NRK: – Åpen internettliste over statens fiender i Ukraina

0

I Ukraina er titusenvis av mennesker havnet på denne internettlista over statens fiender. En politiker og en journalist ble drept dagen etter at de havnet på lista.

Det er journalist Jan Espen Kruse i NRK som skriver dette. Han skriver videre:

Flertallet av dem som er på lista, hører hjemme i de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina.

De fleste står oppført med bilde, navn, fødselsdata og nøyaktig adresse.

Men det finnes også folk fra den delen av landet som kontrolleres av myndighetene i Kiev.

Ytterliggående ukrainske nasjonalister har med andre ord et svært godt hjelpemiddel hvis de skulle ønske å angripe dem som mistenkes for å sympatisere med fienden.

Sikkerhetstjenesten står trolig bak

Ifølge nettstedet Wikipedia står det ukrainske politidirektoratet og landets sikkerhetstjeneste bak lista over statsfiender.

Der blir det også hevdet at om lag 30 000 mennesker står oppført på «Fredsmeklerens» liste, og at minst 300 av dem er arrestert av ukrainske myndigheter.

Den 16. april ble journalisten Oles Buzina og den tidligere politikeren Oleh Kalasjnikov skutt og drept. Det skjedde dagen etter at deres personlige data, inkludert adresse, ble lagt ut på «Fredsmeglerens» nettside. En av dem som står bak «Fredsmekleren» er Anton Gerasjenko. Han er rådgiver til innenriksministeren i Ukraina, Arsen Avakov. Det var Avakov som oppnevnte nazisten Vadim Troyan, nestkommanderende i Azov-bataljonen til politisjef i Kiev.

Seniorforsker Jakub M Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt sier til NRK at «en slik liste et brudd på de fleste lover om personvern, og det er et paradoks at myndighetene som står bak har som sitt hovedmål å bli en del av det europeiske fellesskapet.»

Ja, det er virkelig et paradoks. Og de samme myndighetene som lager slike lister som fører til likvidasjoner får altså hundrevis av millioner norske skattekrover fra Erna Solberg.

 

Forrige artikkelRussland-sanksjoner: Store tap for tysk industri
Neste artikkelAlexis Tsipras: – Klokkene ringer for Europa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).