Yemen, Ukraine and the US ‘Single Standard’

0
Saudi Arabia angrep Sana'a i nabolandet Jemen - mange drepte

Som jeg alt har pekt på bruker USA nøyaktig motsatt argumentasjon i tilfellet Jemen og i tilfellet Ukraina. Alexander Mercouris tar dette på kornet i artikkelen Yemen, Ukraine and the US ‘Single Standard’.

What critics of the United States’ moves denounce as double standards is actually a single standard: the US does not consider itself (or its allies) subject to rules of behaviour that apply to everyone else.

In February 2012 President Hadi of Yemen was elected President of the country in an election of dubious democratic legitimacy in which he was the only candidate. In January 2015 he was overthrown by a coup spearheaded by Yemen’s Shia minority. In February 2015 he fled to the southern port city of Aden where he declared his overthrow illegal. He has since fled to Saudi Arabia, which is using violent force to restore him.

The United States supports Saudi Arabia’s actions and is providing intelligence and logistical support.

In January 2010 President Yanukovych of Ukraine was elected President of the country in a closely fought election declared democratic by the Western powers. In February 2014 he was overthrown in an unconstitutional coup spearheaded by Ukraine’s western minority. In the same month he fled to Crimea where he declared his overthrow illegal and called on Russia to restore him to power. Russia declined to do so but rescued him and brought him to Russia instead.

The United States vigorously denounces Russia’s actions, accusing Russia of engaging in an armed intervention in Ukraine — which is not actually taking place — and has imposed sanctions upon Russia, branding the country a threat to world peace.

Så vidt jeg kan se har verken utenriksminister Børge Brende eller statsminister Erna Solberg sagt noe som helst om Saudi Arabias bombing av Jemen. Forum for utvikling og miljø sa nylig at Norges holdning til det wahabittiske oljediktaturet er dobbeltmoralsk:
Utenriksminister Børge Brende tok nylig sterk avstand fra dommen og iverksettelsen av denne. Samtidig eksporterte Norge i 2013 elektronisk militærutstyr til en verdi av 1.7 millioner kroner til det saudiarabiske regimet. Det viser årets Stortingsmelding om norsk eksport av forsvarsmateriell.
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Norges eksport til Saudi-Arabia doblet seg under den rødgrønne regjeringen.
Da han ennå var statssekretær var Espen Barth Eide på statsbesøk i Saudi-Arabia. Han uttalte da at «Norge og Saudi-Arabia har gode bilaterale relasjoner og sammenfallende posisjoner innenfor flere utenrikspolitiske områder,» og gikk sterkt inn for at norsk næringsliv skal satse i Saudi Arabia. (Samtidig som han innrømte at «Saudi Arabia har store utfordringer når det gjelder menneskerettigheter.(!)» )
Så det er vel bare å vente at Børge Brende fortsetter i samme spor. Men vent, Brende vet jo hva han skal si, for Washington har alt gitt beskjed.
Og den norske moralkodeksen er for lengst forklart i fjerde akt av Peer Gynt.
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSør-Korea blir med i asiatisk Kina-bank
Neste artikkelUSAs krig mot terror har kostet minst 1,3 millioner menneskeliv
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).