas ville betydd en ruin for turistindustrien i landet. Tydeligvis vil man for enhver pris kaste grekerne ut av eurosonen. Fordi man i EU ikke kan fordra den venstreorienterte regjeringa risikerer man å kaste et helt folk ut i økonomisk katastrofe. I tillegg vil 240 milliarder euro gå opp i røyk.

Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) som skriver dette om det siste kravet fra finansministrene i eurosonen. Det var dette kravet som fikk statsminister Alexis Tsipras til å foreslå for det greske parlamentet at man skulle la det greske folket avgjøre dette i en folkeavstemning 5. juli 2015. På kvelden 27. juni ble forslaget vedtatt med stort flertall, 178 mot 120. I tillegg til koalisjonspartiene stemte Gyllent daggry for forslaget. Nytt demokrati, Pasok, To Potami og kommuistpartiet KKE. stemte imot.

EU ble så sjokkert over at Hellas vil la folket bestemme at man varslet at landet ikke vil få noen kreditter etter 30. juni. Dermed risikerer Hellas en kollaps allerede før folkeavstemninga. Innskyterne tømmer bankene for penger og det avdraget Hellas skulle ha betalt 30. juni blir ikke betalt. Kommentatorer er nå ganske i villrede om hva som vil skje, og om det i det hele tatt blir noen folkeavstemning.

EU reagerte med å innstille all hjelp til Hellas. I følge DWN er dette et brudd på EUs eget regelverk. Det betyr i første omgang at 7,2 milliader euro ikke vil bli betalt og at nærmere 11 milliarder euro heller ikke vil bli betalt. Dette siste er panger som var avsatt for å stabilisere greske banker. 20. juli forfaller 3,5 milliarder til betaling og 20. august ytterligere 3,2 milliarder. Men det er langt fram dit. Foreløpig er det knapt noen som tør spå hva som vil skje de nærmeste dagene.

Da Papandreou i 2011 antydet at han ville la grekerne stemme over forslaget fra Troikaen ble han tvunget til å trekke seg, og ble erstattet med Lucas Papademos, tidligere visepresident i Den europeiske sentralbanken.

For eurosonen er bruddet en historisk fiasko.

Før bruddet i forhandlingene skrev New York Times (NYT) at Angela Merkels framtid som leder i Europa avhenger av at hun klarer å holde Hellas innenfor eurosonen. Siden NYT nå mer fungerer som et talerør for maktapparatet i Washington, enn som avis, er det grunn til å regne med at dette gjenspeiler Obama-administrasjonens syn. USAs finansminister Jack Lew har ringt Tsipras og sagt at USA forventer at partene finner et kompromiss som beholder Hellas i euroen. USA frykter at dersom Hellas forlater eller blir kastet ut av eurosonen, så vil det kunne få betydning også for NATO-medlemskapet. Et isolert Hellas vil måtte vende seg til BRICS/Russland/Kina for å prøve å få kreditter der. Russland har allerede invitert Hellas til å bli medlem av BRICS, noe som er et marerittscenario sett fra Washington.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. Bank-Run-på oppfordring fra ECB.

  I tillegg-Det klare flertall for folkeavstemning-178/120-ville ikke eksistert,med mindre styringstillegget på 60 mandater til største parti (u)heldigvis hadde tilfallt feil parti.
  Og Golden Dawn er del av regleringsflertallet,men KKE er imot ,fordi de ikke godtar alle innførte sparetiltak.GD og KKE er begge mot EU og Euroen.Men følger forskjellig taktikk og strategi.
  Uansett om det blir -avstemning eller ikke,og om ECB tvinger/lar Hellas fortsette som EU/Euromedlem,så forblir et gjeldstynget Hellas en politisk kruttønne lenge.Det plager den pratende klasses språkrør ,som endelig innser,at også de en gang kan bli rammet-forgjeldede som de er.
  Anekdotene om late skattesnytende grekere holder ikke .Nå er det opp til bevis.Og sosialdemokratene stiller opp,med krav om at Hellas bøyer seg.En av de ivrigste er Sveriges finansminister-med EUs «det er ingenting å stemme over,» på leppene.En innlært frase,som man bør legge seg på minne,hvem som lirer av seg.De er Ikke-Demokrater.

  Der er bare å endre litt på gamle slagord-«Sosialisme eller Babari,» til Demokrati eller EU.

  • Jeg ville tro at grekerne, etter en overgangsfase med en vanskelig økonomi (kan det bli verre enn det er) vil klare seg mye bedre med drakmer. I tillegg har vi BRICS-faren, som nok vil veie meget tungt i resten av Europa, første europeiske land som går over til BRICS (jeg regner ikke med Russlands nære alierte) vil være en veiviser for andre gjeldstyngende europeiske land dersom de virkelig blir støttet opp, spesielt av Kina.

 2. Akkurat som mine kreditorer. Forsøker fortvilet å komme til en ordning med alle kreditorer i en pott, men bedre å kjøre meg i bånn psykisk enn å komme til en avtale der alle kan få litt. 🙂

  Ellers må man jo få lov å undre seg. Det blir også interessant å se hva folket i resten av EU mener om denne behandlingen av Hellas, det ser ut til at bl.a. Merkel ikke forstår at hun tross alt er valgt av vanlige folk som vel allerede har fått nok av sanksjonene av Russland, eller tar jeg feil?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.