Kina ødelegger USAs økonomiske krig mot Venezuela

0
Kinas president Xi Jinping und Venezuelas president Nicolas Maduro

Som et mottiltak mot USAs økonomiske aggresjon mot Venezuela har Kina gått inn med et lån på 10 milliarder dollar. Det er i ferd med å bli en vane at Kina stiller opp med garantier for land som trues av USA.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten  skriver:

I de kommende månedene vil Kina gi Venezuela lån til en verdi av 10 milliarder dollar. Landet står på randen av en nasjonal konkurs. Lånene er deler av en bilateral samarbeidsavtale. For Kina handler det om å dekke sitt energibehov. Gjennom denne avtalen blir Kina en enda viktigere partner for Venezuela. Lånet gis i to pakker. Den ene halvparten skal brukes til store prosjekter, melder CNBC. Den andre halvparten skal investeres i oljeindustrien, slik at det statlige oljeselskapet PDVSA raskt kan øke produksjonen. 96% av Venezuelas valutainntekter kommer fra oljeeksport.

Kina har allerede lånt Venezuela over 51 milliarder dollar (neppe knyttet til USD) som forskuddsbetaling på olje og gass. Pengene er plassert i fond som skal konsentrere seg om infrastruktur og økonomisk utvikling.

I følge eksperter er Kina nå den største kreditoren i regionen, til og med større enn Verdensbanken og Inter-American Development Bank.

 

Forrige artikkelFrankrike: Masseprotest mot Hollande
Neste artikkelBrann i tistlenes leir
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).