Alexis Tsipras: – Klokkene ringer for Europa

0

På den greske statsministerens nettsider skriver Alexis Tsipras et engasjert innlegg der han advarer mot en strategi som vil ødelegge og splitte Europa. I første del av innlegget argumenterer han for at den greske regjeringa har gjort alt som står i dens makt for å finne løsninger på krisa i landet, men at den er blitt møtt av en motpart som ikke godtar resultatet av det greske valget. Han sier at den greske regjeringa ønsker en strategi som ønsker å forsterke Europas enhet på grunnlag av likhet og solidaritet mellom folkene. Men at de møter folk i maktposisjoner i Europa som står for en annen strategi:

Denne andre strategien går ut på å splitte eurosonen og dermed også EU. Det første skrittet for å oppnå dette er å etablere en eurosone med to hastigheter hvor «kjernen» vil etablere strenge regler for nedskjæring og tilpasning og vil oppnevne en finansiell superminister for eurosonen med uinnskrenket makt og med myndighet til å forkaste budsjettene til suverene stater hvis de ikke samsvarer med doktrinene til den ekstreme nyliberalismen. For land som nekter å bøye seg for denne nye myndigheten vil løsningen være enkel: strenge straffetiltak, obligatorisk nedskjæring, og enda verre: restriksjoner på kapitalbevegelse, disiplinære sanksjoner, bøter og til og med en parallell valuta.

Hvis vi skal dømme på grunnlag av det vi vet i dag, later det til at denne nye europeiske makta er i ferd med å bli opprettet, med Hellas som sitt første offer. For noen er dette en gyllen mulighet til å bruke Hellas for å statuere et eksempel for andre land som måtte ønske å ikke underlegge seg denne nye disiplinen. Det man ikke tar hensyn til er den enorme risikoen og de store farene en slik strategi innebærer. Denne strategien risikere ikke bare å sette en stopper for hele prosjektet med europeisk enhet ved å gjøre eurosonen til en valutakurssone. Men den vil utløse en politisk og økonomisk usikkerhet som sannsynligvis vil omdanne og forskyve hele den politiske og økonomiske balanseni Vesten.

Og til dem som måtte tro at dette bare gjelder Hellas, skriver Tsipras:

De begår en stor feil. Jeg vil anbefale dem at de leser Hemingways mesterverk Klokkene ringer for deg på nytt.

Som et ufrivillig apropos til artikkelen til Tsipras har den amerikanske finansbanken Goldman Sachs gått ut og sagt at «det kan være nødvendig med nyvalg og en ny regjering i Hellas for å få forhandlingene ut av dødvanne».

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNRK: – Åpen internettliste over statens fiender i Ukraina
Neste artikkelThe Origin of ISIS
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).