Milliarddrama i Alpene

0

Den sveitsiske sentralbanken tapte 50 milliarder franc av sin egenkapital i januar, går det fram av bankens månedsrapport for januar. Egenkapitalen falt fra 86,3 milliarder i januar 2014 til 34,9 milliarder. Dette betyr at bankens egenkapitalandel falt til under 7% skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Den sveitsiske nasjonalbanksjefen Thomas Jordan gikk på talerstolen i bankens hovedkvarter i Zürich 15.01.2015 og annonserte at banken hadde besluttet å oppheve koplinga mellom sveitserfrac og euro. Til da hadde kursen ligget fast på 1,20 CHF for en euro. Talen var ikke før avsluttet før valutamarkedene svarte med å sende francen opp i én franc per euro. Jordan begrunnet tiltaket med at franc har vært ekstremt overvurdert, noe som har vært skadelig for sveitsisk eksport. Han sa også at banken ville forsterke sin politikk med negativ rente og sende den ned i -0,75% per 22. januar, eller altså at innskyterne må betale for å ha penger i banken. Kommentatorene sier at en grunn til at CHF har blitt så sterk er at den oppfattes som en trygg havn. Russiske og ukrainske oligarker har flyttet formuer til alpene, og det samme har antakelig også greske kapitalister gjort.

4. april 2015 ligger kursen for én euro på 1,03 CHF, altså ikke langt unna der den lå i midten av januar. Det betyr at folk og selskaper i eurosonen som hadde lån i sveitserfranc fortsatt må se at lånet er blitt 15% større. Nordmenn i samme situasjon har sett at lånet har økt ca. 25% i norske kroner.  

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.