Det krøller seg til for USAs «handelsavtaler»

0

Barack Obama led nederlag i Kongressen da han forsøkte å kjøre gjennom Trans-Pacific Partnership (TPP) uten debatt. En uvanlig koalisjon av liberale demokrater og konservative republikanere stemte ned forsøket. Tidligere speaker i Kongressen, demokraten Nancy Pelosi, ledet opposisjonen mot loven på tross av at Obama hadde bønnfalt sitt eget parti om å godkjenne såkalt «fast track»-behandling. Med henvisning til Obamas strategi som han kller «Pivot to Asis» oppsummerte CNN nederlaget slik: Obamas pivot to nowhere.

Men ikke nok med det, det skjærer seg en del på utefronten også. Obama-administrasjonen har lagt opp til å forsterke imperiet gjennom avtalene TPP, TTIP og TISA, som ikke vil være noe annet enn korporasjonenes seier over alt som heter demokrati og nasjonalt sjølstyre. Samtidig er dette ment som et bolverk mot Kina.

Det er bare det at Kina har så mye mer å tilby, både i form av kapital og innflytelse, at USA har fått en rekke problemer. TPP skal liksom knytte sammen Amerika med Asia, men blant de største asiatiske økonomiene er det bare Japan som er med. Ikke bare Kina, men også India, Sør-Korea og Indonesia står utenfor. Dette har fått selv det svært kapitalistvennlige tidsskriftet Forbes til å skrive TPP Is A Mistake.

Men heller ikke Malaysia og Singapore, som begge er tiltenkt en rolle i TPP, lar seg manipulere så lett. I Malaysia, som har hatt en bemerkelsverdig økonomisk utvikling, sier den tidligere statsministeren og fortsatt svært innflytelsesrike Mahathir Mohamad:

the strongest campaigner of TPP is America … [which seeks] … to contain China and to safeguard its own economic interests [by] exploiting all resources from small but growing independent nations such as Malaysia. … TPP is not a fair or free trade partnership, but an agreement to tie down nations with rules and regulations that would only benefit American conglomerates.

Også Singapores utenriksminister K. Shanmugam lekset opp for USA på et møte i Washington:

If you are out of the region, not playing a useful role, your only lever to shape the architecture, to influence events is the Seventh Fleet and that’s not the lever you want to use, or you can’t use it at every instance. Trade is strategy and you’re either in or you’re out… The world doesn’t wait, not even for the United States.

Og han sa i klartekst at USA ikke lenger kan dominere verden. Landet må innse at det må gjøre plass for Kina, og han nevnte som eksempel at USA har blokkert Kina i IMF, og at det kanskje er den viktigste grunnen til at Kina opprettet Asian Infrastructure Investment Bank.

You have to understand, it is a multipolar world… You have to accommodate the rise of China. And if you don’t, you will find alternate multilateral institutions being set up where you are completely excluded.

Kinas alternativ til de amerikanske avtalene er Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), som er et frihandelssystem som er langt mer gjensidig og som skal omfatte tre milliarder mennesker med et samlet BNP på ca 17.000 milliarder dollar og 40% av verdenshandelen. Når det gjelder antall viktige asiatiske land og antall mennesker (46% av verdens befolkning) går det langt utenpå Obamas variant. Kina og Australia inngikk nylig en handelsavtale bygd på disse prinsippene og den vil antakelig bli brukt som modell for de videre forhandlingene.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.