USAs krig mot terror har kostet minst 1,3 millioner menneskeliv

8

Det er tretten og et halvt år siden invasjonen av Afghanistan og tolv år siden invasjonen av Irak. Dette var de to første krigene i USAs Krig mot terror. Krigen mot terror ble som kjent startet etter 11. september, og siden verken Afghanistan eller Irak hadde hatt noe med dette å gjøre, var det rimelig at de fikk smake konsekvensene. Tre internasjonale legegrupper har gjort et grundig forsøk på å beregne hvor mange menneskeliv krigen mot terror har kostet. Og resultatet er rystende.

bombing irak2

Rapporten

Legene som står bak rapporten er organisert i Physicians for Social Responsibility, Physicians for Global Survival, og nobelprisvinneren International Physicians for the Prevention of Nuclear War.  Rapporten deres ble publisert 19.03.2015 under tittelen Body Count.

Denne undersøkelsen er kommet til den konklusjonen at krigen, indirekte og direkte har drept rundt 1 million i Irak, 220.000 i Afghinastan og 80.000 i Pakistan, altså om lag 1,3 millioner.

Men rapporten understreker at dette tallet sannsynligvis er for konservativt, og at det virkelige tallet «kan være i overkant av 2 millioner». Og man understreker også at man ikke har tatt med kriger som også er en del av Krigen mot terror, som krigene i Jemen, Somalia, Libya og Syria.

Dødstallet for Iraks vedkommende omfatter ikke dødsfall blant de om lag 3 millioner flyktninger som denne krigen har ført til. Legene peker også på at de sivile tapene i Afghanistan var større i 2014 enn noe annet år siden tellingene begynte i 2009. (NB: Norge deltar i krigen i Afghanistan, noe de rødgrønne og de blå har vært skjønt enige om. Norge var aktivt med fra 2002, og da de rødgrønne tok over makta i 2005, gikk Norge ut av den USA-ledede operasjonen Enduring Freedom, men fortsatte å krige under som del av NATOs ISAF-styrke. SV regnet dette som en seier for sin fredspolitikk.)

[A]t a time when we’re contemplating at this point cutting off our removal of troops from Afghanistan and contemplating new military authorization for increasing our operations in Syria and Iraq, this insulation from the real impacts serves our government in being able to continue to conduct these wars in the name of the war on terror, with not only horrendous cost to the people in the region, but we in the United States suffer from what the budgetary costs of unending war are.
Krigsforbrytere
Det er åpenbart at disse krigene, som er blitt ført under diverse tvilsomme påskudd, og som bare har nadlet om USAs verdensherredømme, er krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Og det er opplagt, som Noam Chomsky sa i 2013 til RT, at både Bush og Obama skalle ha stått foran Den internasjonale krigsforbryterdomstolen. Og vil jeg tilføye, der burde de fått følge av Jens Stoltenberg og de andre sentrale aktørene i den rødgrønne regjeringa som beordret den folkerettsstridige bombinga av Libya.
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Hvorfor begynner du tellingen fra Afgjanistan krigen, ikke da vesten hjalp Khomeini til makten og startet kampen shia mot sunnier, eller enda lengere i tid da vesten skapte en arabiske verden og en islamsk sivilisasjon for å tilintetgjøre alle de folkeslagene og kulturene som kunne konkurrer mot vesten i modernitet ?
  De du nevner her er ikke selv krigen, men kun bataljer i en lang varig krig som kommer til å ramme også Europa, fordi ingen sår ondskap uten å høste den selv.

  • Du må legge merke til at tallene ikke stammer fra meg, men fra tre anerkjente legegrupper. De tar for seg «krigen mot terror», som jo ble proklamert i 2001. Det hadde også vært grunn til å se både på nittitallet og åttitallet, men det har altså ikke vært gruppas mandat.

   • I europeiske artikler, er det amerika som er skurken. De glemmer alle å snakke om forbrytelser begått av europeere mot de erobrede folk ved å Arabisere og islamisere dem. Det er den skapte ubalansen som kriger i dag. USA bare uttnytter muligheter som euripeer ga dem. Så lenge europeiske forbrytelsen ikke er dømt først av europeiske befolkninger som burde tvinge disse statene som har skapt dette monsteret kalt arabiske og muslimske verden , vil ikke verden kjenne fred. Men det kan være at disse europeiske populasjonene ikke ønsker fred, men ønsker å beholde forspranget i utviklingen uansett hva prisen er.

    • her mangler det noe …. som burde tvinge disse statene som har skapt dette monsteret kalt arabiske og muslimske verden til å innrømme forbrytelsen mot høyutviklet kulturer…skulle det stå

   • «Funnene» til disse «anerkjente» er vel på Johns Hopkins/Lancet-nivå, omtrentlig synsing.Passer sikkert godt inn i ytrevenstre/høyre-demagogi.

 2. Penger brukt på forsvar eller utdanning. Hva gir flest arbeidsplasser?
  I USA har de funnet ut at en milliard dollar brukt på forsvaret skaper 8.555 arbeidsplasser, mens en milliard dollar brukt på utdanning skaper 17.687 arbeidsplasser. Altså så medfører en milliard dollar brukt på forsvar 9.132 færre sysselsatte enn dersom de hadde brukt pengene på utdanning.

  Litt lek med tall:
  «War on terror» har så langt kostet amerikanske skattebetalere 1.492 trilliarder dollar eller 1,5 millioner milliarder dollar siden 2001. Hadde pengene vært brukt på utdanning så hadde det tilsvart en økning på 13,7 milliarder flere nye arbeidsplasser dvs. nesten dobbelt så mange enn vi er på jordkloden. Nå er det «ikke mer» enn ca. 200 millioner arbeidsledige i hele verden. Til dette så hadde det bare vært nødvendig med «usle» 11 tusen milliarder dollar til utdanning for å løse verdens arbeidsledighetsproblem.

  http://useconomy.about.com/od/usfederalbudget/f/War_on_Terror_Facts.htm

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.