NRK: – Åpen internettliste over statens fiender i Ukraina

0

I Ukraina er titusenvis av mennesker havnet på denne internettlista over statens fiender. En politiker og en journalist ble drept dagen etter at de havnet på lista.

Det er journalist Jan Espen Kruse i NRK som skriver dette. Han skriver videre:

Flertallet av dem som er på lista, hører hjemme i de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina.

De fleste står oppført med bilde, navn, fødselsdata og nøyaktig adresse.

Men det finnes også folk fra den delen av landet som kontrolleres av myndighetene i Kiev.

Ytterliggående ukrainske nasjonalister har med andre ord et svært godt hjelpemiddel hvis de skulle ønske å angripe dem som mistenkes for å sympatisere med fienden.

Sikkerhetstjenesten står trolig bak

Ifølge nettstedet Wikipedia står det ukrainske politidirektoratet og landets sikkerhetstjeneste bak lista over statsfiender.

Der blir det også hevdet at om lag 30 000 mennesker står oppført på «Fredsmeklerens» liste, og at minst 300 av dem er arrestert av ukrainske myndigheter.

Den 16. april ble journalisten Oles Buzina og den tidligere politikeren Oleh Kalasjnikov skutt og drept. Det skjedde dagen etter at deres personlige data, inkludert adresse, ble lagt ut på «Fredsmeglerens» nettside. En av dem som står bak «Fredsmekleren» er Anton Gerasjenko. Han er rådgiver til innenriksministeren i Ukraina, Arsen Avakov. Det var Avakov som oppnevnte nazisten Vadim Troyan, nestkommanderende i Azov-bataljonen til politisjef i Kiev.

Seniorforsker Jakub M Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt sier til NRK at «en slik liste et brudd på de fleste lover om personvern, og det er et paradoks at myndighetene som står bak har som sitt hovedmål å bli en del av det europeiske fellesskapet.»

Ja, det er virkelig et paradoks. Og de samme myndighetene som lager slike lister som fører til likvidasjoner får altså hundrevis av millioner norske skattekrover fra Erna Solberg.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.