Nervøse kapitalister

5
Baltic Dry-indeksen ligger historisk lavt

Med stadig pengetrykking i regi av The Federal Reserve og Den europeiske sentralbanken har børsene gått fra den ene toppen til den andre, uansett om industrien, bruttonasjonalproduktene og handelen har hanglet omkring nulvekst. Men nå begynner nervøsiteten å bre seg.

Deutsche Wirtschafts Nacrichten (DWN) melder at finansinstitusjonene har mistet mye av tilliten til den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghis kunster. Nå flykter de fra obligasjonsmarkedet. Salg av statsobligasjoner er den måten stater stort sett tar opp lån på, og hvis ingen vil kjøpe obligasjonene, ligger de tynt an.

Det tyske nettstedet forteller i en annen artikkel at fallet i obligasjonsmarkedet drar børsene med seg nedover.

Som om ikke 0,1%-erne hadde nok problemer fra før, meldes det nå at den indeksen som kalles Baltic Dry ligger på sitt laveste punkt på svært lenge. Baltic Dry er en indeks som egentlig forteller om fraktmarkedet på skip, men den oppfattes også som en nokså sikker målestokk på den økonomiske situasjonen i verden. Så lavt som indeksen ligger nå, så varsler den storm forut, eller verdensomspennende resesjon, skriver DWN.

Og det stemmer jo ikke så verst. Konjunktursyklene er vanligvis på rundt 7–8 år, og siden «finanskrisa» slo til i 2008, så skulle vi jo straks være der.

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

 1. Det blir spennende å se størrelsen på den neste finanskrisa. Blir den så omfattende som Tverberg frykter, kan vi nå være inne i den siste konjunktursyklusen:

  «It depends on how quickly the failure of banks brings the whole system down. I think the most likely scenario is that the next big crash is the last one. We had a big crash in 2008, and were temporarily saved from it. The next one seems likely to be much bigger, and thus to be much harder to avoid the consequences of.

  My expectation is that oil prices will go lower than they are now, and that debt defaults will start hitting the system. Some of these defaults will relate to derivative bets gone wrong. This will start hitting in the next few months. We should be feeling the effects by late in 2015 or early 2016. Oil production will start going down in 2015, and we won’t be able to get it back up again.

  I don’t see prices bouncing back up again much, expect perhaps briefly in the next few months (and probably to less than $100 barrel), as people speculate that our problems are temporary. I don’t think shale drillers will be able to qualify for more debt, and this will prevent production from increasing again. There will be similar problems with new oil sands investment.»

  http://eivindberge.blogspot.no/2015/04/will-next-big-crash-be-last-one.html

 2. Vi blir lært opp til at en finanskrise, en penge-økonomisk krise, er en reell krise. men dette er kun en konstruert krise for å holde den politiske kontrollen. «De som styrer det økonomiske systemet styrer politikken, lokalt og globalt».
  Om noen år settes rentene opp igjen, folk blir paralysert og finner seg i det meste av politiske føringer for å få lov til å holde på egen bolig.
  Vi er lært opp til at det er naturlig at all produksjon må sendes verden rundt og penge-sammenliknes med barnearbeid i India og Kina for å være «lønnsom».
  Vi er lært opp til at nasjonitet/nasjonalisme er farlig og at en nasjons eget hjemmemarked er uten betydning for en nasjons velstand.
  Vi er lært opp til at penger/gull, finans, og et konstruert penge-rentenivå er viktigere for en nasjon enn tilgjengelig arbeidskraft.
  Denne illusjonen gir full makt til de som styrer dette systemet.
  Derfor var/ er det viktig å stoppe alle utbrytere; Hitler-Tykland, Gadaffis Libya, Iran og Brics-landene.

  • Treffende kommentar, Henriksen.

   For ikke å glemme rentesrenten, det lille, uskyldig utseende musehjulet alle presses til å løpe i, innerst på akselen for å drive kapitalismens store hjul av vekst-påtvinging på hele menneskeverdenen.

   Rentesrenten er den bittelille funksjonen med kjempestore konsekvenser som nå holder på å knekke hele Biosfæren vi mennesker kronisk vokser ut av.

   Rentesrenten har alltid en gitt doblingstid for grunnstol-beløpet. Den velkjente (?) «70-regelen» viser f.eks. at et lån med 7 % rente dobles på 10 år: Ta 70 og del på rentesatsen for et lån, og man har omtrentlig doblingstid. Så enkelt og så avslørende kan – og bør – man hoderegne.

   Rentesrenten er altså parasittfunksjonen – helt parallell til kreftvekst – som eser opp menneskekulturen kunstig, og nå sprer seg drepende utover i Naturen.

   Kultur er det som stammer fra mennesker, og Natur er det mennesker stammer fra. Enkelt sagt.

   Rentesrentebruk er det som hindrer Kultur i å integreres sunt i Natur – og gjør at Kultur blir stående i motsetning til Natur istedenfor i videreføring av Natur i takt med Naturens egne sykliske vekst/forfallsrytmer.

   Rentesrente skaper helt unaturlige rytmesykler av vekst – og er matematisk-biologisk sett en kreftform.

 3. Takk for godt innspill. Det er altfor lite kommentarer og samtale på denne bloggen – som ellers på en fortreffelig måte avdekker verdens (politiske) Faanskap. Selv om jeg synes den i for liten grad henger bjella på katten.
  Det er pengesystemet med renter, og rentes rente, som kontrollerer verdens politiske utvikling og selvstendighet. Der folk og samfunn kastes ut i «kriser» og konstruerte politiske motsetninger mens bakmennene som styrer det økonomiske systemet ler hele veien til banken mens de beholder den politiske styringen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.