Hva er Steinfeld redd for?

0
Dmitro Jarsoj i koseintervju med NRKs Hans Wilhelm Steinfeld dagen etter Odessa-massakren.

Tidligere NRK-journalist, nå PR-agent i Corporate Communications, Hans-Wilhelm Steinfeld, hadde en artikkel i Dagbladet under tittelen Uhyrlige påstander der han gikk til frontalangrep på forskningsdirektør ved Nobelinstituttet Aslak Toje og NUPI-forsker Julie Wilhelmsen. Han har fått svar av Bjørn Nistad, doktor i russisk historie. Nistad skriver:

Tidligere utenrikskommentator og nå pr-agent Hans-Wilhelm Steinfeld anklager forskningsdirektør ved Nobelinstituttet Aslak Toje og NUPI-forsker Julie Wilhelmsen for å spre russisk propaganda om konflikten i Ukraina (Uhyrlige påstander i NRK, Dagbladet 8. mars). At en respektert og på ingen måte russiskvennlig forsker som Toje og en kritiker av russisk politikk overfor Tsjetsjenia som Wilhelmsen utsettes for denne type anklager er skremmende.

Å stille seg spørrende til påstanden om at det var Viktor Janukovitsj? sikkerhetsstyrker som sto bak drapene på demonstranter på Maidan i Kiev er ifølge Steinfeld et «kildekritisk sammenbrudd». Mon det? Kort tid etter dramaet i den ukrainske hovedstaden offentliggjorde russisk etterretning en telefonsamtale mellom Estlands utenriksminister, Urmas Paet, og EUs utenrikspolitiske koordinator, Catherine Ashton, der Paet sa at han hadde foruroligende opplysninger som tydet på at det var ekstremistiske elementer blant demonstrantene som sto bak drapene på Maidan. Paet har i ettertid bekreftet innholdet i samtalen med Ashton. Den 12. februar i år offentliggjorde BBC et intervju der «Sergej» som hadde deltatt i kampene på Maidan, bekreftet at opposisjonen hadde brukt skytevåpen. BBC-journalist Gabriel Gatehouse skrev i den forbindelse at det framsto som uklart hvem som skjøt hvem på Maidan, og at domstolene i dagens Ukraina tilsynelatende blokkerte forsøk på å oppklare drap som ikke kunne skyldes sikkerhetsstyrkene. Er dette ukjent for Steinfeld?

Steinfelds angrep på Toje og Wilhelmsen er så aggressivt at det knapt kan oppfattes som noe annet enn et forsøk på å skremme forskere og andre til ikke å stille spørsmål ved den vestlige fremstillingen av konflikten i Ukraina. Hva er det Steinfeld er redd for? At den russiske fremstillingen er mer troverdig? At folk skal begynne å tenke selv?

 

Det er dristig av Steinfeld å bruke uttrykket «uhyrlig» i denne sammenhengen. Hans eget sterkeste bidrag besto i et koseintervju med nazisten Dmitro Jarosj, der han ikke stilte ett kritisk spørsmål. Intervjuet gikk på lufta dagen etter at partifellene til Jarosj og andre fascister hadde brent og slått i hjel minst 50 mennesker i Fagforeningenes hus i Odessa.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelWashington har krossat förtroendet
Neste artikkelUSA-alliert er nå IS-leder i Libya
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).