USA-alliert er nå IS-leder i Libya

0
Belhadj og John McCain

Det burde ikke komme som noen overraskelse, men det er en sterk bekreftelse på USAs politikk, når det nå viser seg at en av USAs (og Norges) fremste støttespillere under krigen i Libya, Abdelhakim Belhadj, nå står fram som en av lederne for Den islamske staten i Libya.

I 2011 ble Belhadj holdt fram som en «frihetskjemper» av USA og NATO. Han ble lovprist av John McCain og etter at USA og NATO hadde ødelagt Libya ble han utnevnt til militærkommandant i Tripoli.

Informasjoner fra en ikke navngitt amerikansk etterretningsoffiser bekrefter nå at Belhadj nå leder Den islamske statens treningssenter i det østlige Libya ved byen Derna.

Belhadj har en fortid som mujahedin i Afghanistan dit han kom via Saudi Arabia. Han ble med i Taliban og utviklet et nært forhold til al-Qaida. Han ble arrestert av USA og havnet i CIA-fengsel i Thailand. Han ble så returnert til Libya, der han satt i fengsel i sju år. I Libya fungerte han som en agent for CIA og britiske MI5.

Senator John McCain er avbildet sammen med Belhadj der førtsnevnte gir sistnevnte en utmerkelse for trofast innsats for USA.

 

Forrige artikkelHva er Steinfeld redd for?
Neste artikkelKlyftorna växer – den rikaste procenten vinnaren
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).