Katastrofevarsel: – Sanksjonene kan ramme to millioner jobber

0

EU-sanksjonene mot Russland er ødeleggende for Europa: To millioner arbeidsplasser er i akutt fare. Tapene beløper seg til 100 milliarder euro. Verst rammer det Tyskland: Sanksjonene kan komme til å koste opp til en halv million arbeidsplasser. Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) som skriver dette.

Artikkelen bygger på en rapport fra Ôsterreichisches Institut für Wirtschaftsforschung (Wifo) som er referert i den sveitsiske avisa Tages Anzeiger.

Forskerne har i studien tatt utgangspunkt i et worsr-case-scenario: «Eksporttapene som vi beregnet i verste fall i fjor høst har i mellomtida blitt virkelighet,» sier Oliver Fritz, som er en av forfatterne bak rapporten. … «Hvis ikke situasjonen forandrer seg grunnleggende vil vårt mest pessimistiske scenario slå til.»

DWN føyer til at:

Den politikken som EU og forbundskansler Angela Merkel og hennes storkoalisjon i Tyskland fører har umiddelbart satt 175.000 arbeidsplasser i fare. Og hvis sanksjonene blir videreført vil ytterligere 290 000 arbeidsplasser kunne ryke.

Og sanksjonene vil bli videreført. 17. juni 2015 vedtok ambassadørene fra de 28 medlemslanda i EU å fortsette sanksjonene ut 2015. Dette skjer til tross for at flere EU-land, som Italia, Hellas, Tsjekkia med flere egentlig er imot det. Og det skjer altså til tross for at denne plolitikken i første rekke rammer EU sjøl og ikke minst arbeiderne i EU-landa (pluss Norge, som dilter etter).

USAs visepresident Joe Biden fortalte i fjor studentene ved Harvard at EU-landa hadde vært motstandere av å gå til sanksjoner, men at USA hadde presset dem til å gå med på det:

Det er sant at de ikke ønsket å gjøre det. Men igjen var det USAs ledelse, og det at USAs president insisterte, og noen ganger måtte vi nærmest gjøre dem forlegne for å få dem til å stå opp og ta økonomiske tap for å påføre kostnader. Og resultatet er at det har vært en massiv kapitalflukt fra Russland og bokstavelig talt en frysing av utenlandske investeringer der – rubelen er på sitt svakeste mot dollar og russisk økonomi vakler på kanten av resesjon.

Hva skal man si om politikere som til de grader svikter sitt eget lands innbyggere på grunn av mobbing fra en såkalt «alliert»? Språket har ord som beskriver en slik opptreden, ikke sant? Og så er de samme politikerne og deres lojale medier overrasket over at disse politikerne mister tillit.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVil bankene i Hellas åpne mandag?
Neste artikkelDet krøller seg til for USAs «handelsavtaler»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).